Novi Vinodolski
Atraktivno
24.1.2014. 19:54:17h
Novi Vinodolski u pripremi atraktivnog turističkog projekta
Otočić nema odgovarajuću turističku valorizaciju kakvu zaslužuje pa smo krenuli u realizaciju kulturnog projekta, čija je vrijednost do 1,5 milijuna kuna, rekao je Vladimir Butko
Sl-Ziga / wikipedia.org

NOVI VINODOLSKI Turistička zajednica i Grad Novi Vinodolski ušle su u realizaciju još jednog zanimljivog i atraktivnog projekta - uređenje otočića Svetog Marina , koji se nalazi u akvatoriju ispred gradske plaže i Parka Ivana Mažuranića i svojim zelenilom i izvrsnim položajem daje prepoznatljivu vizuru Novog Vinodolskog s mora i južnog ulaza u grad.

Projekt »Ruža vjetrova otočića Svetog Marina« Grad i Turistička zajednica kandidirali su za sredstva u Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji te Turističkoj zajednici PGŽ na osnovi izrađene projektne dokumentacije, koju je izradio projektni ured Vukušić d.o.o. iz Rijeke, a projekt će kandidirati i na natječajima u ministarstvima turizma i kulture. Prva faza uređenja otočića krenut će najesen ove, a druga iduće godine.

Struja i voda
Otočić Sv. Marin je udaljen 205 metara od istočne obale grada Novog Vinodolskog. Na njemu je zanimljiv sakralni objekt, stara crkvica sv. Marina, koja s otokom čini ambijentalnu cjelinu i na neki način predstavlja simbol grada, što se očituje i po tome da se pojavljuje kao motiv na razglednicama i spominje kao kulturno blago u povijesnim knjigama.

Osim derutne crkvice, na otočiću se nalazi i srušena ribarska koliba te malo privezište koje je također u ruševnom stanju. Ranije su na otočiću bile dvije tunere te je bila dovedena voda i struja. Danas, nažalost, nema više tunera, ali ni vode ni struje.

Otočić Sv. Marina danas služi samo kao motiv mnogima za fotografiranje ili divljenje ili, pak, plivačima da doplivaju do njega i da se na njemu sunčaju, što će novim projektom i uređenjem uskoro promijeniti. Naime, Turistička zajednica i Grad Novi su procijenili da otočić nema odgovarajuću turističku valorizaciju kakvu zaslužuje i krenuli su u realizaciju tog kulturnog projekta, čija je vrijednost do 1,5 milijuna kuna. Otočić Sv. Marina je u vlasništvu Grada Novog Vinodolskog, a konzervatori su suglasni s planiranom sanacijom kapelice i otočića, ali uz njihov nadzor.

Površina mu je nešto manja od jednog hektara.

Projektom se planira uređenje i izrada pristupnih staza, postavljanje dvije tunere, uređenje dva privezišta za manje barke, klupa položenih u smjeru vjetrova, sanaciju kapelice Sv. Marina, uređenje ostataka ribarske kućice i uređenje prostora za priredbe.

- U konačnici, uređenjem i sanacijom otočića dobit ćemo atraktivnu turističku priču, a da ničim ne narušavamo sadašnji izgled samog otoka. kulturnu valorizaciTime će se stvoriti mogućnost za višestruku turističku i kulturnu valorizaciju , ali isto tako i za organizaciju nekih drugih događanja, poput razgledavanja kapelice kao sakralnog objekta, mogućnosti organiziranja vjenčanja u kapelici, organiziranja raznih izložbi kao i komornih priredaba, mogućnost korištenja otočića kao otvorene pozornice (do 500 mjesta).

Ribarska prošlost
Uređenjem tlocrta ribarske kućice kao i postavljanjem tunera ukazuje se na našu bogatu ribarsku prošlost. Također, uređenjem stazica dobivamo vrlo atraktivnu šetnicu po otočiću i otvaramo mogućnost korištenja skrivenih uvalica za kupanje, mogućnost veza za izletničke i druge brodice te korištenje otočića za sportske svrhe - plivanje, ribolov, jedrenje, ronjenje i slično - naveo je Vladimir Butković, direktor Turističkog ureda TZG Novog Vinodolskog. Istaknuo je da se uređenjem otočića ne radi o objektima bilo kakve vrste, već samo o sanaciji kapelice i ribarske kolibe u tlocrtu.

Nadamo se da ćemo uspjeti prikupiti sredstva za uređenje i sanaciju Sv. Marina, a uz ostale financijere, svojim sredstvima u projekt ulaze Grad i TZ Grada. Želim istaknuti da su dosad Primorsko-goranska županija i njezin TZ uvijek prepoznavali naše projekte, a podršku nam daju i ovaj put, kao što su prepoznali projekte vidikovaca Oči Vinodola, Staklene kapelice, Ružice Vinodola i druge - zaključio je direktor TZ Vladimir Butković.

Piše: Mira Krajnović Zeljak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved