U Bosni
17.12.2014. 12:10:34h
U srednjoj Bosni najviše turista iz BiH i Hrvatske
Najviše je bilo domaćih gostiju, a potom i Hrvata, Libijaca, Slovenaca, Nijemaca, Austrijanaca...
/ avaz.ba

Turista je u novembru bilo manje, ali su ostvarili veći broj noćenja, kazao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK. Naime, prema podacima TZ SBK, u novembru je Kanton posjetilo 3.456 turista, što je za 5.91 posto manje nego u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabilježeno 3.673 dolaska.

Više noćenja
Ipak, usprkos manjem broju gostiju, ostvareno je 17.715 noćenja što je za 5,06 posto više nego u novembru 2013. kada su evidentirana 16.862 noćenja. Najviše noćenja ostvarili su domaći gosti iz Bosne i Hercegovine, a slijede ih strani turisti iz Hrvatske, Libije, Njemačke, Turske, Srbije, Slovenije...

Kad su u pitanju podaci za ovu godinu, odnosno od početka januara do kraja novembra, Srednjobosanski kanton posjetilo je 34.929 turista što je za 3,18 posto više nego u odnosu na isti period u 2013. godini kada je za isti period ostvaren 33.851 dolazak. Povećan je i broj noćenja, i to za 9,43 posto nego u 2013.

Što se tiče ovog vremenskog razdoblja, najviše je bilo domaćih gostiju, a potom i Hrvata, Libijaca, Slovenaca, Nijemaca, Austrijanaca...

Nisu zabrinuti
- Poplave u maju i protesti građana utjecali su itekako na broj dolazaka. No, očekujemo da će podatke za ovu godinu još dodatno popraviti decembar, pogotovo nakon otvaranja zimske sezone, ako bude snijega - rekao je Matošević.

Trenutna količina snijega na Vlašiću, uoči otvaranja zimske sezone, nije dovoljna za skijanje, ali u TZ-u nisu previše zabrinuti.

Neostvarene procjene
Iz Turističke zajednice SBK kažu da iako su, gledajući prvih 11 mjeseci u godini, rezultati dobri. Procjene o rastu od 20 posto ipak nisu ostvarene.

Piše: D. Pucar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved