Osijek
Turistički vodiči
21.2.2014. 11:36:35h
Osijek i okolicu predstavlja 50 vodiča na 8 stranih jezika
Danas je Međunarodni je dan turističkih vodiča
Espino Family / flickr.com

Obilježavajući današnji Međunarodni dan turističkih vodiča, Udruga turističkih vodiča Osijek doista se može pohvaliti s brojnim postignućima u razvitku ovdašnjeg turizma, kojemu je data velika uloga u strategiji ukupnog gospodarskog razvitka.
Danas je ona servis za približno 50 aktivnih vodiča koji predstavljaju Grad Osijek i njegovu okolicu. Obavlja booking, marketing, fakturiranje i obračune dohotka te pruža konzalting emitivnim agencijama i predlaže turističke programe prema posebnim zahtjevima i upitima za grupe posjetitelja.
Darko Mrkonjić, tajnik Zajednice Društava turističkih vodiča Slavonije, Baranje i Srijema, sa zadovoljstvom ističe kako, uz hrvatski, turistički vodiči pokrivaju i osam stranih jezika, a uz usluge vođenja turističkih grupa na tim jezicima održavaju i stalan e-mail i mobitelski info servis te pružaju informacije za inozemne novinare i potencijalne goste na jezičnim facebook grupama.
Također, Udruga, odnosno njezin voditelj, dopredsjedava Zajednicom društava turističkih vodiča Hrvatske što je i svojevrsno priznanje za nju ali i ovdašnji turizam. Pritom Udruga održava i dugogodišnju korespodenciju s brojnim inozemnim novinarima i publicistima.
Stalno obrazovanje
Udruga vodi računa i o stalnom obrazovanju vodiča u cilju razvitka kulturnog turizma te u tom smislu, uz potporu Grada i Turističke zajednice, organizira inovativne edukativne programe u suradnji s kulturnim institucijama i istaknutim znanstvenicima od kojih su više njih i njezini članovi.
Na planu razvitka kulturnog turizma Udruga je inicirala i osnivanje Zajednice kulturnog turizma pri HGK-u, te je pokretač brojnih projekata u kulturi i turizmu, od kojih su trenutno najvažniji upis tradicijskog čamca - čikla podunavskih Švaba na listu zaštićene nematerijalne baštine Hrvatske i UNESCO-a, Sveučilišna regata i Osječki višnjevac, a u pripremi je i prijedlog megaprojekta Parni vlak Slavonija. Mrkonjić dodaje da je, uz sve te projekte, tijekom proteklih godina, Udruga Gradu Osijeku i njegovoj Turističkoj zajednici ponudila cjelovite ili barem djelomične odgovore, programe, projekte i prijedloge mjera za gotovo sva pitanja značajna za razvitak turizma. To se poglavito odnosi na pitanja boljeg informiranja potencijalnih posjetitelja, privlačenja posjetitelja u Grad, njihovog ciljanog informiranja i boljeg predstavljanja Grada, produženja boravka i efikasnijeg korištenja vremena uz povećanje pansionske i izvanpansionske potrošnje te istraživanja tržišta i pokazatelja u turizmu.
Inovativni programi
Udruga je u proteklim godinama ponudila i kvalitetna rješenja suvenira, brendiranja Osijeka, inovativne programe prilagođenih posebnim skupinama turista, rješenje prostora autokampa, korištenja sportskih kapaciteta, skladnog povezivanja ponude šire destinacije i dr.
U cilju boljeg informiranja potencijalnih posjetitelja Grada, uz spomenute info-servise, Udruga je predložila i pripremila sustav suradnje sa osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj koji bi uz trenutni rezultat imao osobit značaj za budući razvoj turizma i povećanja posjeta. Program je Udruga djelomično i počela provoditi kroz projekt sufinanciran iz proračuna Grada, no da bi u potpunosti zaživio nužna je puna suradnja i podrška relevantnih instanci, poručuje Mrkonjić.

Piše: Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved