Slavonski turizam
17.1.2015. 12:30:28h
Od Drave do Papuka Ravno i visoko, divlje i pitomo
Tamo gdje Drava ljubi nebo, gdje papučko sunce obasjava dušu, ruka kneginje Ružice i štit grofa Pejačevića čuvaju povijest, tamo gdje od pogleda zastaje dah, to je Virovitičko-podravska županija.
/ glas-slavonije.hr

Tamo gdje Drava ljubi nebo, gdje papučko sunce obasjava dušu, ruka kneginje Ružice i štit grofa Pejačevića čuvaju povijest, tamo gdje od pogleda zastaje dah, to je Virovitičko-podravska županija.
Jedna je najmanjih u Hrvatskoj, no ljepotom jedna od najvećih. Virovitičko-podravska županija mamac je svakom turistu, uistinu ne znaš kamo prvo poći - na prelijepe obale Drave, slatinsku Višnjicu i ergelu prekrasnih arapskih konja, prošetati Jankovcem i Parkom prirode Papuk ili doći u živopisnu dolinu pod Papukom i bedemima Ružice grada okupanu bistrom vodom Jezera Orahovica... U kompletu sve kao mala Švicarska.
Premda se čini kao fraza, ali Virovitičko-podravska županija doista ima bogomdano podneblje za razvoj turizma. Svake godine u ovoj županiji nikne ponešto novo, atraktivno, zanimljivo i gotovo nigdje viđeno:
- Tijekom 2014. godine na području Virovitičko-podravske županije u organizaciji turističkih zajednica, udruga, ustanova, institucija i sličnih organizacija održano je nešto više od 1000 različitih manifestacija i programa, od kojih neke imaju već dugu tradiciju i širi regionalni i međunarodni karakter poput Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, Virovitičkih kazališnih susreta i “Rokova” u Virovitici, Glazbenog festivala “Dani Milka Kelemena” u Slatini, Orahovačkog proljeća u Orahovici i sl. U Virovitičko-podravskoj županiji krajem godine dovršena su dva velika projekta usmjerena na razvoj cikloturističke ponude - “Doživite i uživajte u dravskoj nizini biciklom” (Drava4Enjoy) i “Razvoj biciklističkih ruta u svrhu promocije biciklističkog turizma na području Somogy županije i Virovitičko-podravske županije” (Bicycle routes along Drava). Inicijatori i nositelji projekata bile su Virovitičko-podravska županija i Mađarske vode južnog Zadunavlja, a partneri u realizaciji bili su VIDRA - agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Hrvatske vode Osijek, te Županija Somogy i Grad Szentlorinc iz Mađarske. Realizacija projekata sufinancirana je nepovratnim sredstvima Europske unije iz IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska 2007.-2013. Ukupna vrijednost projekata iznosi 3,850.164 eura od čega je 2,080.100 eura utrošeno za njihovu realizaciju na području Virovitičko-podravske županije. Realizacija projekata na području Virovitičko-podravske županije rezultirala je uspostavom mreže od 535 km označenih biciklističkih staza koje su podijeljene u 13 tematskih ruta, a dio kojih se odnosi na fizički nastavak našim područjem dvije poznate međunarodne biciklističke rute - Dravska ruta i EuroVelo 13 - Ruta željezne zavjese. Posebnost realizacije projekata je i potpuna obnova plemićke kurije Janković iz 19. st. u mjestu Kapela Dvor u blizini Virovitice u kojoj je smješten Turističko-edukacijski centar, a koja će uskoro ponudu destinacije obogatiti i smještajnim kapacitetima - priča Josip Mikolčić, djelatnik Turističkog ureda Virovitičko-podravske županije.
RESPEKTABILNI REZULTATI
Mikolčić također dodaje kako je u suorganizaciji s Hrvatskom turističkom zajednicom područje Virovitičko-podravske županije, a u okviru studijskih putovanja posjetilo više stranih i domaćih turističkih novinara što je bitno pridonijelo prezentaciji destinacije na domaćem i stranim tržištima. Uglavnom, još jedna godina je prošla, financijski teška i naporna, no unatoč svemu broj turista i noćenja u Županiji povećan je u odnosu na godinu prije:
- Kroz proteklu 2014. godinu na području Virovitičko-podravske županije ostvareno je 21.556 noćenja, što u odnosu na 2013. predstavlja povećanje od 16,86 %. To je neprocjenjivo važno za razvoj turizma u našoj županiji, a sudeći prema planovima naših događanja u ovoj godini, ta će brojka zasigurno biti još veća - optimist je Mikolčić.
Prema njegovim riječima, u Virovitičko-podravskoj županiji turistički planovi i projekti za 2015. godinu veliki su i značajni:
- Ove godine najavljeno je otvaranje novih smještajnih kapaciteta - hoteli u Kapela Dvoru i Orahovici, hostel u Noskovačkoj Dubravi i privatni smještaj na području Pitomače s približno 200 novih ležajeva, što je znatno povećanje kapaciteta u odnosu na postojećih 485 ležajeva. U planu je dovršetak i otvorenje posjetiteljskog centra na Jankovcu, što će u bitnome pridonijeti kvaliteti ponude destinacije, potom početak gradnje geo-info centra u Voćinu, nastavak aktivnosti na uređenju edukativnih izletišta na rijeci Dravi, nastavak aktivnosti na edukaciji djelatnika u turističkom i s turizmom povezanom sektoru. U suradnji s turističkim zajednicama županija istočne Hrvatske i s Hrvatskom turističkom zajednicom slijede još snažnije promotivne aktivnosti na ciljanim inozemnim tržištima - zaključuje Mikolčić.
KONSTANTNA OBNOVA
Sve u svemu, potencijal razvoja turizma Virovitičko-podravske županije je nemjerljiv. Krizi i recesiji unatoč, projekata i planova je mnogo, što sve turističkim djelatnicima ulijeva nadu u još bolja postignuća u 2015. godini. Naravno, kontinentalni turizam ima svoje “zakonitosti”, ali on ni ovdje, u ovoj Županiji, nije samo nadomjestak za jadranski turizam nego cjelogodišnja turistička konstanta u svim svojim segmentima.
Drugim riječima, na ovom naizgled malom području moguće je gotovo sve. Idealna klima i prometna povezanost omogućuju razvoj svakog oblika turizma, lovnog i ribolovnog, planinarskog, povijesno i arheološko-istraživačkog, cikloturizma, kulturno-umjetničkog, sportskog... ma sve što srce poželi, reći će dobri poznavatelji lokalnih potencijala. Virovitičko-podravska županija uistinu je prostor za svakog gosta, bio slučajan ili turist namjernik. A takav gost, kad jednom provede dane i noći u okruženju lokalnih prirodnih ljepota i turističke ponude, gotovo u pravilu vraća se i dogodine.

Piše: Vladimir Grgurić

PARK PRIRODE PAPUK
15 godina jedinog geoparka u RH
Park prirode Papuk prošle je 2014. nizom aktivnosti i događanja svečano proslavio 15 godina svoga rada i postojanja. Podsjetimo, Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk 23. travnja 1999. godine zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti i vrijedne kulturno-povijesne baštine. Aktivnosti Parka prirode Papuk usmjerene su na zaštitu, očuvanje i promicanje temeljnih prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka. Područje Parka prirode predstavlja geološki najraznolikije područje u ovom dijelu Republike Hrvatske. Slijedom europskih i svjetskih inicijativa u zaštiti vrijedne geološke baštine stvorene su asocijacije kao što su Europska mreža geoparkova (EGN), te Svjetska mreža geoparkova (GGN). Park prirode Papuk postao je članom navedenih asocijacija 2007. godine, kao prvi geopark iz Hrvatske. Njegove posebnosti veliki su mamac svim turistima, a prema najavljenim planovima i projektima, Park će u budućnosti još više zasjati novim sadržajima.

VIŠE OD STOLJEĆA
110 godina turizma u Orahovici
Vrijedno je spomenuti u ovoj priči o turizmu Virovitičko-podravske županije kako Orahovica ove godine slavi 110. rođendan turizma u svome gradu. Naime, tragom pisanih dokumenata prvi početci organiziranog turizma u Orahovici datiraju iz 1905. godine. Tada je osnovano Društvo za proljepšanje trga Orahovice i okolice na čijem je čelu bio mjesni župnik Franjo Lampe. Kasnije je to postalo Kulturno-prosvjetno društvo Strossmayer, s predsjednikom Zvonimirom Stošićem, a u novije vrijeme prerasta u Turističku zajednicu Orahovice, čiji je dugogodišnji predsjednik bio Franjo Hocenski. Pravila prvoosnovanog Društva odobrila je Zemaljska vlada Kraljevine hrvatske, slavonske i dalmatinske u Zagrebu 14. 5.1905. godine. Iz paragrafa Pravila iščitavamo napore utemeljitelja da uređenjem Orahovice ona bude ljepša i spremnija dočekati svoje goste. Prema sekcijama koje su djelovale u sklopu Društva razvidna je namjera da Orahovica postane meta izletnika i turista.
Ove godine najavljeno je otvaranje hotela u Kapela Dvoru i Orahovici, hostela u Noskovačkoj Dubravi i novih privatnih smještaja u Pitomači...

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved