Produljenje sezone
21.1.2014. 9:47:14h
Turistička akcija - Cilj 30posto više gostiju do 2020.!
Aktualna turistička garnitura odlučila je zagristi u jednu od kiselijih jabuka turizma – sezonu kratku samo 71 dan. S nepuna dva i pol turistička mjeseca nemoguće je stići do planiranih 14 mlrd. eura prihoda u 2020.
abbilder / flickr.com

Aktualna turistička garnitura odlučila je zagristi u jednu od kiselijih jabuka turizma – sezonu kratku samo 71 dan. S nepuna dva i pol turistička mjeseca nemoguće je stići do planiranih 14 mlrd. eura prihoda u 2020.

U špici, pak, niti tko želi više gostiju niti ih se ima gdje smjestiti pa je izdašnija izvansezona jedini izlaz.

Deset dana u pet godina
Tempo kojim se razdoblje najintenzivnije turističke žetve sada produljuje, deset dana u pet godina, ne može zadovoljiti nijednu ambicioznu turističku zemlju, a naši su čelnici za početak zacrtali “nabildati” ovogodišnji lipanj i rujan. Ta bi dva mjeseca, u kojima je lani bilo po 1,7 milijuna gostiju, trebala ostvariti porast iznad lanjskog prosjeka; najmanje 6% više turista i barem 5% više noćenja. Promocija će biti maksimalno orijentirana u tom smjeru.

Za potpore manifestacijama u pred i posezoni (putem javnog natječaja) Glavni ured Hrvatske turističke zajednice izdvaja polovicu godišnjeg budžeta od 3 mil. kn, a za izvansezonu rezervirano je i 70% novca za udruženo oglašavanje s partnerima. Paralelno će se pripremati tzv. PPS koncept, kojim se HTZ dugoročno sprema pomagati destinacijama da u izvansezone zagaze što dublje. Prvi korak bit će izbor deset do 15 odredišta na Jadranu koja će se profilirati kao “PPS friendly destinacije”. Svaka će morati osigurati da je i izvan glavnog dijela sezone otvoreno barem 50% lokalnih hotela, restorana, suvenirnica... Konačan je cilj povećati broj izvansezonskih gostiju i noćenja 30% do 2020.

Edukacija promotora
Također, svaka će destinacija morati osmisliti i 20 top-doživljaja (na listu mogu i neki od postojećih, etabliranih), dovoljno atraktivnih da budu motiv dolazaka u izvansezoni, a HTZ će ih financijski poduprijeti. Smjernice će definirati Strateški marketinški plan, koji će uskoro biti donesen, a zainteresirane destinacije će putem ankete kandidirati sadržaje s potencijalom top doživljaja. Izbor će biti na turističkim zajednicama i privatnim destinacijskim menadžment kompanijama.

U planu su i edukacije za predstavnike javnog i privatnog sektora o tome kako kreirati ponudu u pred i posezoni i kako postati “PPS friendly destinacija”. Ove bi godine trebala zaživjeti i HTZ-ova zasebna internetska PPS-podstranica posvećena isključivo promicanju iskustava i doživljaja u izvansezoni. Cijeli PPS koncept trebao bi biti definiran najkasnije do kraja trećeg kvartala 2014., kako bi se mogao brendirati za 2015.

Tržišna niša luksuza
Posebna promocija skupih premium sadržaja

Glavni će ured ove godine posebno promovirati skuplju jadransku ponudu, tzv. premium sadržaje.

– Tržišna istraživanja pokazuju da postoji značajna potražnja za proizvodima s većom dodanom vrijednošću koji gostima nude iznimne doživljaje i specifična iskustva. To mogu biti i različita događanja, koja će definirati privatni sektor, koja gosti ne mogu doživjeti u drugim destinacijama, a zbog takvog su putovanja spremni odvojiti više novca. Cilj je povećati turističku potrošnju, a to nam je i jedan od prioriteta u 2014. – poručuju iz ureda direktorice Glavnog ureda HTZ-a.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved