Sinj
Tematski park
11.2.2014. 7:16:05h
Sinjska alka - mamac za turiste
Tematski park Sinjska alka jedan je od dvadesetak sličnih projekata koji bi (i) u ruralnim djelovima Hrvatske trebali stvoriti uvjete za pokretanje turističkog gospodarstva.
PJL / wikipedia.org

Tematski park Sinjska alka jedan je od dvadesetak sličnih projekata koji bi (i) u ruralnim djelovima Hrvatske trebali stvoriti uvjete za pokretanje turističkog gospodarstva.

U Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine definirana su četiri temeljna cilja:Investiranje 7 milijardi eura, poboljšanje strukture i kvalitete smještaja, otvaranje 30 tisuća novih radnih mjesta i povećanje turističke potrošnje.

Gorka sjećanja

Što bi od toga kolača mogli uzeti Sinjani? Potecijalno strašno puno. O turizmu kao velikom potencijalu gospodarskog razvitka i zapošljavanja priča se desetljećima. Od svega su ostala gorka sjećanja na “Family air park Sinj” kroz kojega se najavljivalo ulaganje više od 100 milijuna eura i zapošljavanje dvije tisuće dobro plaćenih radnika.

Sinj je u ovom projektu dobio čak trojicu tutora: Splitsko-dalmatinsku županiju kroz njenu razvojnu agenciju RERA, državu kroz Ministarsto turizma i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondove EU te kao najvažnijeg tijela same EU koja će Hrvatskoj (i) za realizaciju tematskih parkova staviti na raspolaganje velika sredstva iz svojih fondova.

Dok na jednoj strani pripremaju taj projekt u isto vrijeme ukidaju ili rapidno režu ionako mala sredstva potrebna za realizaciju pojedinih segmenata te integralne cjeline poput Alkarskih dvora ili novih modularnih tribina.

- Nositelji projekata tematskih parkova su jedinice lokalne i regionalne samouprave s turističkim zajednicama i razvojnim agencijama koje tu postoje. Njihova je zadaća pripremiti projekte za apliciranje na raspoloživa sredstva EU – kaže Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma.

Što je, zapravo, Tematski park Sinjska alka?

- To je cjelokupna infrastruktura koja bi u Sinju i njegovu okruženju podržavala turizam kao granu gospodarstva. I to ne kroz Sinjsku alku kao jednodnevnu ili priredbu od nekoliko dana već kao događanja svih 365 dana u godini zasnovana na priči o Sinjskoj alci i svemu drugome što Sinj ima i može ponuditi – kaže doministar Kramarić.

Središte svega je sama Sinjska alka, u svijetu jedinstvena, a u Sinju i Cetinskoj krajini najvažnija manifestacija koja se održava svake godine početkom kolovoza, u kontinuitetu već tri stoljeća. Povijesnom utemeljenošću i vizuelnom atraktivnošću Sinjska alka je sama po sebi veliki turistički potencijal.

Poslije gotovo puna tri stoljeća Sinjska alka dobila je svoj dom, Alkarske dvore. U velebnom kamenom zdanju sveukupne korisne površine preko 5 tisuća metara kvadratnih natkrivenog prostora osim samog alkarskog doma kao sjedišta udruge u kojemu će se isticati Alkarski klub, Alkarski salon i Vojvodin salon, depoa i radionica za spremanje i popravke alkarske odore, opreme i oružja te komercijalnih sadržaja najvažniji dio je Muzej Sinjske alke.

U njemu će posjetitelji imati na uvidu pregled cjelokupne dostupne alkarske povijesti, od 1715. godine do najnovijih dana. Posebna atrakcija bit će dio alkarske povorke u naravnoj veličini kao i prikaz povijesne sinjske bitke iz kolovoza 1715. godine u 3D tehnologiji. Zasebni sadržaji bili bi digitalizirani arhiv i alkarska suvenirnica.

Drugi segment su modularne montažne tribine. Sinjska alka održava se samo na stazi zvanoj alkarsko trkalište koja se nalazi na staroj cesti Sinj-Split od Velikog mosta preko Gorućice do fontane na Petrovcu. Ranije su se za potrebe održavanja Alke radile drvene tribine, a od 1971. godine koriste se čelične montažne tribine s drvenim sjedištima i gazištima.

Tribine su dotrajale i neuvjetne pa se imperativno moraju nabaviti nove. Odabir je pao na modularne tribine koje se lako montiraju i demontiraju, u količini željenog kapaciteta gledališta, koje osiguravaju dosegnute standarde udobnosti i što je najvažnije sigurnosti.

Osim za potrebe alke nove modularne tribine koristile bi se na konjičkim utrkama i turnirima, kulturnim priredbama, gastro sajmovima...

Kako je Sinjska alka nezamisliva bez konja, Tematska staza Sinjska alka obuhvaća Alkarsku ergelu, ali i nove štalske kapacitete na sinjskom hipodromu s izdvojenim konjima koji bi se primarno kristili za turistička jahanja.

Ishodište Sinjske alke je na tvrđavi s koje su preci današnjih alkara uspješno obranili slobodu pred osmanlijskim osvajačima i u čast pobjede odlučili trčati Alku.

Malo je tri dana turizma

Stari Grad dugo je, stoljećima, bio prepušten zubu vremena. Prije 10 godina započeta su sustavna arheološka istraživanja i sanacija tvrđave, a konačni je cilj da se Grad što vjernije dovede u stanje u kakvom je bio 1715. godine.

Na tome istom Gradu, u vrijeme iste slavne bitke, rođena je i Gospa Sinjska koja u samom središtu alkarskog grada ima nadaleko poznato svetište. Sinjani i svi drugi štuju Gospu Sinjsku već tri stoljeća. A od vjerskog turizma u gradu alkara živi se dan-dva, najviše tri. godišnje. Vrijeme je da se to promijeni.

Preslikavanje uspjeha

Hrvatska turistička strategija obuhvatila je tematske parkove koji su se u turistički najrazvijenijim djelovima Europe pokazali punim pogotkom. Vodeći ljudi najuspješnije gospodarske grane u Hrvatskoj umjesto otkrivanja tople vode odlučili su se na preslikavanje uspjeha kod susjeda u vlastitom dvorištu.

Pa su u tom kontekstu inicirali ciljane jedinice lokalne i regionalne samouprave iz čega se rodilo 20-ak zaokruženih ideja integralnih projekata kao što su Sinjska alka u Sinju, 101 dalmatiner u Dugopolju, Zemlja Winnetoua u zaleđu Zadra, Prosjaci i sinovi u Zabiokovlju, Vodeni park u Prokljanu, Grad bure u Senju, Najstariji grad Europe u Vukovaru...

U sve do sada obuhvaćene tematske parkove uložio bi se više od 300 milijuna eura od kojih bi se tri četvrtine povukle iz EU blagajne.

Piše: Toni Paštar

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved