Ruralni turizam
1.2.2014. 9:34:04h
Pojedinac u ruralnom turizmu nema velike šanse
O tome što je ruralni turizam, kako se u njega uključiti i kako ga razvijati te gdje je Zadarska županija na karti ruralnog turizma Hrvatske, bilo je riječi na seminaru "Ruralni turizam - poslovna prilika kroz EU fondove"
Izvora / flickr.com

O tome što je ruralni turizam, kako se u njega uključiti i kako ga razvijati te gdje je Zadarska županija na karti ruralnog turizma Hrvatske, bilo je riječi na seminaru "Ruralni turizam - poslovna prilika kroz EU fondove" koji je u srijedu u Impact centru organizirala Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije. Gotovo sedamdeset sudionika iz svih dijelova županije, predstavnika lokalne uprave, turističkih zajednica, srednjih i malih poduzetnika i udruga ponajprije je zanimalo kako dobru ideju pretočiti u program koji će konkurirati na nekom od natječaja za povlačenje novca iz europskih fondova, ali i kako već gotov proizvod što kvalitetnije predstaviti na zahtjevnom tržištu te kako biti bolji i drukčiji od konkurencije.

Samo udruženo oglašavanje prolazi

Mag. pol. Marta Pintur u uvodnom je izlaganju govorila o oblicima ruralnog turizma, a mag. oec. Stefani Mikulec o marketingu kao jednom od najvažnijih segmenata u gospodarstvu općenito. Sudionici su se tako upoznali s internetskom oglasnom kampanjom na društvenim mrežama, oglašavanju koje se nužno ne plaća novcem, načinu pristupanja oglašavanju te o tome na što obratiti pažnju pri oglašavanju na Facebooku, Twitteru ili Googleu, kao i potencijalnim zamkama, osnovama komuniciranja i načinima uspješnog praćenja marketinških kampanja.

- Iskustva iz Istre dokazuju da samo udruženo oglašavanje, u koje su uključene turističke zajednice i agencije, gospodarski subjekti, low-cost kompanije, može stvoriti jak brend, a znamo da bez brenda danas nemamo ništa, kazala je prof. dr. sc. Aleksandra Krajnović te napomenula da pojedinac u turizmu nema velike šanse, pogotovo u ruralnom turizmu jer ponudom mora konkurirati velikim hotelskim kompanijama u koje je uloženo puno novca.

Španjolska - upozoravajući primjer

- Tu mali čovjek, a uglavnom je riječ o obiteljima koje se namuče da stvore kvalitetan turistički sadržaj, nema što tražiti, naglasila je prof. Krajinović i dodala da zbog razvijenog turizma Istra na neki način gubi svoju autentičnost, ali to što ima zna valorizirati. S druge strane, Dalmacija ima mnoštvo autentičnosti, ali malo toga valorizira. Prema raspoloživom potencijalu za razvoj ruralnog turizma, pred Zadarskom je županijom velika budućnost, ali potrebno je integrirano upravljanje, za što bi nam Španjolska trebala biti upozoravajući primjer: kad joj se dogodio razvoj, izgubila se autentičnost.

Govoreći o europskim fondovima, dr. sc. Mladen Rajko kazao je kako se novac iz strukturnih fondova ne dobiva tek tako, a mnogi upravo misle suprotno.

- Potreban je dobar program, projekt koji prate geodeti, arhitekti, uredni papiri, zatvorena financijska konstrukcija. U Istri je puno projektata dobilo novac iz europskih fondova, obnovljena su cijela sela, ali mnogo je i onih koji su imali dobru ideju, ali je nisu uspjeli integrirati u uspješan projekt, rekao je dr. Rajko.

Piše: Andrina Luić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved