Buzet
Aktivni odmor
20.3.2015. 6:16:19h
U planu adrenalinski park u kanjonu rijeke Mirne
Manji broj domaćih, ali zato povećanje stranih gostiju zabilježio je prošle godine istarski sjever.
/ glasistre.hr

Manji broj domaćih, ali zato povećanje stranih gostiju zabilježio je prošle godine istarski sjever. Na buzetskom području ostvareno je 9.630 dolazaka što je pet posto manje u odnosu na pretprošlu godinu te 34.209 noćenja, odnosno dva posto manje. - Najveći razlog takvoj statistici smanjenje je domaćih gostiju - radnika kojih, za razliku od 2013. godine kada se rekonstruirala dionica državne ceste Buzet-Roč, lani nije bilo.

Raduje, međutim, činjenica da je povećan broj stranih gostiju i to za pet posto u dolascima i dest posto u noćenjima, a među njima najbrojniji su Nijemci, Austrijanci i Talijani, istaknula je direktorica Turističke zajednice Buzeta Nada Prodan Mraković na preksinoćnoj Skupštini TZ-a. Povećan je i broj smještajnih objekata tako je lani bilo ukupno 750 ležaja, za sedamdesetak više nego pretprošle godine.

Glagoljica ka veliki potencijal

Ured Turističke zajednice aktivno je lani sudjelovao u kandidiranju i realizaciji projekata preko Grada Buzeta na EU fondove. Riječ je o Revitasu 2, odobrenom i potpisanom početkom ove godine, projektu Vzpostavitev mehanizma trajnostnega upravljanja z istrskimi tartufi« (akronim – IsTart), te projekta koji su kandidirani na adresu Ministarstva turizma; Buzet outdoor-fitness na otvorenom, Buzet outdoor - stijena za penjanje u Roču i uređenje jednog dijela Staze sedam slapova.

- Na adresu hrvatske i istarske turističke zajednice također smo samostalno kandidirali nekoliko projekta koji su i odobreni, a tiču se razvoja postojećih triju segmenata razvoja turizma, istaknula je Prodan Mraković. U segmentu razvoja proizvoda još jasnije su definirani: kulturni proizvodi, odnosno glagoljica kao veliki potencijal za korištenje u raznim segmentima te srednjovjekovni gradići, Buzet outdoor; letenje, penjanje, jahanje, biciklizam, trekking, pješačenje, s nastavkom uređenja i opremanja infrastrukturom i gourmet s naglaskom na tartufima, kao proizvodu na kojemu Buzet gradi svoju konkurentnost na turističkom tržištu. Stvara se i jedan novi segment, a to je Vitality turizam - Buzet centar vitalnosti gdje značajnu ulogu zauzima očuvana priroda, voda, ljekovito bilje, zdrava hrana, a vitality bi ujedno trebao objedinjavati prijašnja tri segmenta turizma.

Planirano 576 tisuće prihoda

Prema financijskom planu prihvaćenom na Skupštini, TZ ove godine planira 576.224 kune prihoda. Od boravišne pristojbe planira se ostvariti 100.000 kuna, a turističke članarine 120.000 kuna. Zadnjih godina, otkako je gospodarstvo zahvatila kriza, primjetan je pad prihoda od članarine, ali zato raste boravišna pristojba. U odnosu na lani, ove se godine zbog izlaska iz brdsko planinskog režima, iz buzetskog gradskog proračuna očekuje 216.000 kuna, za 20 posto manje nego lani. Neovisno o tome, sve aktivnosti, rekla je Prodan Mraković, ostat će iste samo manjeg obima, a čak će se uvesti i neke nove.

- Određeni dio sredstava koji smo izgubili gubitkom brdsko planinskog statusa pokušat ćemo nadoknaditi iz drugih izvora. Već smo kandidirali jedan novi projekt koji će se realizirati sredstvima Ministarstva turizma. Radi se o nastavku projekta Buzet outdoor, odnosno o postavljanju adrenalinskog parka u kanjonu rijeke Mirne, usporedno sa Stazom sedam slapova, koji bi mogao postati vrlo zanimljiva turistička atrakcija buzetskog kraja, najavio je predsjednik TZ-a, gradonačelnik Siniša Žulić.

Piše: Gordana Čalić Šverko

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved