Kuterevo, Otočac
12.9.2013. 9:09:18h
Gacka, medvjedići u Kuterevu i mlinice na Majerovom vrilu privlače sve više turista
Lani smo zabilježili 853 dolaska u prvih pet mjeseci, a ove godine u istom razdoblju više nego dvostruko, 1.837 dolazaka, kaže direktorica TZG Otočca Mladenka Orešković
lrumiha / flickr.com

Lani smo zabilježili 853 dolaska u prvih pet mjeseci, a ove godine u istom razdoblju više  nego dvostruko, 1.837 dolazaka, kaže direktorica TZG Otočca Mladenka Orešković

OTOČAC Kontinentalni turizam ponekad je puno raznovrsnije cjelokupne ponude, naprosto i zato što se kontinentalci moraju trostruko  više potruditi da bi privukli goste, a onda ih i zadržali. Stoga se i  mršavim rezultatima puno više vesele, nego primjerice prekaljeni morski vlasnici »zimmer freia« popunjenoj sezoni.

Top preporuke
Osim ribiča koji imaju razloga duže boraviti u Gackoj dolini, ima još  aduta koji mogu zadržati gosta više dana. U Turističkoj zajednici preporučuju »top 3«, a to su obilasci Utočišta za medvjede u Kuterevu,  mlinica na Majerovom vrilu u Sincu i Hrvatskog centra za autohtone  vrste riba i rakova. Tu treba pridodati i ostale izvore Gacke, prije svega  Tonković vrilo gdje se nalazi restoran Vrila Gacke.

Gornje švičko jezero,  na žalost, nema još prateću turističku infrastrukturu, a neuređeni su  brojni arheološki lokaliteti japodskih gradina, rimski kamenolom, dok  su rimski mitreji teže pristupačni, jedan zbog neprikladne makadamske ceste, a drugi zbog privatnih posjeda i električnih pastira. U samom  Otočcu u pratnji vodiča ili kustosa može se razgledati multisadržajno  odredište Fortice, Muzej Gacke i crkva Presvetog Trojstva. Među restoranima u Otočcu dva se već sada uklapaju u nove standarde Hrvatske  autohtone kuhinje, a to znači da pripremaju tradicionalna gačanska jela prema starim recepturama i s domaćim brašnom samljevenim u  mlinici, domaćim mesom, mlijekom i povrćem, poput polica, zelja i  suhog mesa, kobasica, krvavica, slanine, žmara, žaladije, base, škripavca, janjetine s ražnja i ispod pekve, gacke pastrve na više načina, masnice, štrudela…

Još će pak puno vode  Gackom proteći dok ne zaživi turizam u punom opsegu, no sve ukazuje da je on Gačanima definitivno postao orijentacija na duge staze.  Ovogodišnja predsezona daje puno razloga za optimistična očekivanja  jer su dolasci  gostiju u Gacku značajno veći nego prošle godine. Nisu se  ostvarili prošlogodišnji strahovi da će nakon odlaska radnika na plinovodu, statistički pokazatelji posjeta i noćenja drastično pasti.

Mlinice hit
– Ove godine imamo čistu situaciju, svi registrirani dolasci i noćenja  su isključivo turističke naravi i govore o realnom značajnom povećanju  interesa za naše područje. Prošle smo godine zabilježili 853 dolaska u  prvih pet mjeseci, a ove godine u istom razdoblju više nego dvostruko,  1.837 dolazaka. Tome je povećanju pridonio i novootvoreni hotel Park  exclusive. Noćenja je, naravno, ostvareno nešto malo manje, jer nema  više dugotrajnog boravka radnika, rekla nam je direktorica TZG Otočca  Mladenka Orešković , dodajući i da ima značajan broj jednonoćnih  aranžmana, ali i da je tranzitni turizam jedan od aduta s kojim stanovništvo tradicionalno računa. S obzirom da je do sada ostvareno 3.213  noćenja lako je izračunati da gost prosječno u Gackoj proboravi 1,7 dana. I dalje se radi na obogaćivanju mozaika turističke ponude najrazličitijeg predznaka radi zadržavanja posjetitelja.

Jako je veliko povećanje broja posjeta mlinicama na Majerovom vrilu, skreće nam pozornost direktorica Orešković, smatrajući to sigurnim  pokazateljem bolje predstojeće sezone od prošlogodišnje. Tako je tijekom travnja i svibnja prošle godine mlinice obišlo oko četiri tisuće, a u  istom razdoblju ove godine već oko sedam tisuća posjetitelja. Komentar smo zatražili i od predsjednika TZGO i gradonačelnika Marija Barkovića , koji je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim brojkama jer sugeriraju pomake.

– S obzirom na dosadašnji trend vjerujem da ćemo do kraja sezone  premašiti prošlogodišnju brojku ostvarenih noćenja, bez obzira što je  sadržavala i noćenja radnika, rekao je Barković.

Francuzi pa Talijani
Od 1.837 dolazaka u prvih 5 mjeseci, čak 1.092 su ostvarili inozemni  gosti. Prošle godine u istom periodu bilo ih je svega 399, tek nešto manje od domaćih gostiju. Brojčano ih predvode Francuzi s 296 dolazaka i  nekoliko noćenja više, dok su Talijani skloniji dužem ostanku u Gackoj,   pa su ostvarili 267 dolazaka i gotovo 500 noćenja. Slijede ih Nijemci i  Austrijanci, potom Španjolci i Slovenci, a zanimljivo je da su se u  skromnom broju vratili i Japanci (31) te Korejci (14). Ostali gosti dolaze  praktički iz svih europskih zemalja, a na listi dolazaka su evidentirani i  gosti iz Brazila, SAD-a, Kanade i Meksika.

Piše: Manja Kostelac Gomerčić 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved