Opatija
Zimska opatija
13.1.2015. 6:22:54h
Sablasno prazna Stara dama svela se samo na – prenoćište
Osim zatvaranja hotela zimi, zatvaraju se i ugostiteljski objekti. Ulice su opustjele, na terasama nema ljudi, nema se za koga raditi. Opatijski se turizam sustavno urušava, kaže gradski vijećnik Nikica Pažin
Danny Fowler / flickr.com

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i direktorica Turističke zajednice Suzi Petričić, na prijelazu u novu, 2015. godinu nisu propustili priliku pohvaliti se rekordnim turističkim brojkama. Prema njihovom kazivanju, u opatijskom turizmu, manje-više, sve je sjajno.

Naime, svi su pokazatelji u debelom plusu, čak se ruše i neki rekordi. Uglavnom, u svojoj 170. i 171. godini života opatijski turizam je vitalan, dapače proživljava svoju novu mladost: hoteli su puni zadovoljnih gostiju, traži se krevet više, Opatija je hrvatska hit destinacija…
  

Bez sadržaja
S druge strane ovog posvemašnjeg optimizma, kojeg bez zadrške i dodatnih objašnjenja šire gradske strukture u posljednje vrijeme, slika je ipak ponešto drukčija. Točnije rečeno, ima onih dana kada je Opatija sablasno prazna, kao što je to, recimo, sada, pa se nameće dilema – gdje su se skrile te rijeke turista. Je li doista istina u tome da se Opatija zapravo pretvara u veliko prenoćište, odakle hotelijeri svoje turiste vode na cjelodnevne izlete u Istru ili na Plitvička jezera, s obzirom na to da sadržaja u gradu nema puno!?

   – Otvorite internetsku stranicu opatijske Turističke zajednice; znate, tamo postoji ponuda izleta za turiste. Od, čini mi se, devet ponuđenih izletničkih destinacija, samo je jedna na području Opatije. Pa zar nije tužno i tragično to da ovdašnja Turistička zajednica svoje turiste šalje na izlet u Veneciju ili na Plitvička jezera. A ove brojke koje govore o rekordima, služe samo za zamagljivanje pravog stanja u gradu. Prava je istina ovakva – opatijski turizam sustavno se urušava. Ne može se, naime, turizam zasnivati samo na kongresima i izletima u druge županije, a kako vidimo i u druge zemlje, ocjenjuje Nikica Pažin, gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika Opatije na zadnjim lokalnim izborima.

  On potom ukazuje na činjenicu da je dobar dio opatijskih hotela zatvoren nakon novogodišnjih praznika, što ostavlja sablastan dojam. Ernie Gigante Dešković, nekadašnji opatijski dogradonačelnik, a danas gradski vijećnik dodaje da njemu niti danas nije posve jasno kako su Liburnija rivijera hoteli dospjeli u ruke sadašnjih vlasnika.
  

Mrak na oči
– Pada mi mrak na oči kad vidim da netko u ovoj zemlji može devastira najstariji hotel Kvarner, i to bez ikakvih posljedica. Onda vidim gradonačelnika, s cijelom svojom svitom, kako na terasi tog istog hotela čestita gostima Novu godinu. Pa kakve se time poruke šalju, ogorčen je Gigante Dešković i dodaje da on o Opatiji razmišlja na posve drugačiji način od vladajućih.

   – Ako se ne promijene ustajale političke strukture, Opatijska rivijera ni za tisuću godina neće se pomaknuti s mrtve točke. U Opatiji postoje hotelijeri i gospodarstvenici koji se svojski trude, ali za njima kaska cijela popratna logistika: TZ, Grad Opatija, Županija, ali i cijela država. Računica je jednostavna: ako imamo sređeno društvo, imat ćemo i sređeni turizam. U opatijskim pojmovima, sa sređenim turizmom imat ćemo i cjelogodišnju ponudu. No, do sređenog društva jedino može se doći s novim ljudima, neovisnima od postojećih struktura, poručuje Gigante Dešković i osvrće se na dvije činjenice koje su u konfliktu: da je sve više turista, a da je Opatija sve praznija.

   – Postoje fakti i realnost. Realnost je takva da je turističko stanje na cijeloj Opatijskoj rivijeri već dugi niz godina poražavajuće. Sve ostalo je samo pokušaj izmotavanja odgovornih koji se boje za svoje fotelje jer znaju da su suodgovorni za bijedno stanje u kojem se nalazimo, negoduje Gigante Dešković.
  
   Osim zatvaranja hotela zimi jača i trend zatvaranja ugostiteljskih objekata. K tome, gradske ulice su opustjele, na terasama uglavnom nema ljudi. Prema svemu sudeći, nema se za koga raditi. Poznati opatijski mul ne ostavlja dojam o tome da su tamošnja dva ugostiteljska objekta koja još rade nekoć bila epicentar noćnog života u Opatiji, ali i šire. Osim toga, program dočeka nove godine, koji je Opatiju još do nedavno pretvarao u grotlo, bio je izrazito slabo posjećen.
  
   Jasno, mirnoća društvenog života u koji je danas potonula Opatija nije baš neki novi trend. Već zadnjih desetak godina vodi se politika o tome da u turističkoj Opatiji više nema mjesta noćnom šušuru i svemu onome što uz njega ide. Međutim, nije samo noćni život utonuo u tišinu – velike manifestacije, koje su nekoć nosile grad, prorijeđene su, a one koje još nisu ugašene, ili nisu otišle iz grada, ne ostavljaju posebno snažan dojam među publikom. Drugim riječima, slabo su posjećene.

   – Netko će se pokušati izvlačiti da Opatija nikada nije išla na masovnost, već na goste dubljeg džepa, ali u Opatiji nema ni jednih ni drugih gostiju, tvrdi Ernie Gigante Dešković.
   Upravo u ovome, dakle u nedostatku vizije u pogledu razvijanja i brendiranja Opatije i njezinih manifestacija, brojni vide jedan od njezinih krucijalnih problema. Upravo su velike manifestacije za domaće i strane goste, bile te koje nosile opatijsko gospodarstvo, to jest turizam. Nekoć su, primjerice, to bili: Opatijski festival, maškarane zabave u siječnju, Dora, Porin, izbori za mis, WinDaysi, veliki koncerti na Ljetnoj pozornici… No, takvih sadržaja u Opatiji nema kao nekoć.
  

Očajna mladost
Vijećnik Nikica Pažin ustrajno ponavlja da se proračunski novac mora drukčije raspoređivati. Pažin zastupa tezu o snažnim novčanim potporama onim gradskim manifestacijama koje imaju potencijala dovesti publiku u Opatiju. Pažin štoviše zagovara manifestacije koje spajaju prepoznatljivu opatijsku arhitekturu i tradicijsku čakavštinu koje će privući goste iz Zagreba, Beča, Ljubljane… Njegova je zamisao takva da se manifestacijama posebno oživi opatijsko središte, odnosno Ulica maršala Tita. Njegovi prijedlozi, koji su izneseni u obliku amandmana na gradski proračun za 2015. nisu prihvaćeni. Većina vijećnika očito smatra da se po ovom pitanju u Opatiji ne treba niša radikalno mijenjati.
  
   No, nezadovoljstvo prema takvoj gradskoj politici se širi i osjeća se sve više među mladima. Njih ovakva politika tjera u bijes i očaj. Jedan od onih koji smatraju da se grad prema mladima sve više odnosi maćehinski, jest i glazbenik Ivan Saftić koji s udrugom Boemi organizira besplatan festival Let's rock Volosko. To je samo zadnji u nizu pokušaja da se besplatnim glazbenim festivalom donekle reanimira Opatija i Volosko, s obzirom na to da su svi drugi propali ili su pak bojkotirani. Saftić pojašnjava da i ovaj festival ima za cilj oživjeti Opatiju i mladima ponuditi barem neki sadržaj, a glazbenicima mjesto za afirmaciju.

   Osim toga, Ivan Saftić i Boemi su za 2015. godinu pripremili još dvije vrlo zanimljive manifestacije, među kojima je Star Wars konvencija, koju su prijavili na gradski natječaj novčanih subvencija. Međutim, dosad nisu dobili nikakav odgovor iz Grada. Novčana potpora festivalu Let's rock uglavnom je izostala; samo jednom je ona bila pet tisuća kuna, a lani je svedena na tisuću i dvjesto. Ivan Saftić kaže da je razočaran; festival iz godine u godinu bilježi lagani rast posjećenosti, a Grad nema sluha i smanjuje svoju podršku. Ne samo novčanu, nego i logističku. Jednom, 2010. godine, Grad je čak pokušao zabraniti održavanje jedinog rock festivala.

– Tjedan dana prije održavanja koncerta, Grad nam je poslao dopis u kojem nam objašnjavaju da se naš program više ne uklapa u njihove planove, dok se recimo Dražen Zečić uklapao. Nakon mirnog prosvjeda i razgovora s gradonačelnikom Dujmićem, festival je ipak održan, ali je tada nama mladima poslana snažna poruka. Zahvaljujući našem entuzijazmu i vlastitom novcu, festival se održao do danas. Bojim se da je sada gotovo. Ako se nešto bitnije u gradskoj politici ne promijeni, u što čisto sumnjamo, festivala ove godine neće biti, upozorava Saftić i kaže da je ono što proživljava njegova udruga i festival zapravo dobra ilustracija odnosa Grada prema mladima i općenito društvenom životu u Opatiji.
  

Gigante Dešković: U Opatiju treba dovesti Madonnu
Ernie Gigante Dešković kaže kako on Opatiju vidi kao grad koji bi trebao biti uz bok Monaku, Nici, San Remu. Tvrdi da to nisu neki daleki nerealni snovi.
   – Pa sjetimo se samo unatrag 20 godina noćnog života i ponude. Za mene je sve ispod toga poražavajuće. Kao destinacija padamo na hrvatsko začelje, gosti koji dolaze su slabe platežne moći, a sve je manje građana ovog područja koji se bave turizmom. Sada ću ja jasno reći ono što nitko nema herca reći: turistički radnici iz Opatije odlaze, što nam potvrđuje i to da se iz crikveničkih hotela hvale kako su zatrpani upitima upravo naših turističkih radnika. S druge strane, dio hotela u Opatiju dovodi jeftinu radnu snagu koja je uglavnom turistički nedovoljno obrazovana i koja dodatno ruši kvalitetu destinacije. To su problemi na koje Grad, kao onaj kojemu je posao brinuti se za interese građana, treba reagirati. Njegova je ideja da bi u Opatiji svake godite biti najmanje pet, šest koncerata glazbenih mega-zvijezda ranga Madonne.
   – To vam je izmišljanje tople vode. Tako je recimo crnogorski turizam procvjetao i postao poznat širom svijeta. Nažalost, danas u Opatiji vlada iluzija da sve sami najbolje znamo i da ne treba koristiti iskustva drugih, tvrdi on.

Vratiti ljude
Subotom navečer u Opatiji živo je tek u novootvorenom Old School Pubu u kojem je preksinoć svirao i bend Ivana Saftića. Pub je otvoren prije mjesec i pol dana, i to teškom mukom. Vlasnica Suzana Modrić uložila je puno novca i truda u preuređenje ovog derutnog prostora na adresi Maršala Tita 39, ulici koju Nikica Pažin vidi centrom gradskih manifestacija. Pred samo otvaranje Grad se sjetio da im ovakav sadržaj ipak ne treba, tako da Modrić nije dobila potrebne dozvole za rad.

   – U Gradu dugo već nema mjesta za bilo kakav izlazak; nema mjesta gdje se može slušati dobra glazba, popiti kvalitetno pivo, vidjeti rock koncert… Upravo sve te činjenice su me ponukale na to da se upustim u ovu, pokazat će se, pravu avanturu otvaranja puba. Naime, pred samo otvaranje, Grad mi je poručio da njima ne treba buka i da neću dobiti papire. Posebno su bili u strahu od buku s ceste, dakle od gostiju koji dolaze i odlaze u pub. Ali na to ja ne mogu utjecati, premda sam i sada tu ispred puba, pa umirujem goste ako su bučni. U Gradu su mi doslovno rekli da oni žele mirnu Opatiju. Međutim, nisam željela odustati i nakon silnog natezanja i povuci-potegni, promijenili su odluku. Ali uz upozorenje: «samo jedna prijava zbog buke bit će dovoljna da se pub zatvori», prepričava svoje putešestvije Suzana Modrić i dodaje da posjećenost puba od njegovog otvaranja najbolje svjedoči o tome koliko je Opatijcima nedostajalo jedno ovakvo mjestu.

   Sve u svemu, Opatijci se očito lako ne mire sa sadašnjim stanjem u svome gradu. Prosperitet upravo vide u ovakvim mladim ljudima i manifestacija, barem po jedna mjesečno, koji će vratiti ljude i život u zamrli grad.

Piše: Srđan Brajčić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved