Ministar Lorencin
7.3.2015. 7:27:23h
Austrija je za hrvatski nautički turizam izuzetno važna
Hrvatskog ministra posebno je razveselio podatak ankete austrijskog Instituta za istraživanje slobodnog vremena i turizma (IFT) Peter Zellmann u Beću za 2015. godinu da je Hrvatska pretekla Italiju kao turističko odredište
Filippo Giunchedi / flickr.com

Austrija je za hrvatski nautički turizam, koji je jedan od 10 ključnih razvojnih proizvoda u Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine i u programu Hrvatska 365 usmjerenom na privlačenje turista tijekom cijele godine, od izuzetne važnosti budući da ima preko 50 tisuća registriranih nautičara, koji više puta godišnje dolaze na krstarenja u Hrvatsku“, rekao je u petak ministar turizma RH Darko Lorencin za Večernji list u sklopu njegova posjeta 44. nautičkom sajmu BOOT Tulln - Austrian Boat Show, koji se održava od 5. do 8. ožujka. Riječ je o najvećem i najraznovrsnijem stručnom sajmu za brodove i vodene sportove u središnjoj i istočnoj Europi, na kojem sudjeluje i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

- Turistička ponuda Hrvatske predstavljena je vlastitom štandu, uz sudjelovanje više od 25 hrvatskih izlagača, uglavnom čarteraša, vlasnika marina, proizvođača brodske opreme i malih brodova, koji su privukli posebnu pažnju velikog broja posjetitelja ove specijalizirane međunarodne priredbe koja je u uzlaznoj putanji“, istakao je Lorencin, koji je obišao hrvatski štand i održao niz razgovora s predstavnicima tvrtki iz Austrije i Hrvatske.

Hrvatskog ministra posebno je razveselio podatak ankete austrijskog Instituta za istraživanje slobodnog vremena i turizma (IFT) Peter Zellmann u Beću za 2015. godinu da je Hrvatska pretekla Italiju kao turističko odredište.

- Najave za ovu godinu du dobre, a posebno me veseli činjenica da je Hrvatska prvi put s 17 posto pretekla Italiju, koja je pala na drugo mjesto i 14 posto, kao i podatak da gotovo 50 posto Austrijanaca namjerava ove godine odmor provesti u Hrvatskoj“, rekao je ministar turizma RH.

- Po fizičkim pokazateljima nautika je po broju noćenja na razini 3 do 4 posto godišnje, a kad se gledaju financijski pokazatelji sudjeluje s 11 posto“. ustvrdio je Lorencin dodavši da je Austrija lani „rasla 3,5 posto u odnosu na preklani“.

Kako je sajam dobra prilika za mnogobrojne sastanke, direktor predstavništva HTZ-a u Beču Ranko Vlatković koji je u hrvatskom izaslanstvu bio domaćin Lorencinu, znalački je iskoristio nazočnost hrvatskog ministra turizma za niz susreta s austrijskim političkim predstavnicima, voditeljem sajamskog projekta u Tullnu Thomasom Diglasom i austrijskim i hrvatskim poslovnim ljudima. U izaslanstvu su bili i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, ministar savjetnik za gospodarstvo u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus i njegova nova kolegica Tatjana Mrvoš.  
Vlatković je predstavio najnovije stanje bukinga, koje i ove godine obećava porast obzirom na prošlogodišnja ostvarenja broja dolazaka i noćenja austrijskih nautičara i općenito Austrijanaca.

- Ove godine možemo očekivati pozitivne rezultate s austrijskog tržišta, rekao je Vlatković za Večernji list, napomenuvši kako je reprezentativna anketa Zellmann instituta o prvoplasiranoj Hrvatskoj i na drugo mjesto potisnutoj Italiji, napravljena na 1.100 ispitanika, jedna od potvrda tome.

Piše: Snježana Herak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved