Sveti Petar u šumi
Sinergija
4.11.2014. 7:56:41h
Domaće autohtone proizvode direktno gostu na stol
Minule su nedjelje u agroturizmu Botra Marija u Svetom Petru u Šumi otvoreni peti Dani otvorenih vrata agroturizma Istre.
M. Rimanić / glasistre.hr

Minule su nedjelje u agroturizmu Botra Marija u Svetom Petru u Šumi otvoreni peti Dani otvorenih vrata agroturizma Istre. Ovom je prigodom Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu naglasio kako je agroturizam važan za poboljšanje ukupnog turističkog proizvoda, ali pokretač razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje, posebno u segmentu prerade poljoprivrednih proizvoda, njihove valorizacije i zaštite, kroz model ponude na agroturističkim domaćinstvima.

Posebno je važno, kaže Antolović, da se hrvatsko zakonodavstvo se što prije prilagodi zakonodavstvu Europske unije, kako bi se malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućila prerada poljoprivrednih proizvoda, te da se kroz izgrađene kušaonice takav proizvod može nuditi potrošaču, turistu. Dakle, da se može prodavati u okviru OPG-a bez posrednika, napominje Antolović, dodajući kako današnje hrvatsko zakonodavstvo to nedovoljno regulira. Posebno važnim smatra da se Ministarstvo poljoprivrede osposobi za preuzimanje dopunske djelatnost na OPG-ima, da po vertikali to bude smješteno u odjelima za poljoprivredu jedinica lokalne samouprave, a ne da to regulira Ministarstvo turizma.

"Mi cijenimo da u Hrvatskoj treba omogućiti klanje stoke na OPG-ima, naravno u adekvatnim uvjetima i u skladu s europskim standardima. Dakle da im se omogući proizvodnja tipičnih autohtonih proizvoda i da se kao u Austriji i Sloveniji, plasiraju kroz kušaonice i agroturizme", kaže Antolović. Dodajući: "Razgovarali smo u Saboru na prezentaciji strategije europske politike za mala obiteljska gospodarstva u ruralnim područjima. Zatražili smo da se žurno mijenja zakon o trošarinama, da se poljoprivredi smanje davanja za rakije i alkoholna pića jer je sada vrijednost rakije manja od trošarina. To su dakle akcije, mjere i potezi naše agrarne politike kojoj je konačni cilj da se kroz obiteljska gospodarstva razvija i agroturizam."

U ovogodišnju akciju Dani otvorenih vrata agroturizama Istre uključeno je jedanaest istarskih agroturizama, koji će kroz pet nedjelja u studenome, u dva termina, u 13 i u 16 sati, nuditi isključivo gostima uz prethodnu najavu, neposredno ili posredstvom web-aplikacije, jelovnike po promotivnim cijenama od 80 kuna. Uz glavno jelo na jelovniku je desert i dva decilitra vina, ili bezalkoholnog pića, a uključeno je i predjelo.

Agroturizam Botra Marija u Svetom Petru u Šumi kao glavno jelo nudi ladvenicu po supetarski s makarunima; agroturizam Dol u Gologoričkom Dolu pripremat će njoke s gulašom od divljači; u Dušanima kraj Pazina agroturizam Dušani nudi makarune sa šparogama ili gljivama; agroturizam Ferlin u Gržinima odlučio se za domaće kobasice s kapuzon, uz supe od krumpira u maslinovom ulju; Ondina u Bričancima priprema fuže ili njoke s boškarinom; agroturizam Klaj u Fiorinima ponudit će kobasice i ombolo na žaru s krumpirom i kiselim kupusom; agroturizam Montižel u Završju ima cijeli meni od cuka, a za glavno jelo njoki od cuki s telećom šniclom u umaku od cuki; Stara štala u Sandaljima priprema makarune sa šugom; Pineta u Svetom Martinu Labinskom nudi kozlića na padelu s broskvom i palentom; Sia u Guranu priprema bišteku u toću od šljiva; a agroturizam Štefanić u Štefanićima kraj Kaldira nudi pečena rebra od boškarina.

Akciju organizira Agencija za ruralni razvoj Istre, a njome se želi promovirati agroturizam i ponuda autohtonih istarskih jela, te potaći ljude da otvaranje novih agroturizme, kaže direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj. Mario Bratulić, vlasnik agroturizma Botra Marija, zadovoljan je posjetom otvaranja Dani otvorenih vrata agroturizma Istre, a posebno ga vesele pohvalni komentari njegovih gostiju.

Piše: Mirjan Rimanić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved