Drniš
Zagora
4.11.2014. 7:37:57h
Ma, bit će Drniš i turistički centar
Kroz spektar malih projekata kojima razotkriva prirodne i povijesne znamenitosti, blagodati svog podneblja i njegove posebnosti, gastronomsku ponudu i specifične proizvode, Drniš se zauzeo za svoju turističku budućnost. Ne očekuje nekakav turistički bum, ali u dogledno vrijeme realnim se čini valorizacija uloženog povećanim brojem posjetitelja.
Micki / wikipedia.org

Kroz spektar malih projekata kojima razotkriva prirodne i povijesne znamenitosti, blagodati svog podneblja i njegove posebnosti, gastronomsku ponudu i specifične proizvode, Drniš se zauzeo za svoju turističku budućnost. Ne očekuje nekakav turistički bum, ali u dogledno vrijeme realnim se čini valorizacija uloženog povećanim brojem posjetitelja.

I ne samo to. U gradskoj upravi Drniša, ali i Turističkoj zajednici, i Nacionalnom parku Krka nadaju se da će ulaganja u turističku infrastrukturu motivirati i mlade i one starije da se prihvate obrade zapuštenih maslinika, vinograda i drugih poljoprivrednih površina, da kroz vlastita seoska domaćinstva i samostalne projekte i oni polože sve karte na turizam.

U obilasku nedovršene pješačke i biciklističke staze nedaleko od miljevačkog sela Ključa, ta se tema, logično, nametnula među šetačima predvođenim drniškim gradonačelnikom Josipom Begonjom.

Radovi na stazi koja se probija uz pločaste suhozide i miljevačke ogradice i vrtače poodmakli su. I ne čudi, rok završetka je sredina studenoga. Na svih 2300 metara staze utiskuje se usitnjeni ili krupniji kamen, ovisno o tome je li riječ o pješačkom dijelu ili kanalima koji stazu štite od bujica. Iskopane su i rupe za markiranje, a na obronku odakle puca spektakularan pogled na divlju ljepotu kanjona Čikole i utvrdu Ključica postavljena je drvena ograda. Vidikovac samo što nije dovršen.

Sve se, kaže gradonačelnik, radi pomno, uglavnom ručno. Nema intervencija, osim onih neophodnih, kojima bi se ugrozila izvorna ljepota krajobraza. Zajednička investicija Hrvatske turističke zajednice, Nacionalnog parka “Krka” i grada Drniša vrijedna oko 400 tisuća kuna već je dobila finalne konture, a predstavnici rečenih institucija, zadovoljni su viđenim.
"Od mlinice do mlinice"

Ta je destinacija, priča Josipa Čupić, direktorica drniškog TZ-a, odavno otkrivena, no iz praktičnih je razloga, u turističkom smislu, prešućivana. Ovaj projekt je otkrivanje novih pogleda na ono što Drniš jest i što sadržajno nudi. Ključicu smo imali i dosad, ali u ponudi nismo, čak je nismo smjeli pretjerano naglašavati jer tada nismo zadovoljili sigurnosne elemente za široki krug posjetitelja.

Ljudi su, naravno, bili zainteresirani, pitali su i tražili kako do ove destinacije - kazuje direktorica i najavljuje kako će se sljedeće sezone priča oko utvrde Ključica i općenito utvrdama nad Čikolom i Krkom razvijati u novom smjeru. Računaju na posjetitelje koji preferiraju aktivni turizam, penjanje ili bicikliranje kanjonom.

Takvi će posjetitelji biti oduševljeni i drugim drniškim lokacijama u koje spada i šetnica “Od mlinice do mlinice” koja je realizirana u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom.

- Ovo je druga u mozaiku pješačkih i biciklističkih staza na rubnim dijelovima NP Krka i rijeke Čikole. U sklopu projekta “Od mlinice do mlinice” za oko 52 tisuće kuna uređeno je 300 metara šetnica duž Čikole do stare vodenice. Uređen je i prilaz i dva vidikovca, a tim smo potezom “zagazili” u projekt “Razvoja turizma na rubnim dijelovima NP Krke” koji se sa 680 tisuća eura financira iz fonda EU.

Nadovezali smo se i na projekt “Turističke valorizacije kanjona rijeke Čikole” vrijedan 450 tisuća kuna, pobraja gradonačelnik Begonja. Drniški poteštat spominje i planove vezane za Prominu, planinu bogatu izvorištima pitke vode koja bi mogla biti zanimljiva za osmišljavanje projekta i apliciranje za sredstva iz nekog od fondova EU.

- Županijska turistička zajednica ovih se dana bavi izradom karte s ucrtanim biciklističkim i pješačkim stazama na području cijele županije, pa će u njoj biti ucrtane i naše planirane, i završene staze. Do sada smo odradili i trećinu takozvanih vinskih staza koje vode od Drniša prema plantažnim vinogradima, odnosno podrumima tvrtke “Dalmacijavino”.

Nazvali smo ih “Biciklističke i poučne staze tragovima Ivana Meštrovića kroz petropoljsko vinogorje” i one će biti naš odgovor na poziv Ministarstva turizma za financiranje ovakvih projekata - zaključuje Begonja.

Piše: Marina Jurković
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved