Dobro je znati!
19.2.2015. 5:00:35h
Iznajmljujete smještaj turistima? Ovo biste trebali znati prije sezone
Skoro svaki drugi paušalac prima turiste putem inozemnih agencija, koje im putem interneta dovode goste, i na ime toga izdavaju račune za posredovanje, zajedno s PDV-om.
Connie Ma / flickr.com

Od oko 60.000 malih privatnih iznajmljivača soba u Hrvatskoj njih 56.000 su u statusu paušalaca. Skoro svaki drugi paušalac prima turiste putem inozemnih agencija, koje im putem interneta dovode goste, i na ime toga izdavaju račune za posredovanje, zajedno s PDV-om. PDV paušalci moraju platiti u vlastitoj zemlji, jer tako zahtjevaju propisi EU, pišu iz HGK.

Plaćanje PDV-a na usluge posredovanja stranim agencijama uvelo je pomutnju kod paušalaca prošlo ljeto, gdje su se mnogi našli zatečeni i nisu bili sigurni što moraju platiti niti zašto. Stvorile su se nedoumice o načinima podmirenja poreznih obveza prilikom poslovanja s inozemnim posrednicima.

Na inicijativu Hrvatske gospodarske komore – Zajednice obiteljskog smještaja i u suradnji s Finom, razvijena je nova usluga koja ima za cilj olakšati poslovanje, pojačati učinkovitost i smanjiti administraciju.

Paušalci žele platiti porez, ali nemaju digitalni certifikat. Te certifikate neće morati kupovati, nego će PDV moći platiti putem nove, jednostavnije usluge koju nudi Fina od 01.03.2015.g.

Ono što korisnici ove usluge trebaju napraviti jest zatražiti PDV identifikacijski broj od nadležne porezne uprave. Nakon toga trebaju potpisati punomoć i pristupnicu s Finom, a potom jednom mjesečno donositi (ne moraju niti osobno) račune stranih agencija u Finu, i uplaćivati pripadajući PDV.

Pojednostavljeno, paušalci će novu uslugu Fine moći koristiti na dva načina: 1) za izradu i slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost (PDV i PDV-S) u sustav ePorezna (cijena 50 kn), 2) samo slanje obrazaca poreza na dodanu vrijednost u sustav ePorezna (15 kn).

Prema podacima HGK paušalci imaju oko 500 tisuća postelja, a ostvare barem 22 milijuna noćenja, što predstavlja 35% svih noćenja turista u Hrvatskoj. Godišnji prihod paušalaca iznosi oko 500 milijuna eura. U Fini procjenjuju da će paušalci godišnje u proračun uplatiti od 120 do 170 milijuna kuna PDV-a na provizije stranih posrednika.

Više informacija o usluzi paušalci mogu dobiti u nadležnoj ispostavi Fine, poručili su iz HGK.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved