Vodič za iznajmljivače
8.2.2014. 9:05:24h
Za stanove i apartmane samo uporabna dozvola
Je li novi Zakon o gradnji, koji je stupio na snagu u siječnju ove godine, zakomplicirao život budućim privatnim iznajmljivačima ili im je postupak pribavljanja dokumenata za obavljanje te djelatnosti sada lakši, još nitko sa sigurnošću ne može kazati.
Andrea_Zg / flickr.com

Je li novi Zakon o gradnji, koji je stupio na snagu u siječnju ove godine, zakomplicirao život budućim privatnim iznajmljivačima ili im je postupak pribavljanja dokumenata za obavljanje te djelatnosti sada lakši, još nitko sa sigurnošću ne može kazati.

Tek, ovih dana, kad je početak turističke sezone naizgled daleko, u županijskim uredima za prostorno uređenje i uredima za turizam telefoni ne prestaju zvoniti, stranke pred vratima čekaju informacije i upute što im je činiti kako bi se uskladili s novim zakonom, a u cijelom tom postupku, čini se, mnogo je pitanja bez odgovora.

Riječ je, naime, o odredbi Zakona o gradnji koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. i po kojemu se od tada izdaju samo dvije dozvole – građevinska dozvola za gradnju, te uporabna dozvola za uporabu građevine. Kako je pri prijavljivanju djelatnosti iznajmljivanja potrebno predočiti dokument da će se djelatnost obavljati u zakonito izgrađenoj zgradi, uređivanje sustava izdavanja akata za gradnju i uporabu u nadležnosti je Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Ubrzan postupak

Tamo smo i potražili tumačenje novih zakonskih odredbi koje se tiču iznajmljivača, a u Ministarstvu tvrde da je postupak dobivanja uporabne dozvole za rad iznajmljivača sada jednostavniji nego prije.

– Nije došlo do velikih i bitnih promjena u tom području. Postupci pribavljanja dozvole kraći su i jednostavniji, za njih je potrebno pribaviti manje dokumenata nego do sada. U svakom slučaju, za krajnjeg je korisnika jednostavnije i financijski povoljnije novo zakonsko rješenje – kazala nam je Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva.

Ministarstvo je, kaže, dosadašnji sustav, koji je bio složen i neujednačen, pojednostavnilo i ujednačilo. Do sada se zakonitost gradnje dokazivala različitim dokumentima, od uvjerenja o vremenu građenja, uvjerenja o uporabi, uporabnom dozvolom, potvrdom o izvješću nadzornog inženjera, te pravomoćnom građevinskom dozvolom uz potvrdu građevinske inspekcije da ne vodi postupak u vezi s tom građevinom.

Po novom Zakonu o gradnji, međutim, sve te dokumente zamjenjuje uporabna dozvola, s tim da postoje različiti stupnjevi složenosti izdavanja uporabnih dozvola. Za građane je jednostavniji postupak pribavljanja uporabne dozvole nego što je bilo pribavljanje uvjerenja o vremenu građenja, kažu u Ministarstvu.

Tako je do sada po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji za dobivanje uvjerenja o vremenu građenja bilo potrebno priložiti sve raspoložive dokaze da je građevina izgrađena prije 15. veljače 1968., snimku postojećeg stanja građevine, te presliku katastarskog plana s ucrtanom građevinom ili geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja.

– Po novom Zakonu o gradnji, umjesto tog uvjerenja izdaje se uporabna dozvola, za čije je dobivanje potrebno priložiti dokaze da je građevina izgrađena do 15. veljače 1968. i kopiju katastarskog plana za katastarsku česticu na kojoj je građevina izgrađena. Znači da podnositelj zahtjeva više ne treba dati izraditi snimku postojećeg stanja. Djelatnik upravnog odjela koji izdaje uporabnu dozvolu utvrdit će očevidom na terenu o kakvoj se građevini radi – objašnjavaju u Ministarstvu.

Gubitak vremena

Pojednostavljen je i postupak za sve građevine izgrađene na temelju akta za građenje izdanog do 1. listopada 2007. godine. Do sada je za građevine izgrađene na temelju odobrenja izdanog do 19. lipnja 1991. umjesto uporabne dozvole trebalo priložiti pravomoćnu dozvolu i potvrdu da se ne vodi postupak građevinske inspekcije.

Za građevine izgrađene po dozvoli izdanoj nakon toga datuma bio je potreban neki oblik akta za uporabu. Po novom zakonu, za sve građevine za koje je dozvola izdana do 1. listopada 2007. uporabna se dozvola izdaje uz predočenje dozvole kojom je odobrena gradnja. To znači da više nije potrebna potvrda građevinske inspekcije.

– Osim što je potrebno manje dokumenata, ovaj je postupak povoljniji za krajnjeg korisnika i zato što ne mora svaki put kopirati dozvolu za gradnju i, svaki put kad potvrda zatreba, ići u građevinsku inspekciju po novu potvrdu.

Dovoljno je pribaviti uporabnu dozvolu, koja onda vrijedi dok se stanje na terenu ne promijeni i ona nema vremenskog ograničenja. Za građevine izgrađene prema aktu izdanom nakon 1. 10. 2007. ništa se bitno ne mijenja. I za njih se izdaje uporabna dozvola nakon što se tehničkim pregledom utvrdi da su izgrađene u skladu s dozvolom za gradnju – kažu u Ministarstvu.

U Strukovnoj skupini obiteljskog smještaja pri HGK-u kažu, međutim, da se postupak ipak komplicira za vlasnike objekata izgrađenih prije 1968. godine, jer Ured za prostorno uređenje mora izići na očevid, a to može potrajati.

– Čim ovisite o izlasku službenika na teren, odmah ste u problemu jer njih nikad nije dovoljno, stvaraju se gužve, dugo se čeka, a sezona je pred vratima. Mislim da se ovdje Ministarstvo graditeljstva uplelo u poslove turizma, jer Ministarstvo turizma je propisalo uvjete pod kojima se netko može baviti tom djelatnošću, a sada se pokušavaju riješiti problemi prostornog uređenja kroz turističku djelatnost. Na terenu nitko ne zna točno što mu je činiti i gubi se dragocjeno vrijeme – mišljenje je Nede Pinezića, predsjednika Strukovne skupine iznajmljivača.

Piše; Ružica Mikačić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved