Zdravstveni turizam
17.3.2015. 8:01:11h
U naše klinike stižu pacijenti iz Europe
Medicinske usluge postaju sve češći razlog za dolazak u neku zemlju, a u razvoju medicinskog turizma naš su ulog vrhunski liječnici
Mark Hillary / flickr.com

Medicinske usluge oduvijek su bile razlog zbog kojeg se putovalo, nekada u lječilišta i na oporavak, a danas zbog posjeta vrhunskim dijagnostičkim centrima, rehabilitacije, ortopedskih zahvata, stomatoloških usluga, rekonstruktivnih i estetskih zahvata, ginekoloških problema te medicinski potpomognute oplodnje.

Kako je medicinski zahvat tek jedan segment medicinskog turizma, a nužno je da ga prati i organizirani prijevoz, smještaj te njega i oporavak, u Milanu je prošli tjedan predstavljena objedinjena usluga koju nudi i organizira agencija Eva Medical.

U suradnji s Generalnim konzulatom RH u Milanu i Hrvatskom turističkom zajednicom, Talijanima je predstavljen medicinski turizam u Hrvatskoj, zemlji koja sve više razvija i taj dio svoje turističke ponude.

Individualan pristup klijentu i "all inclusive" ponuda u zdravstvenom aspektu podrazumijevaju pomno odabranu mrežu vrhunskih zdravstvenih objekata, ali i pomno osmišljenu promidžbu.

Primjerice, zdravstveni turizam Hrvatskoj donosi samo 0,6 milijuna eura prihoda, dok primjerice Slovenci zarađuju oko 200 milijuna eura.

Talijanima se, među ostalima, predstavila Poliklinika IVF iz Zagreba.

Donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji omogućilo je klinikama koje se bave umjetnom oplodnjom da primaju pacijentice iz inozemstva pa pacijentice sada stižu iz BiH, Srbije, Makedonije, ali i iz Švicarske, Engleske i Italije.

Štoviše, čak 15-20 posto pacijentica stiže iz inozemstva. Usporedi li se zahvat umjetne oplodnje kod nas i, primjerice, u Londonu, on je i više od tri puta jeftiniji.

U Zagrebu stoji oko 10 tisuća kuna, a u Londonu i do 35 tisuća, i to bez troškova lijekova.

Kada se i oni pribroje, a stoje 20-ak tisuća kuna, računica je jasna. K tome, Poliklinika IVF nudi i visok postotak uspješnosti. Pet tisuća djece rođeno je zahvaljujući njihovim zahvatima.

– Prva smo i zasad jedina klinika u Hrvatskoj koja je uvela "clear room" tehnologiju izvođenja zahvata u sterilnim uvjetima i imamo ISO certifikaciju od 2000., što će, nadamo se, biti preporuka u trenutku ulaska u europski sustav lista čekanja – poručio je prof. Šimunić.

Piše: Tanja Božić

Korisni linkovi:
WIKI -  Zdravstveni (medicinski) turizam - definicija, nastanak, razvoj i podjela

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved