Dubrovnik
Zamka?
3.3.2014. 7:32:11h
Dubrovnik je drska turistička zamka
Ovog leta novinarka magazina "International Living" Stini Harvi isprobala je sve čari letovanja u Hrvatskoj. I dok su je neke stvari oduševile, za druge ipak nije imala reči hvale.
Anna Kovalchuk / wikipedia.org

“Manje od sat vremena vožnje trajektom od Splita, Brač se nalazi na obali Dalmacije. Budući da pokriva veći deo hrvatske obale i obuhvata gradove Split i Dubrovnik, već deo puta odabrala sam da provedem u južnoj i središnjoj Dalmaciji. Ruku na srce, nikad u Evropi nisam videla lepše morske pejzaže. Planine nisu tako robusne kao na italijanskoj strani obale. Sakrivene uvale sa šljunkovitim plažama prepliću se s elegantnim primorskim gradićima i malim lukama, gde često možete da kupite večeru koja je tek ulovljena. Planine su gole i sive, međutim, to još dodatno naglašava boje i sve ostalo: crvene krovove, zelenu vegetaciju i neverovatno plavo more”, piše Stini Harvi.

Bravo za cene, hranu i vino
U Hrvatskoj su je oduševile cene, kao i ukus domaće hrane i vina.

“Račun za moju prvu večeru u Splitu bio je ugodan šok. S obzirom da je Split drugi po veličini grad očekivala sam da ću za večeru koja se sastojala od brancina sa žara, salate i bokala crnog vina platiti više od 17 dolara”, piše ona, dodajući i kako su i same cene smeštaja poprilično pristupačne.

Stini napominje kako su cene u Hrvatskoj dobra prilika za turiste i izdvaja pristupačne cene prevoza, trajekt od Splita do Brača i vožnju autobusom do Trogira.

Stini kaže kako se na prvi pogled tragovi rata jedva primećuju, osim u Dubrovniku, gde “sa zidina iz 13. veka pogled na krovove otkriva različite boje crepova”.

“Mnogi su morali da budu zamenjeni posle bombardovanja”, piše Stini.

Dobiješ račun, pa plačeš od muke
Uprkos svemu, utisak o Dubrovniku novinarki su pokvarile gužve.

“Iskreno, iako bez sumnje treba posetiti Dubrovnik - njegov položaj uz Jadransko more čini ga jednim od najlepših gradova sa zidinama - bila sam srećna što odlazim iz tog grada. Opremljen da ugosti putnike s kruzera koji su ’danas tu, sutra negde daleko’, ovaj grad je drska turistička zamka. Sve su cene znatno više nego u ostatku zemlje. Jednom kad znate normalne hrvatske cene, boli vas kada morate da platite dva do tri puta više za kafu u Dubrovniku”, napisala je Harvi. 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved