Unutrašnjojt
24.10.2014. 9:18:13h
ARTUR 2015: Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske
Program ARTUR (Arhitektura i turizam) 2015 s godišnjom temom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“ predstavljen je u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji 16. listopada, a ostvarit će se u suradnji s lokalnim društvima arhitekata, Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju.
Domagoj Skledar / croatialink.com

Program ARTUR (Arhitektura i turizam) 2015  s godišnjom temom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“ predstavljen je u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji 16. listopada, a ostvarit će se u suradnji s lokalnim društvima arhitekata, Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju.

Poslije interaktivnih radionica u kontinentalnoj Hrvatskoj s temom razvoja eko-etno sela kao prepoznatljivog hrvatskog brenda i pokretača razvoja turizma, u Zagrebu će biti organizirana završna konferencija s ciljem razvoja i zaštite specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma.

Radionice ispituju povezanost proizvodnje hrane, gastronomije i turističkog potencijala, te arhitektonske mogućnosti koje proizlaze iz specifičnog konteksta i turističkih potreba. Tijekom konferencije u Zagrebu, u lipnju 2015. na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci ciklusa, te održati svečana dodjela Nagrada za najbolje prakse i projekte  u arhitekturi i turizmu.

ARTUR otvara niz pitanja vezanih za strategije turističkog razvoja i arhitekture u turističkom području u cjelini s ciljem poticanja održivog i cjelogodišnjeg turizma i razvijanja ruralnog prostora.

Prema predstavljenom programu, u veljači 2015. godine u Zagrebu će biti održana radionica s temom „Gradski turizam“ o transformaciji smještajne ponude i pratećih sadržaja, dok će se u ožujku radionica u Slavoniji i Baranji usmjeriti temi agroturizma, o revitalizaciji tradicionalnih objekata i načina života te razvoju eko-etno sela i njihovim gastro i enološkim potencijalima.

Kako je program ARTUR usmjeren na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam, a dugoročni ciljevi su jačanje uloge dizajna, arhitekture i urbanizma, kao i doprinosa drugih kulturnih djelatnosti i struka u održivom razvoju turizma, u ožujku 2015. bit će objavljen poziv za nagradu ARTUR s ciljem identificiranja najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih projekata i  realizacija.

Poziv se odnosi na projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora, koji potiču interdisciplinarnosti cjelovitost u procesu i planiranju prostora, te očuvanju okoliša, a uključuju: realizacije i projekte u javnom prostoru - turistički teritorij - doprinos razvoju i održivosti turizma; realizacije i projekte arhitekture u turizmu (turistički objekti); turističke sadržaje (projekti lokalne uprave i privatnih investitora s konkretnim manifestacijama u prostoru, prostori za kulturu, sport i rekreaciju); realizirana stručna istraživanja i publikacije vezane za arhitekturu i turizam.

U travnju 2015. bit će održana radionica „Zdravstveni turizam“, o wellness hotelima i lječilištima te revitalizaciji i obnovi topličkog turizma, objektima i odredištima, kao i prirodnim resursima i pratećim sadržajima u planiranju prostora i usluga.

U sklopu programa ARTUR 2015 bit će organizirane multidisciplinarne radionice vezane uz teme zdravstveni, wellness i agroturizam, te turističku ponudu u gradovima kontinentalne Hrvatske.

Najzad, na završnoj konferenciji 2. lipnja 2015. godine u Zagrebu održat će se predavanja i rasprava na temelju iskustava i zaključaka održanih radionica i dodijeliti nagrade ARTUR za primjere najbolje prakse.

ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te lokalnim društvima arhitekata čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved