Mrlja na biserima
17.2.2015. 5:33:25h
Japance na imotskim jezerima dočekala polomljena stabla, razbijena vrata...
Ekipa dokumentarnog programa Japanske nacionalne televizije NHK snimila je u ponedjeljak posljednje kadrove dokumentarnog filma o imotskom Modrom i Crvenom jezeru.
mariczka1983 / flickr.com

Ekipa dokumentarnog programa Japanske nacionalne televizije NHK snimila je u ponedjeljak posljednje kadrove dokumentarnog filma o imotskom Modrom i Crvenom jezeru.

No, slučajno ili ne, Japance, ali i brojne ljubitelje Modrog jezera, dočekala je i neugodno iznenadila slika na glavnoj vidilici Modrog jezera. Pod okriljem noći, za sada nepoznati vandal, ili više njih, polomio je dva lijepa ukrasna stabla, razbio vrata na ulazu u jezero. Također, iako se znalo da dolazi ekipa, ulaz u jezero nije primjereno očišćen.

I eto kako Imoćani očekuju razvoj turizma i dolazak brojnih gostiju. Sramota!

Inače, Japanci su već prošle godine snimili podosta materijala o jezerima, posebno Crvenom, i ovih dana završavaju snimanje. Cijeli projekt je u sklopu nekoliko dokumentaraca o ljepotama Hrvatske i nastanku njezinih prirodnih vrijednosti od Istre do Dubrovnika. Već su snimili Plitvička jezera te još neke hrvatske znamenitosti, no očito da su im imotska jezera posebno zapela za oko.

Dokumentarni film trajat će 90 minuta i govorit će o nastanku jezera, njihovim karakteristikama, ali isto tako imat će i notu propagande jedinstvenih spomenika prirode.

Pozivnica turistima
Japanska ekipa surađuje sa stručnjacima Građevinskog fakulteta u Splitu, posebno s dr. sc. Ivom Andrićem, dokazanim velikim ljubiteljem Modrog i Crvenog jezera, koji im je bio i desna ruka na snimanju u Imotskom.

- Ovaj dokumentarac tako priznate japanske televizije od velike će koristi biti i za predstavljanje jezera velikom turističkom tržištu Japana, ali i cijele istočne Azije. Imamo podatke da se u svakoj destinaciji koju je dokumentarno obradila ekipa ove televizije udvostručio broj turista iz Japana i istočne Azije, riječi su Lukice Kolovrata, direktora Turističke zajednice Imotski, koji je pomogao Japancima oko realizacije filma.

Podatak koji smo doznali od jednoga člana ekipe Japanske televizije, koji su, ruku na srce, bili "do grla zakopčani" informacijama o svome poslu, jest priča kako je jedna ekipa Južnokorejske televizije snimila dokumentarac o Dubrovniku i, prema podacima, prošle godine udvostručio se broj turista iz te zemlje u posjetu Dubrovniku.

Sve ovo govori o izuzetno korisnom poslu koji su realizirali Japanci u Imotskom, ali i samim time još jednom potvrdili koliko su "na cijeni" Modro i Crveno jezero u svijetu.

Piše: Braco Ćosić
Link na iriginalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved