Split
Pet zvijezda
19.1.2015. 13:04:33h
Splitski turistički uspon se nastavlja gradnjom niza luksuznih objekata
Gotovo nestvaran turistički uzlet Splita proteklih nekoliko sezona uz probijanje magične granice od milijun ostvarenih noćenja poprilično je opilo dalmatinsku prijestolnicu.
mislav glibota / flickr.com

Gotovo nestvaran turistički uzlet Splita proteklih nekoliko sezona uz probijanje magične granice od milijun ostvarenih noćenja poprilično je opilo dalmatinsku prijestolnicu. Naime, iako je dobar dio javnost i stručnjaka uvjeren da je dolazak pola milijuna gostiju prošle godine plod čiste slučajnosti te truda privatnih iznajmljivača, a ne neke smislene strategije, splitska gradska uprava turizam je nedavno i službeno proglasila najvažnijom gospodarskom granom, dok je gradonačelnik Ivo Baldasar euforično najavio “lov” na Dubrovnik i Rovinj, te ulaganja u nove hotele u iznos od čak 200 milijuna eura. Najvećim problemom pritom su gradske vlasti označile upravo manjak hotelskih kapaciteta, što donekle i drži vodu jer Split trenutno raspolaže s ukupno 1200 kreveta, tri puta manje od, primjerice, Malog Lošinja...

Iako je Baldasar kasnije priznao da se malo prenaglio s brojkama, prema informacijama koje smo dobili iz Banovine, u ovom trenutku gradi se ili će uskoro početi radovi na čak pet turističkih objekata ukupne vrijednosti 115 milijuna eura koji će Splitu donijeti novih 500 postelja, i to uglavnom najvišeg standarda.

DIOKLECIJAN
Jakin imperator na sedam etaža
Izgled Andabakova hotela osmislio je arhitekt Nikša Bilić “Bluesun grupa” u vlasništvu poduzetnika Jake Andabaka uskoro bi u atraktivnoj Trsteničkoj uvali trebala početi izgradnju 35 milijuna eura vrijednog hotela s pet zvjezdica radnog imena ‘Dioklecijan’. Kako nam je potvrdio Andabak, na parceli od oko osam tisuća četvornih metara, tik uz popularnu splitsku plažu, trebao bi niknuti visokokategornik koji potpisuje arhitekt Nikša Bilić iz zagrebačkog studija “Antemurales”. Luksuzni objekt imao bi sedam etaža s ukupno 200 soba, velikom kongresnom dvoranom, unutarnjim i vanjskim bazenima, spa-centrom, restoranima...

Podsjetimo, splitsko Gradsko vijeće prije nekoliko mjeseci izglasalo je izmjene Generalnog urbanističkog plana za područje Trstenika te tako udovoljilo Andabakovoj želji da se obližnja zelena zona prenamijeni u građevinsku te kasnije pripoji već formiranoj čestici. Vratolomijom urbanista Andabak je na koncu dobio mogućnost da u netaknutoj uvali izgradi maksimalan broj kvadrata, a grintanje oporbe kako se radilo o klasičnom pogodovanju krupnom kapitalu, priznaje, nije ga previše pogodilo. Uostalom, kao ni Baldasara...
- Trenutno prikupljamo suglasnosti za dobivanje lokacijske dozvole, a gotovo je i idejno rješenje kojim smo se prilagodili novim zadanim parametrima. Uskoro bi trebali završiti svu papirologiju, nakon čega bi, nadam se, odmah krenuli u izgradnju. Plan nam je da završimo hotel u roku godine dana, odnosno da ga otvorimo pred turističku sezonu 2016. godine - poručio je Andabak, koji je vrijedno zemljište za novu višemilijunsku investiciju kupio od bivšega splitskog gradonačelnika Željka Keruma 2008. godine.
Zanimljivo, prije Andabaka i Keruma za investiciju u Trsteničkoj uvali bio je zainteresiran bivši vozač Formule 1 Jarno Trulli, no slavni Talijan je odustao nakon što su mu vlasnici privatnih parcela u nekoliko navrata podizali već dogovorenu cijenu kvadrata.

PARK
Gospodski ugođaj
Hotel 'Park' dobit će niz novih sadržaja poput bazena,

spa- centra, velike kongresne dvorane,
a novac za obnovu došao je i iz EU fondova Hotel ‘Park’, dugogodišnja perjanica splitskog turizma izgrađena 1929. godine iznad plaže Bačvice, već nekoliko mjeseci je zatvoren i opasan skelama. U tijeku je, naime, četvrto preuređenje jednog od najstarijih gradskih hotela koje potpisuje arhitekt Emil Šverko, a nakon kojeg bi “Park” dobio novi kat i aneks zgrade, vanjski bazen, spa-centar te na koncu te prestižnu petu zvjezdicu. Kako doznajemo od Joze Tomaša, direktora hotela, preuređenje i nadogradnja isplanirani su prije nekoliko godina do najsitnijeg detalja, dok je za uređenje interijera angažirana poznata dizajnerica Anita Udvardy.

- I nakon obnove hotel će zadržati tradicionalni gospodski ugođaj, odnosno ono po čemu smo prepoznatljivi. Svjesni smo značaja ovog mjesta tako da smo vodili računa o povijesti hotela. Sa sadašnjih 56 soba, kapacitet hotela će se nakon završetka radova povećati na ukupno 73 sobe - ustvrdio je Tomaš.
Kako je najavljeno, već do lipnja ove godine hotel bi trebao dobiti aneksni prostor pokraj sadašnje terase i parkirališta, preuredit će se hotelski ulaz, recepcija i lobby premjestit će se na zapadnu stranu, prema parku na Bačvicama. Također, ispod dosadašnjeg parkinga ukopat će se garaže, ali i nova kongresna dvorana za 250 ljudi. Naravno, kako bi zadovoljio stroge kriterije za dobivanje maksimalnog broja zvjezdica, “Park” će dobiti i novi bazen te spa-centar, dok će pojedine sobe imati vanjske jacuzzije na terasama s pogledom na legendarnu plažu i more.
Na kraju treba spomenuti i kako je za obnovu hotela Ministarstvo gospodarstva dalo potporu iz EU sredstava u iznosu od oko 3,5 milijuna eura, dok se ukupna investicija procjenjuje na 10 milijuna eura.

BAČVICE
Luksuz kod kupališta
U susjedstvu kultnog hotela “Park” počela je, doduše poprilično mlako i usporeno, izgradnja još jednog visokokategornika - hotela “Bačvice”. Riječ je o hotelu koji će se graditi na nekadašnjem perivoju koji je početkom stoljeća projektirao arhitekt Fabijan Kaliterna, a koji je pod sumnjivim okolnostima prenamijenjen u građevinsku parcelu. Na izuzetno atraktivnoj loakciji, samo desetak metara od plaže Bačvice, u novi objekt investira tvrtka “Veneficus”, i to prema zamislima splitskog arhitekta Srđana Šegvića. Otvaranje hotela koji bi trebao ponijeti četiri zvijezdice najavljeno je već za ovu turističku sezonu, radovi su puževim koracima krenuli u svibnju prošle godine, a na ukupno osam etaža te oko 7300 metara kvadratnih smjestit će se podzemne garaže, 48 luksuznih soba, restoran, lounge bar, vinoteka, kongresna dvorana, spa-centar, fitness...

Inače, i zemljište na kojem će se nalaziti novi hotel na Bačvicama posljednjih godina je više puta mjenjalo vlasnika. Podsjetimo, ulaganju u turizam na tom je mjestu prvo najavljivao poduzetnik Goran Crnčević iz “Spectator Grupe”, da bi zatim zemljište prodao tada friškom paru Željku Kerumu i Fani Horvat, a oni, pak, prije godinu dana - tvrtki “Veneficus”.

WEST GATE
Tornjevi na ulazu u grad
Nakon što su nekoliko puta prolongirani, radovi na projektu “West Gate” konačno bi, kako doznajemo u splitskoj gradskoj upravi, trebali započeti kroz nekoliko mjeseci. Riječ je, podsjetimo, o ambicioznom poslovno-turističkom kompleksu vrijednom oko 500 milijuna kuna, smještenom na neizgrađenoj parceli uz križanje Ulice Domovinskog rata i Puta Stinica. Projekt se sastoji od dva nebodera, jedan od 14, a drugi od 17 katova, ukupne površine 50 tisuća četvornih metara koji je za tvrtku “Zapadna vrata” izradio zagrebački arhitekt Otto Barić. U većem tornju tako bi se prema njegovim nacrtima našao tzv. biznis centar: kongresni centar, restoran, barovi i hotel sa stotinjak kreveta namijenjen uglavnom poslovnoj klijenteli.

U drugom tornju smjestili bi se, kako čujemo, uredi “Splitske banke”... Gradski urbanisti tvrde kako investitori imaju pravomoćnu građevinsku dozvolu već više od godinu dana, te da je planirano rok za izgradnju svih sadržaja 16 mjeseci. Iako nismo dobili službenu potvrdu, projekt je kasnio najvećim dijelom zbog stečaja tvrtke “Zagorje Tehnobeton” koja je trebala biti glavni izvođač radova.

AMBASADOR
Pod povećalom javnosti
Iako još uvijek nije službeno najavljen početak izgradnje hotela “Ambasador”, tvrtka “Retoi” u čijem se vlasništvu nalazi danas derutni objekt na zapadnoj obali, uskoro bi trebala predstaviti njegov novi izgled koji su osmislili arhitekti Emil Šverko i Nenad Kezić. Kako doznajemo od Nenada Kurtovića, direktora tvrtke “Retoi”, u dogovoru s konzervatorima objekt izgrađen uoči Drugog svjetskog rata će se djelomično obnoviti, dok su predviđeni i novi sadržaji na ukupno nešto više od 8500 kvadrata.

- Idejno rješenje je trenutno kod konzervatora koji moraju dati zeleno svjetlo, a nakon toga bi ga predstavili javnosti koju bi, svakako uključili u ovu priču s obzirom na ono što predstavlja lokacija na kojoj se nalazi “Ambasador”. Projekt je poslan i u Pariz na uvid UNESCO-u... - objašnjava nam Kurtović. Prema njegovim riječima, ukupna investicija u hotel iznosit će oko 110 milijuna kuna, a objekt će sa svojih 110 kreveta i pet apartmana konkurirati za maksimalan broj zvjezdica.

S obzirom na to da se uređenje “Ambasadora” najavljuje već godinama, u više navrata se spekuliralo da je nekadašnji hotel prodan, odnosno da su u tvrtki “Retoi” zbog stanja na tržištu u potrazi za novim ulagačem. Nedavno je tako procurila priča kako je turska korporacija “Dogus grupa” pred završetkom posla o preuzimanju investicije, no kasnije je sve demantirano.

Piše: Leo Kovačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved