19.11.2013. 17:01:57h
Turistički radnici: PDV od 13 posto donosi otkaze
Povećanom stopom PDV-a na 13 posto za turizam, te usluge u ugostiteljstvu koje je Vlada poslala na usvajanje u Sabor, dovest će do bitno lošijih rezultata poslovanja hotelijera, smanjit će se ulaganja u podizanje kvalitete, usporiti ili zaustaviti investicije, te smanjiti broj zaposlenih, jedinstveno je stajalište turističkih radnika o toj temi.
lorenzinhos / flickr.com
Povećanom stopom PDV-a na 13 posto za turizam, te usluge u ugostiteljstvu koje je Vlada poslala na usvajanje u Sabor, dovest će do bitno lošijih rezultata poslovanja hotelijera, smanjit će se ulaganja u podizanje kvalitete, usporiti ili zaustaviti investicije, te smanjiti broj zaposlenih, jedinstveno je stajalište turističkih radnika o toj temi. Sada kada je Vlada i službeno takav prijedlog povećanog PDV-a poslala u proceduru, jasno je kako je to praktično gotova stvar za 2014. koja počinje za gotovo mjesec dana, a ključna odrednica konkurentnosti poslovanja određuje se tek sada, kažu turistički radnici.
 
- Radi se o ozbiljnom udarcu na turizam koji će samo kratkoročno donijeti neke efekte, ali je dugoročno vrlo loš i štetan za turizam. “Maistra” će samo na temelju takve veće stope PDV-a iduće godine državi dati 20 milijuna kuna više nego ove godine, odnosno ukupno gotovo stotinu milijuna kuna samo na osnovi PDV-a. Mi to nemamo odakle nadoknaditi osim iz dobiti od poslovanja, jer prihodovno se to više ne može učiniti. 
 
Ugovori s cijenama su odavno potpisani i nema više korekcija, prodaja na tržištu je praktično već počela i mi smo dovedeni pred zid. Tu razliku morat ćemo naći na troškovnoj strani i to uštedama na povećanju kvalitete, investicijama, ali i na troškovima zaposlenika koji predstavljaju najveću stavku – kazao nam je Tomislav Popović, predsjednik Uprave “Maistre”.
 
Komentirajući činjenicu da sve zemlje u konkurentskom okruženju Mediterana imaju sada nižu stopu PDV-a od Hrvatske za turizam i ugostiteljske usluge, Popović rezignirano kaže kako “turizam nema traktore da blokira ceste, niti ima naviku izlaziti pred Sabor, pa svaka loša odluka prolazi šutke i bez reakcija”. Povećanje stope PDV-a u turizmu će direktno utjecati na konkuretnost u godinama ispred nas, mišljenja su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u turizmu.
 
- Upravo je to povećanje konkuretnosti bilo i razlog za smanjenje stope na 10 posto početkom ove godine. Vlada u pojašnjenju ove odluke između ostalog navodi “da će se izmjenama i dopunama Zakona provesti ciljevi smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2014. - 2016.”. Da bi ostvarili kratkoročni cilj, dugoročno stvaramo nesagledive probleme – kaže Kristijan Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).
 
“Naime, ovom odlukom Vlada negira strategiju razvoja koju smo donijeli u proljeće u kojoj je jasno planirana proaktivna politika u turizmu i smanjenje fiskalne presije. Šalje se kriva poruka investitorima da se fiskalna politika mijenja više puta godišnje”, kažu u UPUHH-u. 
 
- Prema podacima Ministarstva turizma, ove godine su planirane investicije od minimalno 2,6 milijardi kuna, što je rast viši od 100 posto u odnosu na 2012. i više od 200 posto u odnosu na 2011. godinu. Ovim podacima je iznad svega doprinijela snižena stopa PDV-a te strategija i akcijski plan iz iste. Povećanje će sigurno ugroziti trenutne i planirane investicije.
 
Prema javno dostupnim podacima, zaposlenost u sektoru je od siječnja do rujna rasla je za više od 15 posto, što je također posljedica uvođenja snižene stope - kažu u Udruzi hotelijera. Turizam je danas jedini sektor u Hrvatskoj koji kontinuirano bilježi pozitivne rezultate, a svaka zemlja koja je usmjerena na razvoj turizma donosi poticajne mjere za investitore. Hrvatska radi obrnuto.
 
Piše; Ružica Mikalčić
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved