Nacional istražio
21.2.2015. 9:12:20h
Zdravstveni turizam treba postati hrvatski prioritet
Trenutno je udio zdravstvenog turizma dva posto u prihodima hrvatskog turizma, a cilj je 15 posto
Michael (a.k.a. moik) McCullough / flickr.com

Proteklih dana Nacional je proveo istraživanje prema kojem se u Hrvatskoj, čini se, počinju pomaljati obrisi značajnijeg razvoja zdravstvenog turizma. Hrvatska posjeduje potencijale i najvažnije resurse potrebne za unapređenje tog oblika turizma. Osim što bi mogao produljiti turističku sezonu na cijelu kalendarsku godinu, zdravstveni turizam može pomoći i da se znatno povećaju ukupni prihodi od turizma.

Zdravstveni turizam i u svijetu je najpropulzivnija grana turizma, jer je 15% svih putovanja motivirano zdravstvenim razlozima - 203 milijuna putovanja Europljana godišnje. Na tim se putovanjima godišnje potroši ukupno 115 milijardi eura. Očekuje se da će do 2017. zdravstveni turizam rasti po stopi od 7 posto godišnje.

U Hrvatskoj turizam sa 16 posto ostvaruje najveći udio u BDP-u i najperspektivnija je grana gospodarstva. Taj bi se udio mogao znatno povećati uspije li Hrvatska dodatno razviti zdravstveni turizam i učiniti ga konkurentnim na svjetskom tržištu. U zdravstvenom turizmu sudjeluju i brojne neturističke djelatnosti, što stvara brojne pozitivne efekte u čitavom gospodarstvu. Hrvatska je danas tržište na kojem 10.000 zaposlenih godišnje stvara oko 300 milijuna eura prihoda od zdravstvenih usluga u turizmu. U taj iznos nisu uračunati prihodi od smještaja i popratne potrošnje. Gruba je procjena da medicinski turizam u Hrvatskoj ima godišnji potencijal za prihod od milijardu eura, navodi se u analizi “Potencijali za razvoj zdravstvenog turizma” Ljerke Milas iz Sektora turizma Hrvatske gospodarske komore.

“Sadašnji je obujam zdravstvenog turizma 2 posto u prihodima turizma Hrvatske, a kako bi se dosegnulo 15 posto, koliko navode predstavnici vlasti kao strateški cilj, trebat će značajne investicije u taj dio turističke ponude”, ispričao je za Nacional Nikica Gabrić, osnivač, vlasnik i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost u Zagrebu. Može se tvrditi da je on zbog svojih javnih inicijativa posljednjih godina zapravo glavni inicijator razvoja medicinskog turizma u Hrvatskoj.

“Najavljene promjene zakona koje se odnose na medicinski turizam trebale bi od travnja ove godine stvoriti prijeko potreban okvir za bolji razvoj i te grane turizma u Hrvatskoj. Medicinski turizam ne poznaje ‘srpanjsku rupu’ ili loše vrijeme nego samo odličan omjer cijene i kvalitete koji hrvatski stručnjaci mogu pružiti”, kaže Gabrić. Kao važnu ističe i namjeru “države da iziđe ususret liječnicima poduzetnicima pružajući im povoljnije uvjete za kreditiranje kod HBOR-a i pomoć pri aplikaciji za fondove Europske unije”. Dodao je da je značajno što je država pronašla prvih 15 objekata u svom vlasništvu koji bi se mogli prenamijeniti i dobiti “markicu zone zdravstvenog turizma”.

Piše: Gorden Knezović

Korisni linkovi:
- WIKI Zdravstveni turizam - definicija, nastanak, razvoj i podjela

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved