Izmjene zakona
6.2.2014. 13:31:43h
Voditelji turističkih agencija ne moraju imati dvije godine staža u struci, kako bi se olakšalo samozapošljavanje
Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske usvojila je prijedlog izmjena i dopuna tri zakona u nadležnosti Ministarstva turizma: o boravišnoj pristojbi, o pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti, s ciljem usuglašavanja s novom regulativom koja se odnosi na inspekcijski nadzor, objavilo je Ministarstvo.
gnuckx / flickr.com

NA DANAŠNJOJ sjednici, Vlada Republike Hrvatske usvojila je prijedlog izmjena i dopuna tri zakona u nadležnosti Ministarstva turizma: o boravišnoj pristojbi, o pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti, s ciljem usuglašavanja s novom regulativom koja se odnosi na inspekcijski nadzor, objavilo je Ministarstvo.

Ministarstvo financija kontrolira boravišnu pristojbu

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave propisano je da od 1. siječnja  2014. prestaje s radom Državni inspektorat, te su izvršene izmjene djelokruga, između ostalog, Ministarstva turizma i Ministarstva financija. Tako je navedenim zakonom propisano da Ministarstvo financija obavlja, između ostalog, nadzor nad prihodima boravišne pristojbe.

Ovim izmjenama zakona inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o boravišnoj pristojbi provodi nadležna inspekcija Ministarstva financija, umjesto gospodarskih inspektora bivšeg Državnog inspektorata, dok će inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te Zakona o pružanju usluga u turizmu provoditi turistički inspektori Ministarstva turizma, a rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, odnosno pružanja ugostiteljskih usluga te rješenja za pružanje usluga u turizmu dostavljaju mjesno nadležnoj službi turističke inspekcije Ministarstva turizma.

Mijenjaju se i odredbe vezane za područje poslova zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti, s obzirom da spomenuti poslovi sada spadaju u nadležnost Ministarstva financija.

Izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu olakšava se poslovanje charter kompanijama u pružanju usluga iznajmljivanja plovila i smještaja gostiju na plovilima, odnosno ako se te usluge pružaju sukladno posebnom propisu iz nadležnosti ministarstva nadležnog za pomorstvo koji uređuje uvjete za obavljanje tih usluga, ne mora se više ishoditi rješenje za pružanje tih usluga sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu.

Voditelji poslovnica truističkih agencija više ne trebaju dvije godine iskustva u struci

Također, briše se jedan od uvjeta za obavljanje poslova voditelja poslovnice turističke agencije, i to onaj o dvije godine radnog staža na odgovarajućim poslovima u turističkoj agenciji ili drugim odgovarajućim poslovima u turizmu, jer je to ocijenjeno ograničavajućim za mogućnost samozapošljavanja. Izmjenama i dopunama ovog zakona propisuje se da turistička agencija koja neposredno pruža usluge putniku putem interneta, iznimno te usluge može pružati i u prostoru stambene namjene, a ujedno se omogućava razvoj novih vrsta turističkih usluga i proizvoda prema zahtjevima i interesima turista.

Ministarstvo turizma će ove godine pripremiti i cjelovite izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu,  o čemu će biti provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću prije upućivanja u proceduru Vlade Republike Hrvatske.

Piše: M.R.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved