Bez komentara
27.2.2015. 6:57:00h
Ako je suditi po promidžbi, Hrvatska odustaje od turista iz Srbije
Broj gostiju iz Srbije svake godine neznatno raste, što se očekuje i u ovoj godini, pogotovo u Istri, kaže A. Senčić, šef Udruženja turističkih agencija Srbije.
Mario Fajt / flickr.com

Nastup Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na Turističkom sajmu u Beogradu, održanom prošloga tjedna, bio je više nego skroman.

Doznajemo da je štand HTZ-a na samo 20 kvadrata bio gotovo skriven od pogleda. Svi koji su željeli vidjeti što Hrvatska nudi ove godine dobro su se namučili tražeći ga. Jedini izlagač iz Hrvatske koji se istaknuo bio je zagrebački Hotel Palace, za čiji je štand dobar dio posjetitelja mislio da zapravo predstavlja Hrvatsku. Kazali su nam to srpski turistički profesionalci koji su neugodno iznenađeni ne samo skromnim hrvatskim nastupom, već i dojmom da je Hrvatska odustala od srpskoga emitivnog tržišta. To i nije daleko od istine sudeći prema ambicijama koje su nam otkrili u HTZ-u, kojem je cilj obraniti prošlogodišnje brojke, odnosno nastaviti s trendom rasta turističkog prometa iz Srbije.

107tisuća dolazaka ostvarili su turisti iz Srbije u prošloj godini u Hrvatskoj

A brojke su i dalje slabe: lani je ostvareno tek 107 tisuća dolazaka iz Srbije (+4 posto) i 621 tisuća noćenja, što je na razini 2013. Inače, Beogradski sajam kroz 30 godina postojanja na glasu je kao značajan međunarodni sajam, a ove godine na njemu se predstavilo više od 1100 izlagača iz 50 zemalja, a posjetilo ga je oko 60 tisuća ljudi. "Hrvatska je na Beogradskom sajmu bila neprimjetna, bez aktivnosti kojima bi skrenula pažnju, štand je bio na zabačenom mjestu. Također, ne primijećuje se nijedna druga aktivnost kojom bi Hrvatska izazvala interes turista iz Srbije, za razliku od kampanje prije nekoliko godina koja je dala dobre rezultate, ali ju je trebalo nastaviti", ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA). U HTZ-u priznaju da su lani nastupali na 49 kvadrata, odnosno više no duplo većem štandu nego ove godine, a jedan od glavnih razloga je broj suizlagača: prijavio se samo jedan (TZ Grada Zagreba).

Piše: Marija Crnjak
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved