Spori napredak
31.1.2015. 8:42:22h
Trebat će nam 40 godina za rezultate iz turističke strategije
Turistička 2015. godina u Hrvatskoj mogla bi biti slična prošloj s mogućim blagim porastima do dva posto, ali to nije dovoljno da turizam ojača. Provedba Strategije razvoja turizma do 2020. godine osnovni je uvjet za rješavanje problema koji postoje u turističkom sektoru i zapreka za unapređivanje poslovanja i povećanje investicija u turizmu, naglasio je Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća, na 1. sjednici Vijeća održanoj 29. siječnja u HGK
ahenobarbus / flickr.com

Turistička 2015. godina u Hrvatskoj mogla bi biti slična prošloj s mogućim blagim porastima do dva posto, ali to nije dovoljno da turizam ojača. Provedba Strategije razvoja turizma do 2020. godine osnovni je uvjet za rješavanje problema koji postoje u turističkom sektoru i zapreka za unapređivanje poslovanja i povećanje investicija u turizmu, naglasio je Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća, na 1. sjednici Vijeća održanoj 29. siječnja u HGK

Sadašnjim tempom rješavanja tih uvjeta trebat će i do 40 godina da turistički sektor postigne rezultate navedene u Strategiji. Stagnacija u turizmu znači gubljenje pozicija, a time i zaostajanje hrvatskog turizam za konkurentskim zemljama, kazao je Palma te dodao kako je Komora osobito važna u organiziranju te koordiniranju rada u području turizma. Palma je pozvao članove Vijeća da naprave presjek stanja te iznesu prijedloge mjera za rješavanje problema u turističkom sektoru.

Ponavljanje turističkih rezultata iz 2014. godine te nastavak rasta i širenje tržišta cilj je svih turističkih sektora u ovoj godini. Posebno je istaknuto nastojanje da se produži turistička sezona u predsezoni i posezoni te poveća korištenje kapaciteta. Primjerice turistička kuća Valamar ove godine planira uložiti 330 milijuna kuna, od toga je za hotel u Poreču predviđeno 250 milijuna kuna za povećanje kapaciteta sa 400 na 700 kreveta te podizanje kategorije na četiri zvjezdice. Važno je poraditi na stvaranju uvjeta za ulaganja, a to je u prvom redu porezna politika te rješavanje pitanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra.

Kampovima raste kvaliteta ponude i povećava se broj mobilnih kućica, a primjerice Istarski kampovi ove će godine uložiti 180 milijuna kuna za unapređivanje ponude. Bez ugovora o turističkom zemljištu neće biti većih investicija u tom području, rečeno je na Vijeću. Osobito je važno i pitanje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a Turističko poslovno vijeće zatražit će informacije o tome u kojoj je fazi donošenje tog zakona s obzirom na to da je prošla gotovo godina dana od zatvaranja javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga Zakona.

Obiteljski smještaj lani bilježi povećanje noćenja za 10 posto, dolazaka za 15 posto, a aktivnosti se usmjeravaju na edukaciju te podizanje kvalitete ponude. Putničke agencije su u teškom položaju, a uvođenje stope od 25 posto na PDV dodatno će im otežati poslovanje.

Restoraterima su problem dvojne stope PDV-a od 13 i 25 posto, ovisno o mjestu pružanja usluge. Najveći će im problem biti promjene u zahtjevima HACCP sustava. Ronilački turizam suočava se s ograničenjima kod lokacija za ronjenje jer su im neke od najatraktivnijih lokacija odlukama Ministarstva kulture nedostupne. Pustolovni turizam pak ograničenja ima u bicikliranju, npr. u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić upoznala je članove Vijeća s prijedlogom Direktive EU o paket-aranžmanima i potpomognutim putnim aranžmanima, čije bi se uvođenje negativno odrazilo na konkurentnost i profitabilnost hotelske industrije te će se stoga tražiti da se revidira stav Hrvatske u vezi s tim pitanjem.

Direktiva naime izaziva brojne negativne reakcije hotelijera i putničkih agencija diljem Europe jer ih dovodi u konflikt s nekoliko članaka kojima se hotelijerima određuje da sve usluge, osim smještaja, u svom hotelu (primjerice wellness vikend) moraju 'paketirati', što automatski znatno povećava trošak i u konačnici poskupljuje proizvod na štetu krajnjeg korisnika.

Hotelijerima se time uvode jamčevine (osiguranja) te drugačiji način obračuna PDV-a. Problem su i prijedlozi kojima se hotelima, zapravo, brani prodaja putem posebnih promotivnih akcija, kao što je first i last minute ponuda. Nejasne su i odredbe Direktive koje definiraju potpomognute putne aranžmane, što je također štetno i za hotelijere i za agencije. Krešić-Jurić je najavila i javnu raspravu nacrta prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu te će ova tema biti na dnevnom redu Turističkog poslovnog vijeća.

Piše: Z.K.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved