18.11.2013. 17:39:44h
Za promociju zdravstvenog turizma HTZ nam daje mrvice
Članovi Klastera medicinskog turizma za 2014. računali su na 400.000 kuna kroz udruženje oglašavanje s HTZ-om, a svi su izgledi, kaže Jelić, da ta svota neće prijeći 150.000 kuna
Official U.S. Navy Imagery / flickr.com
– U Hrvatskoj se godišnje ugradi 50.000 zubnih implantata i samo se u dentalnom turizmu zavrti najmanje 500 milijuna kuna. U lječilišnom turizmu se s nepunih 500.000 noćenja uprihodi 115 milijuna, a hotelski wellness donese još sto milijuna kuna. Potencijali su, dakako, daleko iznad. No, trebamo snažnu promociju, a od turističkih zajednica zasad dobivamo samo mrvice – prigovorio je na sjednici saborskog Odbora za turizam u termama Jezerčica Zoran Jelić iz Klastera medicinskog turizma, čiji su članovi za 2014. računali na 400.000 kuna kroz udruženo oglašavanje s HTZ-om, a svi su izgledi, veli Jelić, da ta svota neće prijeći 150.000 kuna.
 
– U promociju zdravstvenog turizma isplati se investirati punih deset milijuna kuna. Da nam radi toga dođe samo jedan posto od 12 milijuna gostiju, uprihodili bismo 1,8 milijardi kuna. Za to smo spremni jamčiti, ali kome da uručimo tu bianco mjenicu?
 
Očekivano, nitko se nije ponudio da preuzme taj rizik. Pomoćnik direktorice HTZ-a Slaven Reljić odgovorio je da je legislativa osnova svega i da HTZ na svojem webu ''ne smije izlistavati nekog stomatologa, čak i da je najbolji na svijetu, jer nije turistički subjekt,'.
 
– Sutra bi se onda mogli javiti i proizvođači bicikla, jer se bicikli voze na bike-turama. Ali zato imamo goste koji nam već dolaze. U kampovima je, recimo, mahom treća dob, potencijalni korisnici usluga oftalmologa, fizijatara... To su gotovi kupci i njima se izravno treba obraćati – smatra Reljić, koji bi u ime HTZ-a uzeo samo manji dio desetmilijunske zadužnice Klastera medicinskog turizma.
 
Prema HTZ-u idu, međutim, i veća očekivanja. Diana Katca iz udruge Farmer upozorava da se hrvatski turizam neće odmaknuti od imidža sunce-more destinacije dok god HTZ ne bude snažnije promovirao posebne oblike turizma. Bivša ministrica Pave Župan Rusković kaže da HTZ neće nikad promovirati privatnike, ali stvara percepciju zemlje u kojoj i njihova ponuda mora biti zastupljena. Neki su prigovorili i što na skupu o zdravstvenom turizmu nije bilo prvih ljudi Ministarstva turizma i HTZ-a, a predsjednik Odbora za turizam Goran Beus Richembergh obećao je da će sažeti i sistematizirani zaključci skupa u Termama Jezerčica biti odaslani svima u čijem je djelokrugu – odlučivanje.
 
Piše: Radmila Kovačević
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved