Pula
Opet po starom
20.3.2015. 14:48:44h
Ugostitelji nezadovoljni zbog radova u startu sezone
Osim ugostitelja, od predstojećeg kopanja strahuju stanari, ali i ostali građani, budući da je plinofikacija podosta izranjavala gradske prometnice
Manuel ANGELINI / glasistre.hr

Osim što cijeli grad živne, nakon Uskrsa počinje i turistička sezona. No, sa strahom ju ove godine očekuju ugostitelji u najfrekventnijoj, Flanatičkoj ulici. Naime, upravo je za dan nakon uskrsnog ponedjeljka najavljen početak plinofikacije u ovoj ulici. Zašto baš sada, kad lijepo vrijeme počinje puniti terase, pitaju se.

Radovi čekali punjenje terasa

- Iz Plinare su nas obavijestili prije 15-ak dana da će s kopanjem početi još prošli tjedan. Rečeno je da će se kopati dvije rupe, kako bi se nova plinovodna instalacija postavila u stare cijevi gradskog plina. Također, spomenuto je i ukoliko se ne uspije na takav način, da će se morati kopati, što znači da ćemo morati maknuti naše ugostiteljske terase, kaže Marija Shkreli, vlasnica tamošnjeg caffe bara Nautica.

- Toliko čekamo lijepo i toplo vrijeme, kakvo će, nadamo se i uslijediti nakon Uskrsa, no eto, prema svemu sudeći mi posla nećemo imati. Veliki je to problem, jer plaćamo najam, terasu, djelatnike, a kako ćemo sve to podmiriti bez posla. Zašto baš sada, u predsezoni, zašto se ne bi radilo tijekom zimskih mjeseci, i koliko će ti radovi zapravo potrajati?, pita se Shkreli.

Njeno mišljenje dijeli i Jasmina Kolenc, vlasnica caffe bara Talpa, koja na terasi, u Flanatičkoj ulici ima čak 20 stolova, odnosno 80 sjedećih mjesta.

- Još su nas ranije iz Plinare obavijestili da će se prvo provjeriti cijevi, te da se nadaju kako nećemo morati maknuti terasu. Ponovili su nam to i protekli tjedan. Ukoliko to ipak budemo trebali napraviti tražit ćemo od Grada povrat novca. Više nas ništa ne iznenađuje, pa čak ni to da će se početi kopati pred sezonu, tako je i sve ostalo u našem gradu, kaže naša sugovornica Kolenc.

Podsjetimo da je početak plinofikacije u Flanatičkoj ulici iz Plinare prvotno najavljen za početak ožujka, s namjerom dovršenja do Uskrsa. No, od toga se je odustalo zbog mogućnosti komplikacije izvođenja u pješačkoj zoni, odnosno vjerojatnosti da će se uskrsni praznici dočekati raskopane pješačke zone.

Plan B - kopanje prije špice sezone

Plan je da se u ovoj ulici otvore "tek" četiri rupe, te se nova plinovodna instalacija postavi u stare cijevi gradskog plina. Uz dosadašnje glavne plinovodne cijevi, trebalo bi ugurati tanju plastičnu cijev. Nadaju se da će to u dužini od 80-ak metara planirane plinofikacije u Flanatičkoj ulici i uspjeti, ukoliko ne, kopanje je neizbježno.

Osim ugostitelja, od predstojećeg kopanja strahuju stanari, ali i ostali građani, budući da je plinofikacija podosta izranjavala gradske prometnice. Što se tiče kopanja u pješačkoj zoni, iz Plinare potvrđuju kako će se po završetku sve vratiti u prvobitno stanje. Naime, posao popločavanja povjeren je kamenoklesaru koji je to odradio upravo prilikom svojevremenog uređenja Flanatičke ulice. Potvrđeno je stoga da će se iskopi popločiti identičnim pločama koje su tada postavljane. Inače, kopanje je u gradu već izazvalo podosta problema. Doznajemo da su neki ugostitelji i vlasnici poslovnih prostora koji koriste vanjske površine, strahujući od početka radova, otkazali ugovore o najmu i izgubili poprilične svote novaca, a radovi još nisu započeti.

Piše: Sanda Rojnić Sinković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved