Novigrad
Prosvjetljenje
18.1.2014. 11:24:52h
Novigrad treba više svjetla u svojoj turističkoj ponudi
Jednoglasno, članovi Skupštine Turističke zajednice grada Novigrada prihvatili su rezultate u protekloj godini, program rada i financijski plan TZG za 2014. godinu utvrđen s 4,6 milijuna prihoda.
Albert00 / flickr.com

Jednoglasno, članovi Skupštine Turističke zajednice grada Novigrada prihvatili su rezultate u protekloj godini, program rada i financijski plan TZG za 2014. godinu utvrđen s 4,6 milijuna prihoda.

Drugu godinu za redom, u povijesti rada turističke zajednice Novigrada, u 2013. godini u poslovne knjige TZG upisano je ostvarenje milijun noćenja. Uz 191.173 dolazaka turista u prošloj godini u Novigrad zabilježeno je ostvarenje 1,037 milijun noćenja što je četiri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego 2012. godine.

Prema iskazanom programu rada i planovima za ovu godinu, članovima Skupštine najavljena su očekivanja turističkog prometa i ove godine s istim odnosima naspram prošle, 2013. godine.

Najviše noćenja, kako je članove Skupštine TZG Novigrad izvijestila v.d. direktorica Ureda Michele Babić, u prošloj godini ostvareno je u kampovima 396.953, što je 7 posto više nego 2012. godine, slijedi privatni smještaj s 215.415 ili 2 posto više noćenja i hoteli s 214.673 noćenja ili 1 posto više nego 'dvanaeste' godine.

Kada je u pitanju ostvarenje noćenja u nautičkom turizmu podaci su djelomični budući, sukladno Zakonu, nautičari nisu dužni prijavljivat se u TZ. Prema podacima iz marine hotela Nautica ostvareno je 8.271 dolazaka i 14.966 noćenja dok su nautičari u TZ prijavili samo 186 noćenja.

Opredjeljenje Novigrada i TZG, koja posluje u sklopu clustera Umag-Buje-Brtonigla-Novigrad, produljenje pred i post sezone pokazuje dobre rezultate budući je u mjesecu rujnu prošle godine zabilježeno 9 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja nego 2012. godine.

Tradicionalno, u Novigradu su najbrojniji s ostvarenih 378.569 noćenja, gosti iz Slovenije. Slijede gosti iz Njemačke koji su prošle godine ostvarili 2 posto više noćenja ( 228.438), Austrijanci s 12 posto više noćenja ( 148.432) dok je gostiju iz Italije bilo 2 posto manje nego 2012. godine.

Hrvati, 'gosti' iz raznih dijelova Lijepe naše u protekle dvije godine bilježe povećanje u dolascima u Novigrad za 11 posto i noćenjima za 3 posto.

Usmjeravajući svoju aktivnost sukladno zajedničkom opredjeljenju clustera, četiri su smjera djelovanja TZG Novigrad – sport, gourmet, prirodno okruženje i more, sa svim svojim kvalitativnim prednostima za povećanje interesa gostiju za Novigrad čiji dolazak se u ovoj godini očekuje na višoj razini kao što je to bilo i 2013. godine.

Više svjetla u turističkoj ponudi Novigrada, posebno u pred i post sezoni, bit će potrebno upaliti i to što prije kako bi turistički rezultati bili bolji. Ne mali značaj za povećanja interesa za dolazak u Novigrad, kako je ustvrdio i predsjednik Skupštine, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, imat će otvaranje aquaparka na samoj 'granici' grada Novigrada i općine Brtonigla za što je interes pokazala i novigradska hotelska kompanija 'Laguna Novigrad'.

Proširenje državne ceste Umag-Novigrad na dijelu od Dajle do Antenala na 6,6 metara s biciklističkom stazom od 2,5 metara, a koja će se protegnuti i do susjednog Tara-Vabrige i Poreča, trebalo bi početi već s krajem ove godine. Najava je i povratak nautičara s Trans Adriatic regatom u Novigrad kao i 'obnavljanje' Slovenske noći. Već ovog ljeta Grad će dobiti u Karpinjanu plažu s plavom zastavom a u Gradu se obavljaju i pripreme za početak rekonstrukcije Velikog trga i parka Novigradske biskupije kao središta aktivnosti u budućoj kvalitetnijoj turističkoj promociji Novigrada.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved