Istra
17.3.2015. 7:42:47h
Pomama za unutrašnjom Istrom ne jenjava
Do samo prije petnaestak godina Svetvinčenat je bio turistički nerazvijena općina za koju gosti nisu znali. Danas je jedan od rekordera u unutrašnjosti Istre gdje ne samo da raste broj turističkog prometa u dvoznamenkastim ciframa, već i broj dnevnih posjetitelja, kao i novih smještajnih jedinica.
Tatjana Todorovic / flickr.com

Do samo prije petnaestak godina Svetvinčenat je bio turistički nerazvijena općina za koju gosti nisu znali. Danas je jedan od rekordera u unutrašnjosti Istre gdje ne samo da raste broj turističkog prometa u dvoznamenkastim ciframa, već i broj dnevnih posjetitelja, kao i novih smještajnih jedinica. Samo lani u ovoj je maloj općini otvoreno čak 29 novih kuća za odmor, 16 apartmana i jedna soba, a slične brojke ostvarene su i godinu ranije. Time se s početkom ove godine broj došlo na broj od 182 kuće za odmor, 35 apartmana i šest soba, odnosno 1.336 postelja plus 340 pomoćnih.

Rast smještajnih kapaciteta za ovu godinu i dalje najavljuje tamošnji direktor Turističke zajednice Dean Pustijanac, a time i rast turističkog prometa.

Ove godine još desetak kuća

- Ove godine na našem ćemo području dobiti još desetak novih kuća za odmor. Kada zbrojimo koliko je u posljednje vrijeme uloženo na ovom području, a riječ je ili o novim investicijama, ili obnovama starih kuća, a ne legalizaciji smještaja koji je radio na crno, može se reći da je naše područje uložilo u turizam koliko jedna Maistra ulaže u neki od svojih velikih hotela što nije zanemarivo, tvrdi on.

Bez obzira na veliki porast smještajnih jedinica, veli da tržište kućama za odmor na ovom području, kao ni u Istri još uvijek nije zasićeno te da gosti itekako traže takav smještaj u unutrašnjosti Istre pa tako i Općini Svetvinčenat koja je lani ostvarila 83.773 noćenja što je porast od 27 posto. Ujedno na njihovom je teritoriju ove godine boravilo 8,6 tisuća gostiju, što je plus od 19 posto. Kako tvrdi Igor Macan iz tamošnje općinske uprave želja je da se u općini stvore i novi smještajni oblici poput kampova u domaćinstvima, pa je stoga Općina krenula u izmjene svog prostornog plana kako bi udovoljila svim uvjetima potencijalnih investitora da se počnu baviti i tom djelatnošću.

Pustijanac kaže i da Svetvinčenat radi na dodatnim sadržajima kako bi udovoljili sve većim zahtjevima gostiju, te ih čim više pridobili u pred i posezoni. Naime, na ovom području objekti se otvaraju za Uskrs, a otvoreni su do druge polovice listopada, dok neki na upit rade i cijele godine prije svega za Božić i Novu godinu. Jedan od glavnih aduta Svetvinčenta definitivno je njihov kaštel koji je dobrim dijelom već obnovljen te stavljen u funkciju.

Upravo tamo održava se niz raznih manifestacija i koncerata te je tamo smješten srednjovjekovni tematski park. Sve te aktivnosti u ovaj mali gradić privlače godišnje oko 60 tisuća posjetitelja, s time da deset tisuća njih otpada na sada već nadaleko poznati Srednjovjekovni festival gdje je cijeli gradić svojevrsna pozornica srednjovjekovnih kostima, opreme, oružja, legendi, ali i suvenira koji su izrađeni samo za tu manifestaciju. Iako je riječ o jednom od najmlađih povijesnih festivala u državi, kako tvrdi Macan, niti jedan nema takvu scenu za ovakvu manifestaciju - kaštel sa Žlinjom i srednjovjekovnim trgom koji je idealno mjesto za tržnicu obrta i tradicionalnih proizvoda od čega može profitirati čitava lokalna ekonomija.

Zarada i za lokalne obrtnike

- Ova nam je manifestacija jako puno toga donijela i lani smo imali oko deset tisuća posjetitelja u tri dana manifestacije. Ono što nas posebno veseli je činjenica da su se u manifestaciju uključili svi lokalni proizvođači raznih suvenira i proizvoda. Zanimljivo je da je jedan stolarski obrt više zahvaljujući festivalu, godišnje više zaradi i proda suvenira poput drvenih mačeva, nego primjerice stolarije. To je samo pokazatelj koliko od ove manifestacije mogu svi živjeti na ovom području ako se uključe i prilagode svoju ponudu potrošačima, tvrdi Macan.

Piše: Barbara BAN

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved