Rusija
21.1.2014. 9:52:07h
Hrvatsko turističko izlanstvo u Moskvu i Kijevu zbog unapređenja suradnje i povratka turista
Hrvatsko turističko izaslanstvo na čelu s ministrom turizma Darkom Lorencinom radno će boraviti od 21. do 24. siječnja u Moskvi i Kijevu gdje će se održati poslovne radionice u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) čiji je cilj, kao i radnog posjeta ministra sa suradnicima
Ana Paula Hirama / flickr.com

Hrvatsko turističko izaslanstvo na čelu s ministrom turizma Darkom Lorencinom radno će boraviti od 21. do 24. siječnja u Moskvi i Kijevu gdje će se održati poslovne radionice u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) čiji je cilj, kao i radnog posjeta ministra sa suradnicima, unaprijediti odnose s partnerima te vratiti povjerenje i turiste s ruskog i ukrajinskog tržišta kako bi se s njih zaustavio lanjski negativni trend dolazaka i noćenja čiji je razlog dijelom bio i novi vizni režim slijedom ulaska Hrvatske u EU.

Najavljujući danas taj radni posjet, iz Ministarstva turizma i Glavnog ureda HTZ-a ističu da će se poslovne radionice u sklopu aktivnije promocije i jačanja pozicije hrvatskog turizma u Moskvi s ruskim turističkim partnerima održati 22. siječnja, a s ukrajinskim u Kijevu, 24. siječnja, kao i da je zanimanje za obje radionice na tim tržištima dosta veliko.

Na radionicama će prisustvovati i direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, direktor predstavništva HTZ-a za Rusiju i Ukrajinu Mladen Falkoni te predstavnici hrvatskih veleposlanstava u tim zemljama, a u Moskvi se očekuju i predstavnici 14 hrvatskih turističkih tvrtki te oko sto zainteresiranih ruskih 'poslovnjaka'.

Taj dan je planirana i konferencija za ruske medije s naglaskom na hrvatskoj turističkoj ponudi za ovu godinu.

U Kijevu se za poslovnu radionicu 24. siječnja prijavilo blizu 120 poslovnih partnera iz Ukrajine te gotovo 20 hrvatskih agenata, kao i brojni ukrajinski mediji, što, po Glavnom uredu HTZ-a, dodatno potvrđuje i važnost i zanimanje ukrajinskog tržišta za Hrvatsku.

S oba tržišta prošle je godine zabilježen pad dolazaka i noćenja turista po iznad 20 posto, što je ujedno bio i najveći te jedini pad s većih tržišta za hrvatski turizam.

Iz Rusije je, po podacima HTZ-a, prošle godine došlo oko 165 tisuća turista ostvarivši 1,36 milijuna noćenja, što je bio pad od po 22 posto u odnosu na 2012., dok je iz Ukrajine došlo 25,5 posto manje turista ili njih 55 tisuća koji su ostvarili 393,1 tisuću noćenja ili 24 posto manje.

Osim uvođenja viznog režima prema tim zemljama zbog ulaska u EU, na taj je pad, po objašnjenju iz Glavnog ureda HTZ-a, utjecala i lošija gospodarska situacija u tim zemljama, tečaj rublje te preslagivanja na touroperatorskom tržištu.

Veleposlanstvo Hrvatske u tim zemljama je pak, svjesno činjenice da su vize ograničavajući faktor za dolaske turista s tih tržišta, i s ciljem olakšavanja dobivanja viza i ubrzavanja spomenutog procesa uspostavilo vizne centre putem kojih se može zatražiti hrvatska viza i koji su s radom počeli (tek) u lipnju prošle godine.

Ministar Lorencin je krajem prošle i početkom ove godine u vezi viznog režima najavio da je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova (MVEP) dogovoreno da se Rusima i Ukrajincima koji žele turističi doći u Hrvatsku od ove godine vize odobravaju na rok od 180 dana odnosno da bi u tih šest mjeseci u Hrvatsku mogli više puta dolaziti i odlaziti te ići iz Hrvatske u Crnu Goru i nazad.

Iz Ministarstva turizma dodaju i da će se u Moskvi ministar Lorencin sresti i sa Allom Manilovom, zamjenicom ministra kulture Ruske Federacije nadležnom za turizam, dok će u Kijevu razgovarati s Olenom Shapovalovom, direktoricom ukrajinske državne agencije za turizam, a obići će i vizni centar te se sresti s potencijalno zainteresiranim investitorima. 

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved