Lov
4.2.2014. 7:29:09h
Lovačka elita zauzela Baranju
Zahvaljujući interesu inozemnih lovaca, do kraja ožujka ove godine u cijelosti će biti ostvaren plan prihoda od lovstva i usluga u lovnom turizmu
boboroshi / flickr.com

Hrvatska ima dugu lovnu tradiciju, veliku biološku raznolikost te očuvane prirodne resurse, prije svega flore i faune. Ti preduvjeti čine Hrvatsku privlačnom i atraktivnom destinacijom za turiste, pa tako i lovce. Ako pogledamo službenu statistiku, broj lovaca u Hrvatskoj posljednjih desetak godina bilježi kontinuirani rast i danas ih je više od 70.000, a trend porasta bilježi i brojno stanje glavnih, komercijalnih vrsta divljači, što samim time prati i povećani broj odstrijeljene divljači. Isto tako, u lovištima istočne Hrvatske, posebice na području Baranje, gdje obitava prirodno uzgojeni jelen, prošla lovna sezona rezultirala je pozitivnom bilancom lovišta, a prema najavama, kapaciteti za sljedeću lovnu sezonu već su popunjeni.
U lovišta u Baranji, koja gospodare jelenom i divljom svinjom, u lov dolazi više od 80 posto lovaca iz stranih država, u pravilu zemalja Europske Unije i Skandinavije. Pri tome govorimo o ponudi životinja relativno velike trofejne odnosno financijske vrijednosti, pa bismo takav turizam mogli okvalificirati kao elitni, namijenjen ljudima veće platežne moći. No, ako bismo gledali cjenovno, može se naći za svakoga ponešto jer hrvatsko se lovstvo još uvijek može pohvaliti brojnim populacijama divljači kojom se gospodari na primjeren način, što rezultira i optimalnim brojnim stanjem.
Iako je lovna sezona u lovištima Hrvatskih šuma - Uprave šuma Osijek (Lovište Podunavlje-Podravlje i Breznica kod Đakova) zbog velikih poplava, najavljivala slabiju sezonu, do kraja ožujka ove godine u cijelosti će biti ostvaren plan prihoda od lovstva i usluga u lovnom turizmu od približno pet milijuna kuna.
Tijekom lovne sezone, poglavito u vrijeme rike jelena i skupnih lovova na divlje svinje pa sve do 15. siječnja, kada je nastupio lovostaj na jelensku divljač, zabilježen je velik interes, većinom elitnih inozemnih lovaca, a smještajni kapaciteti lovačkih kuća bili u cijelosti su popunjeni, kao i tijekom lova na divlje svinje.
Ostvaren je 80-postotni komercijalni lov pri ostvarenju lovno-gospodarskih osnova koje su predviđale odstrjel 462 košute i jelenske teladi u lovištu, čime je ostvaren i dodatni prihod. Da bi se ostvarili još veći prihodi od turizma, uskoro će započeti radovi na povećanju broja postelja u lovačkim kućama u Baranji, ali i priprema iznimno značajnih razvojnih projekata kojima će se aplicirati na EU fondove.

Piše: Ivana Parađiković

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved