Kupjak
Snijega i gostiju dovoljno
11.1.2015. 11:14:55h
Sanjkalište u Kupjaku opet epicentar zabave
Na snježne radosti slili su se mali i veliki iz svih krajeva Hrvatske. Vlasnica Gine Ognjena Iršević svjesna je da su snježni snježni top i ratrak preskupi za malo sanjkalište, ali bez njih zimskog turizma – nema
Kyle Taylor / flickr.com

Snježni top i ratrak osnova su zimskog turizma. Da je tome uistinu tako, dokaz je sanjkalište Gina u Kupjaku zahvaljujući kojemu je to mjesto i ove zime epicentar zabave. Naime, već pri samom prilasku sanjkalištu i ugostiteljskom objektu »Gina« uz koji je sanjkalište napravljeno, jasno je da su se u Kupjak na snježne radosti slili »mali« i »veliki« iz svih krajeva Hrvatske.

  Tako je već posljednje četiri godine, koliko sanjkalište radi, a vlasnica Ognjena Iršević napominje da, unatoč mogućnosti umjetnog zasnježivanja, nije uvijek moguće organizirati sanjkanje.
  – Zime su vrlo čudne i ponajviše o njima ovisi kakva će biti zimska turistička sezona. Primjerice, prošla je zima bila izrazito ćudljiva i nepovoljna za turizam o čemu možda najbolje govori podatak da smo od zimskog prometa ostvarili tek 20 posto, ističe Ognjena Iršević svjesna da je trošak koji podrazumijevaju snježni top i ratrak preveliki za malo sanjkalište, no bez njih zimskog turizma – nema.

Pokretna traka
Sanjkalište Gina jedino je sanjkalište u Gorskom kotaru opremljeno pokretnom trakom te snježnim topom i ratrakom. Pokretna traka dužine 90 metara vozi sanjkaše na vrh 140 metara dugačke staze čime nudi puno zabave i malo umora.
  Tijekom ljetnih mjeseci, ili pak zimi kad snijega uopće nema, na sanjkalištu je u ponudi 120 metara dugačka Snow Tubby staza kojom se niz serpentine spušta po plastičnoj stazi na gumenoj zračnici.

  Zato se u Kupjaku koristi svaka prilika za umjetno zasnježivanje, a to je temperatura od -5 stupnjeva Celzija. Naime, snijeg napravljen pri toj temperaturi može o(p)stati i do +15 stupnjeva Celzija u zraku, a čak mu ni kiša ništa ne može. Ratrakom se pak staza »pegla« kako bi bila spremna za sanjkaše koji startaju u 10 sati i uživaju sve do 16 sati, nakon čega slijedi predah, pa noćno sanjkanje od 18 do 21 sati.

Sanjkaški kup Gorskog kotara u 17 sati na Gini
Rast temperatura praćen jugom ipak je utjecao na organizaciju prve utrke Sanjkaškog kupa Gorskog kotara, ali nije – na svu sreću – doveo i do otkazivanja. Naime, zbog nedostatka snijega organizatori – a to su Goranski sportski centar i Turističke zajednice Gorskog kotara – odlučili su umjesto u 11 sati u subotu na stazi od sanjkališta Gina prema željezničkoj stanici Kupjak, utrku održati u predvečernjim satima na sanjkalištu Gina. Ljubitelji sanjkanja na prvu od dvije predviđene vožnje krenut će u 17 sati, a pokrovitelj ove utrke je Hrvatski savez sportske rekreacije »Sport za sve«, koji ovo natjecanje kod svojih članova propagira pod nazivom 1. Hrvatski festival sportske rekreacije u sanjkanju. (M.K.)

  – Odlično nam je. Sanjkamo se i zabavljamo. Meni je trebalo malo vremena da se odlučim spustiti na sanjkama, no sad više nema straha! Došli smo u Gorski kotar na tri dana. Dva dana smo u Kupjaku, a planiramo još »skočiti« i do Platka, kaže nam »glasnogovornica« obitelji Kljajić iz Kloštar Ivanića, Anita, dok suprug Darko i kćerke Korina, Laura i Kiara već planiraju sljedeći spust i zadužuju je za snimanje.

  Za razliku od obitelji Kljajić koji su zabavu po prvi put potražili u Kupjaku, karlovačka obitelj Aleksić došla je »na sigurno«.
  – Bili smo ovdje prije 2-3 godine i odlično se zabavili. Sad smo opet došli. Nije nam daleko od kuće, a zabava je odlična, kažu nam Dražen i Sandra te najavljuju da će s Evom i Rokom opet doći i to još ove zime.

Dalmatinci najbrojniji
Upravo zbog neizvjesnih zima o kojima uvelike ovisi uspješnost zimske turističke sezone, Ognjena Iršević nastoji Kupjak i Gorski kotar uopće, zanimljivima učiniti tijekom cijele godine. Upravo stoga, sanjkalište Gina je tijekom zimskih školskih praznika radilo tijekom dana, ali i noću, a sada slijedi period kada će na sanjkalište organizirano dolaziti vrtići. Prvi će na snijegu uživati splitski vrtićarci, a upravo Dalmatinci, ističe vlasnica, najbrojniji su posjetitelji sanjkališta. Sanjkalište će u ovom periodu uraditi vikendom kada se na njemu okupi 300-tinjak djece i odraslih željnih zabave.
  Tijekom ljeta, pak, najbrojnji su strani turisti, zaljubljenici u prirodu, koji kod njih odsjedaju, a obilaze cijeli Gorski kotar. Oni, baš kao i izmoreni sanjkaši, najviše cijene ponudu domaćih jela u ugostiteljskom objektu »Gina«.

  I dok je roditeljima s mlađom djecom, sanjkalište baš ono što žele, oni s nešto starijom, žale što su »osuđeni« na ovu vrstu zabave. Naime, žalosni što u Gorskom kotaru ne mogu skijati, barem malo uživanja na snijegu potražili su u Kupjaku, te još jednom jednom istaknuli da su snježni topovi i ratrak ono što je potrebno Čelimbaši i Petehovcu.

Piše: Karolina Krikšić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved