Osijek
Riječni turizam
17.1.2014. 10:37:55h
Pristajanje u Osijek u 2014. već najavilo 57 kruzera
Brodari i operateri kružnih putovanja prepoznali Osijek kao iznimno zanimljivu destinaciju
Nuuuuuuuuuuul / flickr.com

Nakon početne 2011., kada su organizirani prvi pristani kruzera s kružnih putovanja Dunavom u Osijeku, prošle je godine u putničkom pristaništu Galija pristalo njih deset, s ukupno 1.118 gostiju.
Doduše, bilo ih je najavljeno 19, ali to nije ostvareno zbog ograničenja plovidbe Dunavom i Dravom u vrijeme ekstremno visokih, a potom i niskih vodostaja.
Za ovu godine, sukladno ugovorima s agentom - Prvim parobrodskim društvom iz Beograda - koje je zaključila Lučka uprava Osijek, već je najavljen, odnosno čvrsto ugovoren, dolazak u osječko riječno putničko pristanište čak 48 kruzera, a mogućnost pristajanje još devet kruzera u slavonskoj metropoli najavili su i drugi agenti, doznajemo od Alena Prnjata, ravnatelja Lučke uprave Osijek.
Ovogodišnja kruzing-sezona sezona u Osijeku će početi 2. travnja, kada je pristajanje u 6 sati ujutro najavljeno za 135 metara dug megakruzer Scenic Crystal u vlasništvu australske kompanije, s ukupno 170 putnika. Sezona pristajanja kruzera trajat će sve do 25. listopada, kada će u osječko pristanište sidra baciti i posljednji najavljeni putnički brod River Duchess. Od njih 48 čak 22 će biti najveći dunavski kruzeri koji će stići u organizaciji američkog operatera, a koji već najavljuje kako planiraju i udvostručiti broj uplovljavanja kruzera u osječko pristanište 2015. godine. Prnjat pritom tvrdi kako je realno očekivati da bi već u 2015. ili 2016. godine u Osijeku imali jednodnevna pa i dvodnevna pristajanje i više od sto kruzera. Zanimljivo je, dodaje, da su brodari i operateri kružnih putovanja prepoznali Osijek kao iznimno zanimljiv turistički grad-destinaciju za pristajanje dunavskih kruzera, čiji se broj iz godinu u godinu povećava, a taj oblik turizma postaje sve zanimljiviji europskim turistima. Uz to, oni pritom Osijek drže i jednim od najljepših pristaništa na dunavskoj ruti turističkih kružnih putovanja od Beča do Crnog mora. Budući da je osječko riječno pristanište u samom središtu grada, a grad obiluje brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima te pritom turisti imaju i iznimno srdačan prijam, Osijek stavljaju u rang glavnih gradova podunavskih zemalja, poput Beča, Bratislave, Budumpešte, Beograda i Bukurešta, kaže Prnjat. Uz to, ankete provedene među turistima koji na taj način posjećuju Osijek pokazuju njihovo veliko zadovoljstvo viđenim i doživljenim. To je, dodaje Prnjat, i glavni razlog što broj pristajanja kruzera u Osijeku uvelike raste.

Piše: Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved