Strah od novog
12.2.2014. 12:56:55h
Putničke agencije boje se konkurencije s interneta
Lov u mutnom ili veća mogućnost samozapošljavanja? Nove izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti bile su na tapetu jučer održanog sastanka Saborskog odbora za turizam na kojem su predstavnici turističkih agencija ukazali na štetnost novih zakonskih odredbi.
david_shankbone / flickr.com

Lov u mutnom ili veća mogućnost samozapošljavanja? Nove izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti bile su na tapetu jučer održanog sastanka Saborskog odbora za turizam na kojem su predstavnici turističkih agencija ukazali na štetnost novih zakonskih odredbi.

Naime, prema izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje je na prijedlog ministra turizma Darka Lorencina prošlog tjedna usvojila Vlada, internetske agencije neće morati imati poslovni prostor, već će posao moći odrađivati iz privatnog stana.

Osim toga, u izmjene je ušla i odredba prema kojoj voditelji poslovnice turističke agencije neće morati imati dvije godine radnog staža. Ove izmjene u  Ministarstvu su objasnili lakšim samozapošljavanjem. U turističkim agencijama kažu da  time dobivaju nelojalnu konkurenciju.

- Najavljene mjere prema kojima turističke agencije, koje se bave poslovanjem putem interneta, više ne bi morale poslovati isključivo u poslovnom prostoru i kojim bi se izuzeo uvjet obaveznog minimalnog dvogodišnjeg staža kao voditelja poslovnice, predstavljale bi veliki problem i ozbiljno narušile tržišnu utakmicu na štetu agencijskog poslovanja, ukazao je jučer nakon sastanka Boris Žgomba, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

U UHPA-i su  zbog toga zatražili određene promjene uvjeta za zapošljavanje te rad internetskih agencija. Traže da se u izmjene zakona ugradi da internetske agencije mogu zapošljavati najviše dvije osobe te da usluge mogu pružati u prostoru stambene namjene u kojem stanuju zaposlenici agencije. To je, kažu,  prihvatljivo jer je takva praksa u formi "home based travel agent" poznata u svijetu.

- Pri tome treba posebno voditi računa o intenzitetu i kvaliteti inspekcijskog nadzora takvih turističkih agencija da bi se smanjili negativni efekti na primjerenu razinu zaštite potrošača, naveo je predsjednik UHPA-e u kojoj također traže da se u dijelu prijedloga da se ukine obaveza radnog staža za voditelja poslovnice u trajanju od minimalno 2 godine, riječ "staž" zamijeni riječju "radno iskustvo". Ono se, kažu, može stjecati primjerice volontiranjem, radom putem studentskog servisa te stručnom praksom uz uvjet da za to postoji valjana potvrda poslodavca.

U UHPA-i smatraju da ovakvim izmjenama ne bi došlo do marginaliziranja potrebnih znanja i stručnosti te dovođenja u pitanje reputacije struke, a time i domaćeg turizma u međunarodnim okvirima.

U  Ministarstvu su naveli da će inspektori Ministarstva turizma nadzor nad registriranom djelatnošću u stambenom prostoru obavljati bez sudskog naloga, s obzirom na to da se postavljalo pitanje kako će se kontrolirati agencije koje nemaju poslovni prostor, već osoba radi od kuće. Navode da obavljanje djelatnosti u stambenom prostoru već postoji u hrvatskom pravnom sustavu, s obzirom na to da na taj način rade neki obrtnici poput računovođa i knjigovođa. Inače, obrtnici taj prostor stavljaju u poslovnu funkciju registracijom djelatnosti. U Ministarstvu su naveli i da internetske agencije moraju zadovoljiti instrumente osiguranja putnika, između ostaloga jamčevinu i ugovor o osiguranju od odgovornosti te imati registrirano sjedište, s vidno izloženom pločom na kojoj je istaknuta tvrtka i sjedište turističke agencije.

Piše: A. Jurinčić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved