Predvodnici
22.11.2013. 19:01:01h
Kampovi i hosteli intenzitetom rasta predvode turistički sektor
ANALIZA - Prema konačnim podacima DZS-a u rujnu je zabilježeno 1,5 milijuna turističkih dolazaka i 7,7 milijuna turističkih noćenja.
Paolo Mazzo  / flickr.com

ANALIZA - Prema konačnim podacima DZS-a u rujnu je zabilježeno 1,5 milijuna turističkih dolazaka i 7,7 milijuna turističkih noćenja.
U odnosu na rujan prošle godine to predstavlja rast od 0,1% u broju dolazaka te 2,9% u broju ostvarenih noćenja turista. Rastu broja noćenja turista pridonijeli su isključivo inozemni turisti koji su ostvarili rast od 3,1%, a u strukturi ostvarenih noćenja čine udio od 94,6 posto.

Podaci za prvih devet mjeseci, u odnosu na isto razdoblje lani, ukazuju na rast fizičkih pokazatelja u turizmu. Tako je ostvareno 4,8% više dolazaka i 3,1% više noćenja. Rastu broja noćenja prvenstveno doprinose inozemni turisti s ostvarenim rastom od 3,6% i ukupnim udjelom od 92,7% (domaći turisti ostvarili su pad od 2,6%). U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze, najviše noćenja i dalje ostvaruju turisti iz Njemačke (24%) s prosječnim brojem noćenja po dolasku od 7,6 noćenja. Slijede turisti iz Slovenije (10,5%) uz prosječan broj noćenja po dolasku 6 i Češke (7,8%) koji su u prosjeku ostajali 7 noći, te turisti iz Poljske (7%) kod kojih se broj noćenja u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani povećao za 19,5%, a u prosjeku su ostvarili 6,5 noćenja po dolasku.

Prema vrstama smještajnih jedinica zanimljivo je da je u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani značajno povećan broj dolazaka i noćenja (i domaćih i stranih turista) u cjenovno pristupačnijim smještajnim jedinicama (kampiralištima, kamp-odmorištima te hostelima) dok su u turističkim naseljima, apartmanima i pansionima isti pokazatelji zabilježili pad.

Autor/izvor: RBA analize

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved