Dubrovnik
Podbačaj
1.12.2014. 7:46:30h
Ove godine u Dubrovnik uplovilo 130 kruzera manje
Kad danas iz gruške luke isplovi megakruzer “Costa Fascinosa”, i službeno će biti spuštena zavjesa na ovogodišnju sezonu brodskih kružnih putovanja u Dubrovniku.
Jim G / flickr.com

Kad danas iz gruške luke isplovi megakruzer “Costa Fascinosa”, i službeno će biti spuštena zavjesa na ovogodišnju sezonu brodskih kružnih putovanja u Dubrovniku. Prvi put u poslijeratnoj povijesti luke bit će zabilježen pad broja dolazaka ovih brodova i broja putnika na njima.
Manji obujam u tom važnom segmentu turističkog gospodarstva trebao je tako osmišljenom politikom biti u službi smanjenja gužvi u staroj gradskoj jezgri i na gradskim prometnicama, gdje dolazak nekoliko brodova zaguši prometnice autobusima, a stari grad tisućama ljudi.

Je li se manji broj kruzera osjetio?

- Svjedoci smo da se po tom pitanju zapravo ništa bitno nije dogodilo, da su gužve i dalje bile sastavni dio naše svakodnevice, ali je dobar dio gospodarstvenika, koji su svoju egzistenciju bazirali na dolascima brodova, ostao bez planiranih prihoda.

Prošlogodišnji povijesni dolazak jednog milijuna putnika na kružnim putovanjima u naš Grad, po čemu smo se svrstali u sam vrh svjetskog cruising turizma, ostat će tako još neko dulje vrijeme samo jedna lijepa uspomena – komentirao poznati turistički stručnjak Neven Jerković.

Ove je godine na vezu između Lokruma, Orsule i starog Porta te na vezu u luci Gruž bilo oko 130 kruzera manje, ali i 187 tisuća putnika u odnosu na 2013. godinu. Prvi put se mijenja stalni uzlazni trend u broju brodova i putnika zbog kojeg su posljedično rasli i lučki prihodi od kojih se otplaćuje 26 milijuna eura kredita EBRD-u za rekonstrukciju luke i gradnju novih vezova.

Glavni razlog spomenutog smanjenja je odluka talijanskog brodara “Costa Crociere” da tijekom srpnja i kolovoza smanji broj brodova u Jadranu, da tjedna kružna putovanja pretvori u 10-dnevna te da uvede atraktivno noćenje broda u luci Istanbul.

Inače, 2013. godine Dubrovnik zabilježio ukupno 1.086.925 putnika uz 692 uplovljavanja od kojih su brodovi Coste imali 93 ticanja te su uz kapacitet od 276.407 putnika doveli ukupno 246.052 putnika. Ove se godine očekuju 890- 900 tisuća putnika koje će kruzeri dovesti uz “samo” 568 uplovljavanja, od kojih je 56 “Costinih”.

I dok je dio Dubrovčana skoro pa oduševljen manjim brojem kruzera zbog očekivanih posljedično manjih gužvi na gradskim prometnicama i u povijesnoj jezgri, u dubrovačkoj smo Lučkoj upravi kažu da ih smanjeni obujam ne zabrinjava.

Naime, za 2015. je najavljen povratak dijela plovećih hotela te uspostava home porta za kruzer “Thompson Celebration”. Dubrovnik bi prema nekim drugim najavama mogao postati luka ukrcaja i za neke kompanije.

Piše: Ahmet Kalajdžić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved