Iskoristiti potencijal
30.1.2015. 6:27:47h
Kraj masovnog turizma u Grčkoj koristit će i Hrvatskoj?
Hrvatska turistička politika ne potiče all inclusive, koji u Hrvatskoj čini tek dio ponude unatoč učestalim zahtjevima turoperatora
ccarlstead / flickr.com

Rat all inclusive resortima i masovnom turizmu u Grčkoj, koji je najavio novi grčki premijer Alexis Tsipras kako bi ojačao lokalnu ekonomiju i povećao prihod od turizma, izazvao je paniku među mnogim igračima u turističkom sektoru, od organizatora putovanja do vlasnika resorta koji bi se uskoro mogli suočiti s većim porezima, ali i migracijama gostiju i investitora u druge destinacije.

Iako priznaju da se radi o kontroverznoj odluci koja će izazvati na otpore raznih lobija, analitičari ističu da je to hrabra odluka koja će Grčku i čitav Mediteran približiti ideji održivog, lifestyle/high value turizma. Također, ideje Tsiprasove ekipe o istjerivanju masovnog turizma iz Grčke neizravno će utjecati i na hrvatski turizam, a hoće li utjecaj imati negativan ili pozitivan učinak na hrvatsku ekonomiju ovisit će o brzini provedbe reformi u turističkom sektoru, koje je hrvatska Vlada pokrenula. Godišnji prihod grčkih all inclusive resorta iznosi oko 2 milijarde eura, što je jedna šestina ukupnog turističkog prihoda, a u Grčkoj posluje nekoliko stotina all inclusive hotela.

Prodaja aranžmana u koji je uključeno sve, od puta zrakoplovom do kave, pogoduje turistima manje platežne moći koji unaprijed mogu isplanirati troškove, no istodobno pati lokalna ekonomija, jer ti turisti ne posjećuju restorane, kafiće, suvenirnice, muzeje...U tim uvjetima ne može se razvijati kulturni, gastro, cikloturizam, odnosno sve niše koje garantiraju kvalitetniji turistički proizvod i veći turistički prihod.

Piše: Marija Crnjak
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved