12.9.2013. 8:22:16h
Ovo čak nije ni duhovito, ovo je notorna glupost
Hrvatske turističke agencije su ovogodišnju turističku sezonu odradile teže i nekonkurentnije nego lani, a tvrde da je to zbog toga što im je od 1. srpnja PDV na agencijsku maržu skočio s 10 na 25 posto.
zoetnet / flickr.com

Uz ovakve uvjete iduće godine slijedi pposkupljenje što znači i manju konkurentnost. S druge strane, tvrtke iz EU sve više ugovoraju posao direktno s iznajmljivačima, autobuserima, hotelijerima. I postižu bolje cijene jer nisu opterećeni viskim porezom, ističe Branko Fučić

MALI LOŠINJ   PDV je smanjen, prihodi od turizma rastu. Opća je to slika stanja u hrvatskom turizmu, međutim, prividna. Naime, u pozadini ove priče ostaje činjenica da su hrvatske turističke agencije, nezaobilazan dio ukupnog turističkog mehanizma, ovogodišnju turističku sezonu odradile teže i nekonkurentnije nego lani.

I to ne svojom krivicom. Njima je s 1. srpnjem PDV na agencijsku maržu skočio s 10 na 25 posto što ih je bacilo na dno konkurentnosti u odnosu na konkurenciju iz Europe koja i dalje posluje s, u pravilu, nižim »turističkim« PDV-om.

  Nulta stopa
– S takvim opterećenjem nemamo šanse opstati, ukazuju u agencijama na situaciju koja prijeti da će izbrisati brojne male turističke agencije koje u pravilu rade s iznajmljivačima te dobar dio hrvatskog turističkog kolača na pladnju ostaviti strancima.

   O ovoj temi bilo je govora i na ovotjedom sastanku koordinacije turističkih agencija otoka Lošinja s gradonačelnikom Garijem Cappellijem te direktoricom Turističke zajednice Malog Lošinja Đurđicom Šimičić .

Predstavnici koordinacije iznijeli su na sastanku detalje problema koji ih je doveo do ruba opstanka i »u šutu« im odnio 15 posto zarade. Lošinjskim agencijama pridružile su se i kolege s cijelog Jadrana pa je tako njih pedesetak dosad podržalo ovu inicijativu.

Navode kako su tražili i obrazloženje Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) koja kaže da Europska direktiva nalaže da se primjenjuje stopa od 25 posto.

   – Ovo čak nije ni duhovito, a kamoli obrazloženje, jer barem mi turistički djelatnici znamo da je u nekim zemljama Europske unije stopa PDV-a čak i manja od 10 posto. Ovo je notorna glupost a ne obrazloženje. Naime, Europa nama ne određuje visine stopa PDV-a, Europa jedino ne poznaje nultu stopu oporezivanja, ukazali su djelatnici agencija iza kojih je prva glavna sezona pod novim režimom.

   Branko Fučić , u ime agencija, kazao je kako je ova sezona već donijela gubitke. Nešto bolje su prošli oni koji su prebacili lopticu na iznajmljivače ili su uspjeli barem dio ugovora sklopiti prije 1. srpnja.

Gari Cappelli: Ispada da su ugostitelji važniji od agencija
Potporu agencijama na sastanku je iskazao i lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli navodeći kako će se ona ogledati kroz dodatnu marketinšku promociju, pomoć u odlascima na sajmove te internet promociju. Capelli je, također, najavio inicijativu preko Županijske gospodarske komore te dodao kako direktiva ima svakakvih, ali i rješenja.
   – Nije mi stoga jasno, kako to da se nastoji naći rješenje za takozvano paketiranje. Riječ je o tome da se u hotelima, usluge wellnessa, frizera i slično, koje pruža neki drugi subjekt, oporezuju 25 posto, a ne 10 posto. Ako se to pokušava riješiti, nije mi jasno zašto se ne bi rješavalo i problem turističkih agencija, uopće jedinih subjekata koje nose taj pridjev »turistički«. Ugostiteljima, koji ni nisu snizili cijene, PDV je smanjen na 10 posto, pa ispada da su oni važniji za hrvatski turizam od turističkih agencija, rekao je Cappelli, dodavši kako sadašnje stanje neminovno dovodi do tri scenarija: jedan je smanjenje dobiti agencija, drugi smanjenje dobiti stanodavaca, odnosno iznajmljivača, a treća povećanje cijena.
   – Agencije će zbog toga morati smanjivati broj zaposlenih, a imamo naznake da će neki i zatvarati. I jasno, s ovakvim PDV-om, ne mogu biti konkurentne. Zbog svega toga ne želimo da se sve rješava nekakvim mišljenjem Porezne uprave, već da se rješenje traži kroz uredbe te agencijama omogući poslovanje pod uvjetima koje imaju svi ostali u turizmu, zaključio je lošinjski gradonačelnik.

  Privatni smještaj
– No, posljedice se osjećaju. Problem je što iduće godine uz ovakve uvjete slijedi povećanje cijena što znači da nećemo biti konkurentni. S druge strane, strane tvrtke sa sjedištima u zemljama EU sve više direktno sklapaju ugovore s iznajmljivačima, autobuserima, hotelijerima. I postižu bolje cijene jer nisu opterećeni ovako viskim porezom, nego ga plaćaju u svojoj zemlji po, u pravilu, nižoj stopi. U Francuskoj po 7 posto, Španjolskoj 6 posto, Sloveniji 8,5 posto, pojasnio je Fučić.

   U malim agencijama također su istaknuli kako je pitanje da li će i kada porezna uprava početi kontrolirati strane agencije prisutne u Hrvatskoj, kao i mnogobrojne web portale.

Naime, najveći je problem što strane agencije i web portali reklamiraju i prodaju kapacitete hrvatskog privatnog smještaja, a ne žele se prijaviti kao obveznici PDV-a u Hrvatskoj, bez obzira što su po zakonu to dužni učiniti ako posluju ili pružaju neku od usluga iznajmljivačima koji nisu u sustavu PDV-a.

Osim toga, veliki strani specijalisti za obiteljski smještaj, primjerice, javno oglašavaju plaćanje u eurima bez tečajne razlike ili sklapaju ugovore posredstvom tvrtke u Hrvatskoj, ali plaćanje ide iz inozemstva na račun iznajmljivača.

   Veliki touroperatori s iznajmljivačima rade »u svoje ime i za svoj račun«, što posljedično vuče za sobom da u svojoj zemlji plaćaju, dakle, niži PDV, i to samo na razliku u cijeni. Dok hrvatske agencije kad rade »u svoje ime i za svoj račun« PDV plaćaju na cijeli iznos računa.

   Ove je sezone, dakle, posao turističkih agencija poreznom politikom širom otvoren agencijama i touroperatorima iz zemalja EU, dok su se domaće agencije našle na ledu. Najviše se to tiče malih agencija koje rade s iznajmljivačima, no konkurencija polako počinje preuzimati i jedrenjake, poslove autobusera...kraj teksta

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved