Rani Uskrs
13.3.2015. 13:09:24h
Raniji Uskrs očekivano u Istru dovodi manje gostiju
Prema anketi Glasa Istre s najvećim istarskim hotelskim kućama, za Uskrs se u njihovom objektima očekuje oko 48.800 noćenja.
dialmformetcalfe / flickr.com

Prema anketi Glasa Istre s najvećim istarskim hotelskim kućama, za Uskrs se u njihovom objektima očekuje oko 48.800 noćenja. Riječ je o pulskoj hotelskoj tvrtki Arenaturist, rovinjskoj Maistri, porečkoj Plavoj laguni i Valamar Rivieri, novigradskoj Laguni Novigrad, umaškom Istraturistu i rabačkoj Maslinici. Oni će za najveći kršćanski blagdan otvoriti 43 svojih objekata - hotele, apartmanska naselje te kampove. Broj će noćenja u konačnici u Istri u tom periodu veći kada se zbroji promet ostvaren u gradskim i malim obiteljskim hotelima te privatnom smještaju.

Ipak, budući da Uskrs ove godine pada dva tjedna ranije nego lani, većina očekuje manji turistički promet, međutim prema najavama iz Njemačke, te će se brojka nadoknaditi u svibnju kada padaju Duhovi, odnosno proljetni praznici u toj zemlji koje mnoge obitelji koriste za putovanje na more prije svog glavnog godišnjeg odmora. U tom će se periodu otvoriti i novoobnovljeni hoteli na Poluotoku- Arenaturistov Park u Puli, Valamarov novi resort na porečkom otoku Sveti Nikola te Maistrin gradski hotel Adriatic.

Lani ostvareno 103,5 tisuća noćenja

Inače, lani su uskršnji praznici padali od 18. do 21. travnja, a u tom je periodu ostvareno nešto više od 25 tisuća dolazaka što je porast od 70 posto te 103,5 tisuća noćenja što predstavlja plus od 84 posto u odnosu na 2013.

Najviše noćenja za Uskrs će imati Valamar Riviera u svojim objektima u Poreču, Rapcu i Puli - 11 tisuća. Za goste se otvara 15 objekata - od hotela do kampova.

- Procjenjujemo da ćemo u razdoblju uskršnjih praznika u istarskim destinacijama Valamar Rivijere ostvariti oko 11.000 noćenja te oko 2.800 dolazaka. Očekivana nacionalna struktura je oko 43 posto Nijemaca, 18 posto Austrijanaca, 15 posto Talijana te po pet posto Hrvata i Slovenaca. Inače, u  predsezoni očekujemo dobro popunjenje, koji će se kretati na razini planiranog. Posebno ističemo dolazak brojnih sportskih grupa, tenisača, hokejaša, biciklista i triatlonaca, kazao je Davor Brenko, potpredsjednik za prodaju i marketing Valamar Riviere.

Po broju planiranih noćenja Valamar slijedi Maistra s očekivanih 10.800 noćenja. Otvara sedam svojih hotela, apartmanskih naselja i kampova u Rovinju i Vrsaru, od kojih su  Eden i Lone u Rovinju kao i Pineta u Vrsaru otvoreni čitavu godinu.

- Prema trenutnom stanju bukinga, za uskršnji vikend očekujemo ostvarenje od oko 10.800 noćenja. Obzirom da Uskrs ove godine pada relativno rano, u usporedbi s 2014. godinom, biti će manje otvorenih objekata te očekujemo oko 15 posto manje noćenja. Najveći broj gostiju dolazi s njemačkog tržišta, dok tradicionalno za njima slijede gosti s talijanskog, austrijskog, slovenskog i hrvatskog tržišta. Svi objekti koji će se otvoriti u uskršnjem razdoblju nastaviti će s radom. Nastavno na naše planove, aktivnosti i stanje prodaje u predsezoni, očekujemo bolje rezultate  u odnosu na prošlu godinu, odgovaraju nam iz rovinjskog hotelijera koji i ove godine krajem svibnja ugošćuje svjetsku letačku ekipu u sklopu mega manifestacije Red Bull Air Race.

U Arenaturistu isto k'o i lani

Oko devet tisuća noćenja realizirat će se u Medulinu i Puli u 10 Arenaturistovih hotela, kamova i apartmanskih naselja. Inače, trenutno im je otvoren novoobnovljeni hotel Belvedere u Medulinu koji je rezerviran za sportske grupe, a ovog vikenda otvaraju se hotel Park Plaza Histria i naselje Park Plaza Verudela.

- Očekujemo oko 2.000 gostiju u hotelima i naseljima, te oko 500 gostiju u kampovima s ukupnim ostvarenjem oko 8.000 do 9.000 noćenja. Brojke su na nivou prošle godine. Sa naših tradicionalnih tržišta Njemačke, Austrije, Italije i  Slovenije. Svi navedeni objekti iz ostaju otvoreni i nakon Uskrsa osim hotela Brioni i apartmana Ai Pini. Novorenovirani hotel Park Plaza Arena Pula, bivši hotel Park otvara svoja vrata 23. svibnja, kaže nam direktorica prodaje i marketinga ove tvrtke Manuela Kraljević.

U porečkoj Plavoj laguni očekuju šest tisuća noćenja, čak 25 posto manje nego lani. Otvoreno će biti osam njihovih objekata, a tijekom ovog mjeseca već su u pojedinim terminima bili otvoreni njihovi hoteli Parentium, Molindrio, Plavi i Delfin.

- U periodu uskršnjih blagdana planiramo ostvarenje od oko 6.000 noćenja u čvrstim objektima, te oko 2.000 noćenja u kampovima. Najviše gostiju očekujemo iz Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije. Nakon Uskrsa ostaju otvoreni svi hoteli i kampovi koje ćemo sada otvoriti. U drugom dijelu travnja otvaraju se preostali hoteli i kampovi, te svi apartmani. Nastavak sezone je prema sadašnjem stanju bukinga u skladu s očekivanjima što znači da imamo veću potražnja kraja svibnja i početkom lipnja tijekom Duhova, tvrdi nam Dean Matošević iz odjela prodaje i marketinga ove tvrtke.

Istraturist u Umagu očekuje pet tisuća noćenja u pet otvorenih objekata.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved