Zadar
Dalmacija, Kinezi, Tito?
18.2.2015. 6:37:31h
Kinezi u svibnju slijeću u Zadar - najviše ih zanimaju šoping i drug Tito
Najkasnije do početka svibnja na Zračnu luku Zadar sletjet će prvi čarter s kineskim turistima direktno iz Chongquinga, pokrajine od 38 milijuna stanovnika
zoetnet / flickr.com

Najkasnije do početka svibnja na Zračnu luku Zadar sletjet će prvi čarter s kineskim turistima direktno iz Chongquinga, pokrajine od 38 milijuna stanovnika, koja će iduće tri godine svaki tjedan biti povezana direktnim zračnim mostom sa Zadrom. Bit će to prva izravna avionska veza Kina - Hrvatska kojom će svake godine u Zadar stizati najmanje 30 tisuća kineskih turista!

Rezultat je to prošlotjednih pregovora u Kini na kojima je konačno potvrđeno ono što se dogovara još od sredine prošle godine, a to je prvi veliki zajednički projekt s Kinezima koji vode CESBA (kinesko-jugoistočno-europska poslovna asocijacija), hrvatske i kineske turističke agencije te Zračna luka Zadar koja ovima postaje prva naša destinacija na koju će direktno slijetati zrakoplovi kompanije Hainan Airlines.

To je četvrta po veličini kineska aviokompanije koja je od tamošnje Agencije za civilno zrakoplovstvo dobila posebno odobrenje da može letjeti u Republiku Hrvatsku, a sada se još samo čekaju paket aranžmani za kineske turiste koji dogovaraju njihove putničke agencije.

Vize će se rješavati preko talijanskog veleposlanstva, odnosno multy entry viza kojima će kineski turisti bez problema moći ulaziti u Hrvatsku. No, to je posao koji mora odraditi njihova strana, za nas je najvažnije da je posao dogovoren i da projekt kreće.

Redovna linija preko Italije
- Ne treba govoriti koliko će to značiti za nas, Zračnu luku, gdje nam se sada otvara linija preko cijele godine, pa tako i potreba za zapošljavanjem ljudi na prihvatu tih aviona budući da smo sezonce sada primali samo od travnja do listopada, rekla je u utorak direktorica zadarskog aerodroma Irena Ćosić koja suradnju s Kinezima, osim dogovorenih čartera, planira dignuti i na višu razinu. Na razinu redovne linije preko Italije.

Naime, nedavno je uspostavljena redovna zrakoplovna linija od Chongquinga prema Rimu dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, i Zračna luka Zadar tu vidi još jednu svoju priliku.

- Krajem ožujka trebali bi započeti posebni pregovori s Hainan airlines o mogućnosti uvođenja Zadra u redovnu liniju koja sad ide prema Rimu jer bi kompanija time dobila na boljoj popunjenosti. Prema informacijama koje sada imamo, nisu zadovoljni popunjenošću zrakoplova prema Italiji i tu svakako vidimo svoju priliku - rekla je direktorica Ćosić, koja je kineskim investitorima u dvije poslovne grupacije predstavila i dva velika infrastrukturna projekta rekonstrukcije i produljenja piste i stajanke vrijednih oko 53 milijuna eura.

Taj novac planira se tražiti od europskih fondova, no na Zračnoj luci Zadar otvoreni su i za kineske investitore. Veliki interes za posao s Kinezima pokazuju i zadarski gospodarstvenici koje izravna zrakoplovna veza zanima zbog cargo prometa i prilike da prvi put uđu na to ogromno tržište.

Šoping u Italiji, Tito u Hrvatskoj
Da turiste koji će dolaziti kineskim čarterima u Zadar najmanje zanima sunce i more uvjerila se hrvatska delegacija na sastancima u Chongquingu i Pekingu.

- Njih jako zanima kulturni i gastronomski turizam, no, prije svega, inzistirali su na dvije stvari. Prva je šoping! Zato će u svakoj od tih turi jedan dan svakako biti šoping, i to najvjerojatnije u Italiji. Naime, Kinezi jako vole svjetske modne brendove poput Guccija, Prade... no, njihovi su proizvodi u Kini barem tri do četiri puta skuplji nego u Europi.

Druga je stvar - Tito! Kinezi Tita i Jovanku jednostavno obožavaju. Donijeli smo im na poklon neke prepoznatljive zadarske suvenire, ali njihov je interes ipak bio usmjeren na Tita. Kineska delegacija već je obišla Kumrovec, tako da će to sigurno biti jedna od njihovih postaja na ovim putničkim turama.

Piše: Ana Vučetić Škrbić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved