Podgajci Podravski
Ruralni turizam
21.11.2013. 3:30:52h
“Sodareva kuća” u Podravskim Podgajcima buduća je destinacija ruralnog turizma
PODRAVSKI PODGAJCI - Ljubav prema svom rodnom selu, slavonskim narodnim običajima, slavonskoj pjesmi, konjima, konjskim zapregama i svemu što čini idiličan slavonski život vratila je Josipa Šimenića s gradskog asfalta u Podravske Podgajce gdje je prije desetak godina počeo obnovu obiteljske kuće.
Ivan Korov / glas-slavonije.hr

PODRAVSKI PODGAJCI - Ljubav prema svom rodnom selu, slavonskim narodnim običajima, slavonskoj pjesmi, konjima, konjskim zapregama i svemu što čini idiličan slavonski život vratila je Josipa Šimenića s gradskog asfalta u Podravske Podgajce gdje je prije desetak godina počeo obnovu obiteljske kuće.
- Za sada je taj povratak još uvijek samo privremen budući da zbog obveza na poslu na Poljoprivrednom institutu u Osijeku u Podravskim Podgajcima za sada mogu boraviti samo vikendom ili za blagdane. Ali i to je dovoljno da se obave najnužniji poslovi na mome imanju takozvanoj “Sodarevoj kući” koja će, nadam se u skoro vrijeme postati prepoznatljivo odredište ruralnog turizma- kaže Šimenić koji je projekt obnove nominirao i u Ministarstvu turizma.
U staru kuću sagrađenu davne 1920. godine do sada su uložena znatna financijska sredstva, a Josip se prilikom obnove nastojao držati gabarita objekata koji su na imanju postojali otprije. Tako su uz male izmjene nastale nove nadstrešnice, spremišta za sijeno, sazidana je i krušna peć, obnovljen je dio fasade i prednjeg dijela kuće kao i stari štagalj koji je pretvoren u malu dvoranu za druženja i veselice. Ipak najdraži dio za ovog podgajačkog zaljubljenika u folklor, tradiciju i starine je novosagrađena staja u kojoj su svoj dom pronašle prve dvije životinje na imanju - crne kobile Gita i Gara kupljene u Mađarskoj.
- Još su mlade i obijesne pa ih je teško obuzdavati, a treba i paziti da ih se ne preforsira - objasnio je Josip isprežući kobile iz zaprege i puštajući ih u koral gdje su se počastile jabukama.
Pojasnio je da je riječ o mađarskim konjima pasmine nonius koji se koriste uglavnom u zapregama, ali se također mogu dresirati i kao izdržljive jahaće životinje. Uz konje Šimenić planira uskoro nabaviti i ostalu sitniju domaću stoku i perad pod uvjetom da su s prostora Slavonije ili bar Panonske nizine.
- Posla je mnogo, ima nešto i zemlje na kojoj proizvodim uglavnom povrće za potrebe svoje obitelji, a možda u budućnosti i za goste jer prednji dio kuće namjeravam preurediti u prostrani apartman. Moguća je adaptacija i još nekih dijelova kuća i prenamjena za ugostiteljsku djelatnost - planira Šimenić koji je također u Mađarskoj nabavio originalni fijaker. U dvorištu “Sodareve kuće” mogu se vidjeti i odlično očuvana slavonska seoska kola i saonice koje zimi proveze seoskim lenijama.
Podgajački ljubitelj svega što je tradicionalno i slavonsko nada se da će svoje planove o seoskom turizmu ostvariti za godinu-dvije, a da će najveća fešta u selu biti u povodu stote obljetnice gradnje rodne kuće.
- Možda se to naizgled čini malo daleko, ali vrijeme do tada ćemo ispuniti s mnogo rada ali i veselja, kako to i dolikuje pravom šokačkom gazdinstvu - zaključuje s optimizmom Šimenić.

Piše: Ivan KOROV

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved