Posjeti iz Srbije
3.3.2014. 15:18:19h
Ptice Kopačkog rita, lipicanci i slavonska vina sve zanimljiviji srbijanskim turistima
Riječ je o najvećoj turističkoj manifestaciji u JI Europi, na kojoj se predstavilo više od 1.000 izlagača iz 54 zemlje
Nuuuuuuuuuuul / flickr.com

Hrvatski turizam iznimno je dobro predstavljen na jučer završenom četverodnevnom 36. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.
Riječ je o najvećoj turističkoj manifestaciji u Jugoistočnoj Europi, na kojoj se predstavilo više od tisuću izlagača iz 54 zemlje iz cijeloga svijeta, prvi put i iz Argentine, Alžira, Albanije, UAR-Abu Dabija, Malezije, Irana, Indije, Portugala i Rumunjske.
Redovi pred hrvatskim štandom
Štand Hrvatske turističke zajednice bio je smješten u središtu najatraktivnijeg dijela sajma te je plijenio pozornost desetaka tisuća posjetitelja dnevno, koji su i u redovima čekali na promidžbeni materijal, što najbolje govori koliko je hrvatski turizam cijenjen i uvažavan. Doda li se tomu da je osječko-baranjske vinare na posebno uređenom štandu zasebno organiziranog 5. Međunarodnog sajma vina Beowine predstavila Županijska komora Osijek te da je interes za njihove sve kvalitetnije proizvode bio potpun, onda je posvema sigurno da to može biti dobro tržište u budućnosti.
S prosječnom godišnjom potrošnjom od tek nešto više od tri litre vina po stanovniku (Hrvatska 20 litara, Slovenija 40 litara, Vatikan 74 litre) i relativno malim površinama pod vinogradima, Republika Srbija i nije za sada osobita vinska zemlja, no s rastom standarda zasigurno će sve više postajati.
Županijska komora Osijek, u okviru projekta Europska poduzetnička mreža, s ciljem daljnjeg povezivanja, organizirala je u petak i poslovne razgovore predstavnika svojih turističkih destinacija i turističkih agencija s partnerima iz Srbije i svijeta. Mnogi od njih uspostavili su i brojne nove poslovne dogovore.
Zadovoljna nakon obavljenih razgovora, Varja Guttert iz JU PP Kopački rit, kazala nam je da već tradicionalno nude svoje potencijale na tomu turističkom sajmu, a rezultat toga je i stalan rast broj dolazaka turista iz vojvođanskih gradova.
“U razgovorima i predstavnici beogradskih turističkih agencija pokazali su velik interes za posjet Kopačkom ritu, poglavito kad je riječ o našim programima promatranja ptica i kanu-avanturama”, veli ona. Pritom dodaje da je jedna slovenska agencija pokazala veliko zanimanje za aranžmane Kopačkog rita, a to su istaknuli i predstavnici makedonskih agencija.
Kroz dunavski turizam najviše turista
Čest posjetitelj beogradskog turističkog sajma Dušan Dušanić, turistički savjetnik u osječkoj turističkoj ageniciji HORA, istaknuo je zadovoljstvo rastom intersa srbijanskih gostiju za kontinent Hrvatske. Pritom poručuje da je “kod nas potrebno što više raditi na dunavskom turizmu, kroz koji valja očekivati da će i stići najviše turista”.
Silvija Butković, viši stručni referent za turizam i marketing Državne ergele Đakovo-Lipik, ističe zadovoljstvo izraženim zanimanjem srbijanskih turističkih časopisa za ponudu Ergele, posebno za njezin novi program konjičkih predstava za turiste, ali i sve atraktivniji Božićni bal lipicanaca u Đakovu. Dodaje da je beogradska ABA-tours agencija izrazila veliku želju da dio kongresnog i business turizma, koje organizira u Srbiji, usmjeri i prema istočnohrvatskom kontinentalnim turističkim destinacijama, a koji bi uključivali i posjet Ergeli, Kopačkom ritu, vinskim destinacijama i sl.
Nikola VUKADINOVIĆ


Srbijanski turisti privrženi hrvatskom Jadranu
Olivera Skeba, iz Glavnog ureda HTZ-a, nije krila zadovoljstvo zanimanjem posjetitelja sajma za ponudu hrvatskog turizma te je pritom i istaknula da u najvećoj mjeri to čine upravo oni srednje generacije, koji pamte ljetovanja na prelijepom Jadranu. Na štandu HTZ-a prezentirana je i cjelokupna ponude hrvatskog kontinentalnog turizma, a imidž-brošura slavonskog turizma pritom je stalno stajala na počasnom mjestu. Njezina je procjena da će ove godine na ljetovanje u Hrvatsku doći više srbijanskih turista nego lani. Jasna Babić, direktorica Turističke zajednice Vukovar, dodaje pritom da, nakon posljednih godina velikih ulaganja i u kontinentalni turizam, sada treba s pravom očekivati i sve više turista u takve destinacije i iz Srbije, i unatoč činjenici da oni obiluju takvim sadržajima u svojoj zemlji.
Povijesni uspjeh srbijanskog turizma
Predsjednica Organizacijskog odbora 36. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu i predstavnica Ministarstva privrede Srbije, Renata Pindžo, istakla je da je turistički promet u Srbiji u 2013. povećan za pet posto u odnosu prema 2012. godini, a rast inozemnih turista za čak 14 posto. Prema njezinim riječima, Srbija je prošle godine postigla “povijesni” uspeh u turizmu, jer je prešla granicu od jedne milijarde dolara deviznog priljeva od turizma.
Izlagači na zajedničkom štandu ŽK Osijek
Feravino Feričanci
Vina Belje
Erdutski vinogradi d.o.o.
Udruga vinara i vinogradara Podunavlje - erdutski vinari

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved