Karlovac, Ozalj
Hrvatska 365
7.11.2014. 5:53:44h
Zeleno srce Hrvatske - raj za bicikliste i aktivni odmor
Prirodno bogatstvo šuma i rijeka ostavili su dubok trag u tradiciji karlovačkog kraja, a položaj u središtu Hrvatske na međi sjevera i juga obilježili su njegovu burnu povijest.
Domagoj Skledar / croatialink.com

Prirodno bogatstvo šuma i rijeka ostavili su dubok trag u tradiciji karlovačkog kraja, a položaj u središtu Hrvatske na međi sjevera i juga obilježili su njegovu burnu povijest.

Vojnopolitičkom odlukom u ožujku 1578. - kada je zapadnu Europu trebalo obraniti od turskih prodora - nastao je grad Karlovac, a njegova stara gradska jezgra u obliku šesterokrake zvijezde i danas je primjer gradnje neosvojivih gradova 16. stoljeća.

Moderni Karlovac poznat je kao grad parkova, grad piva, ali i grad koji leži na čak četiri rijeke. U najveću Kupu, koja protječe kroz središte grada, ulijevaju se Dobra i Korana, a nešto niže kod Turnja u Koranu se ulijeva Mrežnica.

Atraktivni brzaci Korane, Kupe i Dobre mamac su za pustolove koji se žele okušati u kanuingu ili raftingu, a nepregledne šume karlovačkog kraja nude 70 kilometara staza za nordijsko hodanje i 90 kilometara strmih planinskih staza idealnih za istraživanje bogate flore i faune.

Zahvaljujući trasiranim, označenim i mapiranim cross country i brdskim stazama koje u duljini od 160 kilometara vijugaju uz smaragdne rijeke i pitoreskni ruralni kraj, Karlovac i njegova okolica idealni su za obilazak biciklom. Staze su prilagođene rekreativcima svih razina, koji predah mogu pronaći u hotelima i obiteljskom smještaju s oznakom bed&bike.

Stari gradovi
Osim prekrasne prirode ljubitelji vožnje na dva kotača otkrit će i bogatu kulturnu baštinu. Tako se biciklom može doći do Novigrada na Dobri poznatog po utvrdama starog grada s obnovljenom kulom na kojoj je vidikovac. Biciklom se može i do starog grada Dubovca, koji je CNN uvrstio među 20 najljepših mjesta u Hrvatskoj.

Slikovit dvorac iz 13. stoljeća, jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske, svoj današnji izgled renesansnog kaštela s gotičkim elementima dobio je za vrijeme vladavine obitelji Frankopan. U njemu je postavljena i stalna izložba, a s vidikovca se pruža pogled na cijeli grad i okolicu.

No nije Dubovac jedini stari grad u zelenom srcu Hrvatske. Krenete li od Karlovca u smjeru sjeveroistoka nakon 18 kilometara stići ćete u Ozalj, gradić smješten između šumovitih brežuljaka na prijelazu Kupe iz brdskog u ravničarski tok. Njegovi životopisni pejsaži ovjekovječeni su u akvarelima Slave Raškaj, gluhonijeme ozaljske slikarice koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a njena djela danas predstavljaju vrijedni dio hrvatske kulturne baštine.

Uz atraktivni krajobraz, simbol Ozlja i njegova povijesnog razvitka Stari je grad koji se izdiže na stijeni iznad smaragdne rijeke. Riječ je o spomeniku kulture prve kategorije, od 1928. u vlasništvu je Družbe braće hrvatskog zmaja, u kojem je danas Zavičajni muzej.

Tijekom srednjeg vijeka Starim gradom vladale su najmoćnije feudalne obitelji Babonići i Frankopani, no svoj preporod doživio je u 17. stoljeću u vrijeme vladavine Zrinskih, kada neslužbeno postaje „hrvatska prijestolnica“ u kojoj je stolovao ban Petar Zrinski.

Tradicionalna seoska arhitektura i gastronomska ponuda

Podno Staroga grada smješten je moderni Ozalj. Stotinjak metara od njegova središta početkom 20. stoljeća izgrađena je jedna od prvih hidroelektrana u Hrvatskoj, poznatija kao Munjara. Ova neobična neorenesansna građevina danas je kulturni spomenik i nezaobilazna turistička atrakcija.

Svakako treba posjetiti i Etno-park Trg, jedinstveni muzej na otvorenom i srednjovjekovno naselje udaljeno manje od kilometra od središta Ozlja. Smješteno na meandru rijeke Kupe impresionirat će vas tradicijskom seoskom arhitekturom sa slamnatim krovovima i autentičnim interijerom.

Uz dolinu Kupe na južnim padinama Žumberačkog gorja idealnim za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina, u duljini 30 kilometara proteže se Ozaljsko-vivodinska vinska cesta na kojoj osim vrhunskih vina možete kušati i autohtone specijalitete.

Inače, karlovački kraj nudi više od 30 jela autohtone kuhinje među kojima su riblji specijaliteti i oni od divljači, domaća janjetina ili patka s mlincima, dok su u jesen nezaobilazna jela od gljiva i kestena.

Piše: Petra Rabadan

Jeste li znali?
- Između Ozlja i Karlovca još je jedan iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovnog graditeljstva. Riječ je o Starom gradu Ribniku takozvanom Waserburgu, rijetkom primjeru nizinske vodene utvrde, koju su krajem 14. stoljeća izgradili Frankopani. U slučaju opasnosti stanovnici su mogli zatvoriti korito potoka pa bi se oko utvrde stvorio ribnjak, a utvrda bi postala otok.

- U karlovačkom predgrađu Turanj, danas se nalazi Muzej Domovinskog rata jedinstvena zbirka na otvorenom.

- Nikola Tesla najpoznatiji je učenik karlovačke Gimnazije a to mu je i jedina diploma koju je stekao. U znak sjećanja na njegove gimnazijske dane na zgradi je 1968. postavljena spomen-ploča.

- Poznati hrvatski pisac i ban Ivan Mažuranić radio je kao odvjetnik u Karlovcu. Do 1849. Mažuranić je najistaknutiji vođa karlovačke grupe Ilirskog pokreta i upravo za vrijeme boravka u Karlovcu postiže vrhunac svog književnog stvaranja. Prvo javno čitanje Mažuranićeva epa Smrt Smail-age Čengića bilo je baš u Karlovcu 1847.

- U Karlovcu je Nacionalno svetište svetog Josipa i Franjevački samostan, koji čuva dugu povijest ovog kraja. Crkava presvetog trojstva u sklopu samostana na središnjem karlovačkom trgu

- U Beču je na prijelazu s 19. u 20. stoljeće dokazana ljekovitost Korane, pa je Karlovac u to vrijeme slovio kao veliko lječilište ovog dijela Europe.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved