Dugi Rat, Sali
19.9.2013. 11:08:19h
Dugi otok idealna destinacija za aktivni odmor
Kad se izdvoji Božava, koja od ove godine, nažalost, kako nam je rekla Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice Dugi otok, nije u našem sastavu, područje od Sali do Veloga Rata ovoga je ljeta posjetilo deset posto više gostiju nego prošle sezone, odnosno ostvarena su 80.842 noćenja.
Laurent de Walick / flickr.com

Kad se izdvoji Božava, koja od ove godine, nažalost, kako nam je rekla Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice Dugi otok, nije u našem sastavu, područje od Sali do Veloga Rata ovoga je ljeta posjetilo deset posto više gostiju nego prošle sezone, odnosno ostvarena su 80.842 noćenja.

- Odlukom Općinskog vijeća i Ministarstva turizma Božava se odvojila u samostalan turistički ured pa se podaci s kojima raspolažemo ne odnose na cijeli otok. Desetpostotni porast u odnosu na prošlo ljeto ponajprije možemo zahvaliti kampu u Velome Ratu koji se otvorio u lipnju i odmah potvrdio da je dugogodišnja potreba za takvom vrstom smještaja bila više nego opravdana. Dobra je vijest i da je za sljedeće ljeto najavljeno otvaranje još jednoga kampa u Veruniću, što će također utjecati na strukturu gostiju koji sve više traže aktivni odmor, a Dugi otok je zbog položaja i prirodnih ljepota idealna destinacija za tu vrstu odmora, objašnjava direktorica Čarić i dodaje da je pojedinačno najveća potražnja za bicikliranjem, kajakarenjem i pješačenjem, a što se tiče izvanpansionske potrošnje, ona je, nažalost, pala.

Gospodarska kriza, napominje, nije utjecala na ukupan broj gostiju, ali jest na duljinu odmora. Gosti na Dugom otoku borave kraće nego prije, u predsezoni i posezoni od tri do pet dana, što je mnoge nagnalo na razmišljanje o promjeni smještajne ponude.

- Ukupno se na Dugom otoku iznajmljivanjem smještaja u turizmu bave 233 osobe. U većini iznajmljuju apartmane u kojima ima 1.287 kreveta. Prema mojoj procjeni, nedostaje nam privatnog smještaja visoke kategorije, soba, hostela i malih hotela koji bi radili i izvan glavne sezone koja se svake godine produljuje. Posebno nas raduje što je domaćih gostiju bilo više nego prijašnjih godina. Prema nacionalnoj strukturi, Hrvati su na petome mjestu po brojnosti, prvi su Slovenci, drugi Nijemci, na trećemu mjestu su Talijani i četvrto su zauzeli gosti iz Češke. U predsezoni i postsezoni uvjerljivo je najviše Nijemaca i Austrijanaca, nabraja direktorica Čarić i pojašnjava da zbog promijenjenih propisa otprije nekoliko godina lokalna turistička zajednica više nema podatke za nautički turizam koji je na Dugom otoku zasigurno na prvome mjestu.

Piše: Andrina Luić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved