Batina
Turizam u Baranji
20.3.2015. 6:21:10h
Povijesni dan za Baranju: Iz prvog se kruzera iskrcalo 140 turista
Za ovu je godinu u dunavska pristaništa najavljen dolazak 283 kruzera
/ glas-slavonije.hr

River Aria naziv je prvog kruzera koji je, gotovo desetljeće nakon prve ideje o gradnji luke, pristao u jedino baranjsko riječko putničko pristanište na Dunavu - u Batinu. Na desnu obalu Dunava, vrlo blizu mjesta gdje je nekada prometovala kompa, na tlo je jučer ujutro stupilo približno 140 turista, većinom Amerikanaca, koje je dočekao topao, proljetni dan, veliki broj mještana, štandovi s autohtonim proizvodima i tamburaši.
- Ovo je prvi od 45 kruzera koji će ove godine pristati u batinsko lučko pristanište, što je ujedno i početak sezone pristajanja u neko od naša četiri pristaništa kojima upravljamo - rekla je tijekom svečanog dočeka kruzera ravnateljica Lučke uprave Vukovar, Marija Matoš, naglasivši kako je riječ o petnaestodnevnoj kruzing turi od Budimpešte do Crnog mora, koja, zapravo, kreće avionskim letom iz Bostona. Iskrcaj u Batini, objasnila je, peti je dan njihova krstarenja Dunavom, odnosno boravka u Europi.
- Iz Batine autobusom odlaze u osječku Tvrđu, nakon koje slijedi posjet jednom privatnom domaćinstvu i školi, te odlazak u Vukovar, gdje će im biti prezentirana ratna priča iz Domovinskog rata i priređena večera uz tamburaše na kruzeru - priča Matoš, ističući kako ova vrsta turista želi upoznati način života ljudi na područjima u koja dolaze, razgovarati s ljudima i na neki način iskusiti ovdašnji život. Za ovu je godinu u dunavska pristaništa pod njihovom ingerencijom najavila dolazak 283 kruzera, što je 15-postotni porast u odnosu na proteklu godinu, čime je izuzetno zadovoljna.
- Imamo saznanja da godišnje Dunavom prođe 500-tinjak kruzer tura, pa je broj pristajanja u Hrvatskoj zadovoljavajući. Unatoč tome, težimo još većem broju pristajanja - rekla je, napomenuvši kako se još uvijek ne mogu uspoređivati s Budimpeštom i Beogradom, ali je znakovit porast broja pristajanja. Isto tako, naglasila je kako 40-ak tisuća ''dunavskih'' turista godišnje nije zanemarivo. Ove godine turisti s kruzera kroz Baranju će samo proći autobusima, budući da se programi dogovaraju ranije, a kako ističe Stipan Šalin, načelnik općine Draž, ovdašnji se turistički djelatnici pripremaju i prilagođavaju za ovaj oblik turizma. Priprema se i općina Draž.
- U tijeku je izbor izvođača radova na obnovi središta Batine, a početak radova najvjerojatnije će uslijediti za otprilike mjesec dana - istaknuo je Šašlin, napominjući kako je Batina oduvijek imala što ponuditi.

Piše: Ivica Getto

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved