Pula
Odlični rezultati
10.3.2015. 6:44:10h
Pola milijuna posjetitelja pulskih znamenitosti
Oko 420 tisuća posjetitelja prošlo je kroz pulske spomenike u 2014. godini, a kada se tome pribroji 80 tisuća posjetitelja pulskom Aguariumu, i 50-ak tisuća Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, onda je brojka od 550 tisuća posjetitelja uistinu značajna za turističku Pulu.
Sergey / flickr.com

Oko 420 tisuća posjetitelja prošlo je kroz pulske spomenike u 2014. godini, a kada se tome pribroji 80 tisuća posjetitelja pulskom Aguariumu, i 50-ak tisuća Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, onda je brojka od 550 tisuća posjetitelja uistinu značajna za turističku Pulu. Kada se zna da je u 2013. godini pulske spomenike posjetilo oko 361,5 tisuća gostiju onda porast od sto tisuća gostiju samo potvrđuje veoma uspješnu sezonu pulskog turizma koji je prošle godine zabilježio nove rekordne rezultate i po prvi put preko milijun i pol noćenja.

Kroz Arenu prošlo 360 tisuća gostiju

Naravno, najveći broj posjetio je najljepši spomenik u Hrvatskoj, pulski amfiteatar, kroz koji je prošle godine prošlo gotovo 360 tisuća posjetitelja (359.986). Usporedbe radi, u 2013. godini Arheološki muzej Istre je od ulaza u Arenu prihodovao 10,6 milijuna kuna, gotovo milijun više nego 2012. godine, pri čemu je kroz amfiteatar prošlo 320,5 tisuća posjetitelja (u 2012. 303,8 tisuća posjetitelja). Dakle, dok je 2013. godina ubilježila porast od oko 17 tisuća posjetitelja, prošla je godina donijela porast od čak 30 tisuća posjetitelja Arene i zasigurno još milijun kuna većeg prihoda s obzirom na povećanje posjete za oko devet posto.

No, nije samo najveći i najljepši spomenik zabilježio porast posjetitelja prošle godine. Uz Arenu i Slavoluk Sergijevaca, treći zaštitni znak Pule, Augustov hram, također je ubilježio značajan porast. Prošle ga je godine pohodilo 16.354 posjetitelja, u usporedbi s godinom ranije preko četiri tisuće posjetitelja više, a u 2012. godini posjetilo ga je tek 5,3 tisuća posjetitelja.

Prošlogodišnju razinu, pak, zadržao je Nezakcij kojeg je posjetilo 7.654 gostiju, dok su tuneli Zerro Strassea zabilježili posjetu veću čak i od Augustovog hrama. Tunele ispod Kaštela posjetilo je u 2014. godini čak preko 17.5 tisuća posjetitelja. Usporedbe radi, popularna Sveta srca upisala su u 2014. godini "tek" oko 14,6 tisuća posjeta. U usporedbi s 2013. godinom, kada su ostvarili posjetu 19,6 tisuća gostiju, ovdje je primjetan pad. Pogotovo ako se uspoređuje s 2012. godinom kada je Sveta srca pohodilo 22,5 tisuće posjetitelja.

Uređenjem AMI-ja rasti će posjeta

A obzirom da je Arheološki muzej Istre zatvoren zbog adaptacije i obnove jasno je da bi broj posjetitelja bio još i veći. Povijesni i pomorski muzej Istre na Kaštelu bilježi jako lijepu posjetu od 56.920 gostiju, a, kao što smo naveli, kroz Aquarium na Verudeli prošlo je 80 tisuća ljubitelja podmorskog svijeta.

AMI je i inače započeo proces osiguravanja boljih uvjeta kulturno-povijesne baštine Pule i Istre na moderniji, vizualno prihvatljiviji, način, pa u suradnji s Turističkom zajednicom Pule . Kada se zna da se približava kraju obnova zgrade, prema najavama, trebala bi biti otvorena do 2016./17. godine, onda će broj posjete sasvim sigurno rasti.

Piše: Goran Rojinić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved