Dubrovnik
Gospari znaju
9.1.2015. 10:17:48h
Vlahušić: Bilježimo stalni rast noćenja, za dvije godine cilj nam je milijun gostiju
Već godinama TZ grada Dubrovnika bilježi kontinuirani godišnji rast od 10 posto u broju gostiju i noćenja.Broj smještajnih gostiju dramatično raste i nadmašuje one s kruzera.
Dennis Jarvis / flickr.com

Već godinama TZ grada Dubrovnika bilježi kontinuirani godišnji rast od 10 posto u broju gostiju i noćenja. Broj smještajnih gostiju dramatično raste i nadmašuje one s kruzera. Ne živimo u nerealnom svijetu nego vjerujemo u svoje znanje i sposobnosti: u 2014. smo zabilježili 815.870 gostiju i 3,121 milijun noćenja što je povećanje od 12 i 9 posto. Za dvije godine cilj je milijun gostiju, a u 2020. godini milijun i pol dolazaka uz 4 milijuna noćenja. Zahvaljujemo turističkim djelatnicima i sugrađanima koji su shvatili da djelatnost privatnog smještaja koji je imao najveći rast, nije samo dodatna djelatnost - rekao je gradonačelnik i predsjednik TZ grada Dubrovnika Andro Vlahušić na tematski sazvanoj press konferenciji.
Direktorica gradske TZ Romana Vlašić je najavila da će se učinci postići dogovorom s avioprijevoznicima te akcijama i produženjem sezone. No, najveću je pozornost privukao gradonačelnik najavom radova u gruškoj luci: - Na javni se poziv javila najveća mediteranska tvrtka koja upravlja cruising-lukama, među kojima su Lisabon i Barcelona, te čekamo obvezujuću ponudu kako bismo doznali koliko će uložiti u terminal sa 60.000 kvadrata i 30-ak perona, velikom garažom za 500 vozila i velikim shopping centrom. Od njega će kretati žičara za Nuncijatu i Srđ. Ukupna vrijednost investicije je 60 milijuna eura koje uz koncesiju od 40 godina ulaže privatni koncesionar. Krov terminala bit će "zeleni krov", imat će mostove kao i Venecija. Luka Dubrovnik će uz ulog od 156 milijuna kuna i koncesiju od 38 godina u Batahovini od mosta do Kaboge proširiti obale uz uklanjanje silosa i gradnju trajekt-terminala, a na dijelu sadašnjeg parkinga luke gradit će se zabavno-komercijalni sadržaji. Osnovni dio bit će veliki akvarij uz vrijednost do 120, te još 40 milijuna kuna investicija na Batahovini. Rokovi su relativno kratki, te se izgradnja očekuje najkasnije 2016. godine - najavio je velike investicije gradonačelnik Vlahušić.
Novinari su doznali kako će zbog aktualnih problema s proračunom trošak dočeka Nove 2015. godine od pola milijuna kuna u cijelosti platiti TZ, s tim da će gradska uprava, prema ugovoru svoju polovicu sredstava uplatiti po izglasavanju proračuna. Organizatori su se pohvalili kako će se doček pamtiti i po tome što je od "top 10" najboljih i hrvatskih i zabavljača u regiji na Stradunu i u Revelinu nastupilo sedmero!

Piše: Ahmet Kalajdžić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved