Osijek
Osmanska baština
13.1.2014. 11:53:47h
Sulejmanov most mogao bi postati turistički brend Osijeka
Novinari turske Anadolu Agency u sklopu posjeta Hrvatskoj, boravili i u gradu na Dravi
Vesna Latinović / glas-slavonije.hr

Prije 500 godina Osijek je bio poznat po Sulejmanovu mostu. Bio je to najveći građevinski pothvat u Europi u to vrijeme, nazivan još osmo svjetsko čudo. Istražili smo bi li ta građevina, koje više nema, mogla postati osječki brend.
Nedavno je jedan bosanskohercegovački portal objavio priču o Sulejmanovu mostu i promociji osmanske baštine, što bi u Osijek privuklo turiste iz Turske i drugih zemalja. Povod za tekst bio je razgovor s novinarima Anadolu Agency (AA) iz Turske, koji su posjetili Hrvatsku.
Da je priča istinita, potvrdio nam je Siniša Maurus, tajnik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva Osijek. “Novinari Anadolu Agency, u sklopu svog posjeta Hrvatskoj, nedavno su boravili u Osijeku, gdje im je domaćin bio naš predsjednik Damir Jurić, inače povjesničar. Obišli su Osijek, s naglaskom na Tvrđu, ali i Dardu te Mohač (Muzej Mohačke bitke) i napravili reportažu o osmanskom naslijeđu, koja će uskoro biti emitirana na turskoj televiziji. Uz priču o Sulejmanovu mostu, sadržavat će druge priloge o turskoj kulturnoj baštini u Hrvatskoj”, kaže Siniša Maurus.
Dodaje još da su im turski novinari rekli da su posjetili veliku grobnicu Zrinskih u Šenkovcu, gdje se gradi tematski park Zrinski. Dio parka bit će posvećen turskoj vojsci, a u njegovu uređenje uključit će se stručnjaci iz Turske. Također, planira se napraviti veliki šah, a figure će biti stilizirani turski vojnici i vojnici Nikole Šubića Zrinskog.
Osječko Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva željelo bi da i Osijek, poput Šenkovca, brendira svoju osmansku baštinu, posebice Sulejmanov most. Priča o mostu aktualna je već nekoliko godina, a u međuvremenu uspostavljen je most suradnje između Osijeka i Turske, za što je zaslužan Burak Ozugergin, veleposlavnik Republike Turske u Hrvatskoj, a i Ministarstvo kulture RH prepoznalo je važnost tog projekta te poslalo prof. Nenada Moačanina u Tursku. On tamo istražuje i prikuplja građu o Sulejanovu mostu u Osijeku te priprema knjigu o toj temi.
- Što će konkretno biti sa Sulejmanovim mostom vidjet ćemo. Neke od ideja su da se napravi tematska ruta bez fizičke gradnje mosta te da se napravi replika mosta, ali autentična, na temelju originalnih nacrta mosta - zaključuje Maurus.

Piše: Vesna Latinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved