Pula
Kultura
16.1.2014. 12:36:17h
I Pula želi biti europska prijestolnica kulture
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je u studenom i prosincu održalo seriju predavanja o složenim pripremama za kandidiranje hrvatskih gradova za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.
peatc / flickr.com

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je u studenom i prosincu održalo seriju predavanja o složenim pripremama za kandidiranje hrvatskih gradova za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

Radi se o pravovremenim akcijama jer Europski parlament trenutno odlučuje o uvjetima za dobivanje statusa Europske prijestolnice kulture za razdoblje od 2020. do 2033. godine.Tekst odluke je prihvaćen i izglasan na sjednici Europarlamenta održanoj 12. prosinca, a sada se čeka da to učini i Vijeće Europske unije.

Ovdje je važno napomenuti da se u tom tekstu nalazi i kalendar sa svim zemljama koje mogu kandidirati svoje gradove, a za 2020. je predviđeno da to budu Hrvatska i Irska.

Kada taj dokument prođe svu propisanu proceduru, Ministarstvo kulture će moći objaviti natječaj za dostavljanje službenih kandidatura hrvatskih gradova. Zadnjih nekoliko godina više je gradova izrazilo želju da osvoji tu titulu, koja osim na kulturnom planu donosi i značajne učinke u gospodarskom razvoju, turizmu i drugim sektorima, posebice ako se uklopi u dugoročnu strategiju grada.

Gradovi koji su do sada poslali pismo namjere o kandidaturi su Pula, Zagreb, Varaždin, Split i Rijeka

Ideja o kandidaturi Pule za prijestolnici kulture datira iz 2008. godine, kada ju je, tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore, tadašnji župan Ivan Jakovčić najavio na otvaranju festivala Polis Jadran Europa. Pismo namjere poslano je u srpnju 2009. godine s 2. sabora kulture u Istri, a potpisnici su bili župan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Nakon što Ministarstvo kulture raspiše natječaj gradovi kandidati će imati deset mjeseci za popunjavanje upitnika Europske unije, a prođu li u prvom krugu, morat će prijavu nadopuniti konkretnim planovima i programima. Nakon toga upitnike će ocijeniti 13-eročlana skupina nezavisnih kulturnih djelatnika - sedam iz zemalja članica Europske unije, a šest iz države čiji je grad kandidat za prijestolnicu.

Tu konačnu odluku na kraju potvrđuje Europska komisija za kulturu čime se službeno proglašava koji će grad nositi tu titulu.

Piše: B. Vincek

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved