Šibenik
Turci pod zidinama
27.2.2014. 6:41:47h
Projekt na Šubićevcu dobio milijun eura od EU-a: turisti će gledati kako Turci jurišaju na zidine
Projekt obnove i uređenja šibenske povijesne utvrde Barone (Šubićevac) iz 17. stoljeća dobio je nepovratnih milijun eura iz fondova Europske unije.
Patrik Kunec / wikipedia.org

Projekt obnove i uređenja šibenske povijesne utvrde Barone (Šubićevac) iz 17. stoljeća dobio je nepovratnih milijun eura iz fondova Europske unije.

Prije tri godine projekt je potaknulo Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac", koje je u međuvremenu i prikupilo svu potrebnu dokumentaciju. Na koncu, u suradnji s Gradom Šibenikom, kao nositeljem projekta, i prijavilo ga na EU natječaj:

- Nešto što smo sanjali prije tri godine, sada se i ostvarilo. Naravno, riječ je o brižljivo pripremanom projektu koji je na natječaju prepoznat kao jedan od najboljih. Realizacijom ovog projekta Šibenik otvara novo poglavlje, jer započinje konkretna obnova jedne od četiri šibenske povijesne utvrde koje se s pravom smatraju biserima i temeljem budućeg kulturno-turističkog razvoja cijele regije - kazao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Društva "Juraj Dalmatinac".

Inače, projekt obnove Baronea ukupno je vrijedan milijun i 385 tisuća eura. S milijun eura sufinancira ga EU, dok će ostatak osigurati Grad Šibenik.

Obnova bedema
Što će se dogoditi na tvrđavi Barone?
- Tvrđava će biti obnovljena u povijesnim gabaritima! Ruševni bedemi bit će sanirani i nadograđeni kako bi se što više približili izvornom obliku. Osim toga, postojeće ruševine bit će uklonjene, a umjesto njih uredit će se novi ostakljeni objekt koji će jednim dijelom biti suvenirnica i izložbeni dio, a drugim dijelom gastro-lounge zona i sanitarni čvor - veli Zekanović.

Čitava tvrđava svojim sadržajima bit će pretvorena u svojevrsni visokotehnološki muzej:

- To je točno, jer će muzej koristiti tehnologiju "proširene stvarnosti" za prezentaciju postava. Naime, posjetitelji će preko pametnih telefona, tableta i u budućnosti AR naočala moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata.

Dakle, posjetitelji će doslovce moći gledati Turke kako napadaju i Šibenčane kako se brane. Posebna atrakcija posjetiteljima će biti i pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću, a koja će se moći predstaviti pomoću posebnih elektronsko-optičkih naprava - pojasnio je Zekanović.

No, ni tu priči nije kraj:
- Predviđeno je i igralište za djecu, amfiteatar za manje priredbe, koncerte ili filmske projekcije do 100 ljudi te nova ulazna vrata. Radovi će krenuti uskoro, a čvrsto vjerujem kako ćemo iduće ljeto piti kavu na tvrđavi Barone - zaključio je Zekanović.

Grad inovativnog turizma
- Rekao bih da će Šibenik postati grad inovativnog turizma. Tu mislim na buduće projekte ronilica na otoku Zlarinu, eskalatora kroz dvojne bedeme od Doca do tvrđave sv. Mihovil i žičaru koja će spajati tvrđave sv. Mihovil i sv. Ivan - rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Piše Krešimir Gulin
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved